Gripenek hasítják majd Budapest egét

Ejtőernyős ugrással és Gripen vadászgépek manőverezésével hangoltak tegnap az augusztus 20-i budapesti légi bemutató főpróbáján a honvédség szolnoki helikopterbázisán. A parádé gyakorlata közben a légierő pilótái beszéltek a Magyar Nemzetnek az előkészületekről.

Csekő Imre
2019. 08. 17. 13:12
null
Szolnokon tartották meg pénteken az augusztus 20-i légi parádé főpróbáját Fotó: ruzsaistvan Forrás: Ruzsa István/honvedelem.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államalapítás ünnepén tartott hagyományos légi parádé főpróbáján – ahol a pilóták a Margit híd és a Lánchíd közötti repülési alakzatokat gyakorolták – Kilián Nándor, a Magyar Honvédség Parancsnokságának légierő haderőnem szemlélője elmondta: valamennyi rendszeresített repülőeszköz típusa látható lesz augusztus 20-án Budapest felett. Az úgynevezett áthúzáson több mint húsz légi jármű vesz majd részt, köztük a jövőben hadrendbe álló új német repülőeszközök is.

A legnagyobb attrakciónak a Gripenek ötös kötelékben való repülése és az ejtőernyős ugrás ígérkezik a légi parádé végén, amikor öt ejtőernyős egy Mi–17-es helikopterből kiugorva a Dunára telepített pontonra érkezik majd. A sajtótájékoztatón a dandártábornok kiemelte: a nemzeti ünnep alkalmából a Magyar Honvédség több mint hétszáz katonája mintegy negyven helyszínen vesz részt különféle rendezvényeken.

– A ma látott egyszerű manőverek olyanok, amiket mindenki begyakorolt, csak az útvonalrepülés, az adott pont fölötti áthúzás egy légi parádén lesz. A bemutatón látható figurák mögött olyan elemek vannak, amelyeket azért gyakorlunk, hogy a különböző harci feladatok során használni tudjuk őket – magyarázta lapunk kérdésére a tábornok, aki azt is elmondta, hogy meg volt elégedve a látottakkal. – Egy-két apró hiba volt csak, de a harmadik gyakorlásra szinte teljesen kiküszöböltük őket – fogalmazott Kilián Nándor, aki szerint egy laikus szemlélő feltehetőleg észre sem venné a két-három másodperces eltéréseket, amiket csak a pilóták éreznek.

A dandártábornokot a legizgalmasabbnak ígérkező ejtőernyős ugrásról is kérdeztük. – 1500 méter fölötti magasságból indul a paplanernyővel végrehajtott ugrás, amelynek során néhány másodperces szabadesés után nyit ki az ernyő, és a Duna vizén lévő pár négyzetméteres mini pontonon fognak földet érni az ugrók – ismertette Kilián Nándor, majd megnyugtatásul hozzátette: – Rendkívül jól irányítható ernyőkről van szó, és ezért még aránylag erős szélben is ki lehet számítani az érkezést. Ha esetleg mégis erős széllökések keletkeznek, akkor van vészleszállóhely a parton, ahova földet érhetnek – mondta a parancsnok.

Szolnokon tartották meg pénteken az augusztus 20-i légi parádé főpróbáját
Fotó: Ruzsa István/honvedelem.hu

Az ejtőernyős ugrás részleteiről Fidel Ákos százados is mesélt, aki a szállító helikopter zászlóaljban szolgál, és maga is olyan helikoptert – szakszóval: forgószárnyas repülő eszközt – irányít, amiről végrehajtják majd az ugrást a Duna fölött. A folyó felszínétől hatszáz méterre a gépből kidobnak egy jelző célszalagot, aminek pályájából ki lehet számítani a szél irányát és erősségét. A szalag röppályája alapján meghozzák a végső döntést, hogy végrehajtható-e az ugrás. Ezután 1500 méter magasságra emelkedik a helikopter, ahonnan elindítható az ugrás – mondja a pilóta.

A százados arra is kitért, hogy a légi parádé során a forgószárnyas gépek 185 kilométeres óránkénti sebességgel és száz méterre a Duna felszíne fölött repülnek majd, a merev szárnyú gépek közül pedig természetesen a Gripenek repülnek majd a leggyorsabban, amelyek 600 kilométer per órával, 150 méter magasan szelik keresztül a levegőt a főváros légterében a két Duna-híd között.

Fidel Ákos több éven keresztül maga is repült a budapesti légi parádén, és idén szakkommentátorként fog közreműködni, hogy az érdeklődők minél többet megtudjanak arról, mit is látnak az égen. – Nagy élményt jelent ebben részt venni. Örülök, hogy meg tudjuk mutatni magunkat a polgári társadalomnak. Mi egyenruhások ugyanis csak ilyen különleges alkalmakkor tudjuk bemutatni szakmánkat a lakosságnak – fogalmaz a százados, aki szerint azért is különleges alkalom az augusztus 20-i repülés, mert ritkán van lehetőségük Budapest légterében repülni katonai gépeikkel a ferihegyi nemzetközi repülőtér nagy forgalma miatt. – A kötelékben tartani kell a helyet, ezért nagy odafigyelést igényel a feladat, és folyamatos kommunikáció zajlik a rádión, a fedélzeten a navigációt pedig rendkívül pontosan vezetni kell – avat be további részletekbe a százados.

Kiss István őrnagy, helikopterpilóta is a levegőben lesz jövő kedden a főváros fölött. – A felkészülés olyan elemekből áll, amikre kiképzést kaptunk, és rendszeresen csináljuk őket. Természetesen többször elpróbáljuk a parádét, amelynek során, ha néha ki is tekintünk a városra, nincs időnk rácsodálkozni, milyen szép Budapest, mert a tisztelgéses áthúzás teljes koncentrációt igényel – mondja a pilóta.

A fogyatékossággal élőkre is gondoltak

Az idén is háromnapos lesz az augusztus 20-i ünnepi rendezvénysorozat, amelyre várnak minden érdeklődőt – közölte tegnap Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár. A leglátványosabb program-elem most is az augusztus 20-i esti tűzijáték lesz, amelynek idei helyszíne a Garibaldi utcától délre az Erzsébet hídig terjedő, mintegy 1500 méteres szakasz lesz. A több mint húszezer látványeffektet kilenc helyszínről lövik majd fel. – A tűzijáték szükség esetén egy gombnyomással, azonnal leállítható – tette hozzá. Kovács Zoltán felidézte, tavaly elindítottak egy kezdeményezést, amelynek lényege, hogy a fogyatékossággal élők számára is kijelölnek egy helyszínt, ahonnan ők is nyugodt és biztonságos körülmények között tekinthetik meg a tűzijátékot. Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott hangsúlyozta: a magyar kormány rendkívül fontosnak tartja, hogy a fogyatékossággal élők – Magyarországon több mint 600 ezer ember – érdekeit mindenkor határozottan képviselje. Ezen a területen különösen érvényesül a „semmit rólunk nélkülünk” elv. Felidézte: 2017-ben írtak alá együttműködési megállapodást a legnagyobb fogyatékosügyi érdekképviseleti szervezetekkel. Ebben a kormány vállalta, segíti, hogy a nemzeti ünnepeken – március 15-én, augusztus 20-án és október 23-án – a fogyatékossággal élők is méltó módon tudjanak ünnepelni. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.