Zöldenergia: jövőre már pályázati alapú a támogatás

A jövő esztendőtől nulla forintban határozta meg a kötelező átvétel és a pályázati eljárás nélkül kiosztható zöldprémium típusú támogatás kategó­riákban kiosztható éves új támogatás mértékét az ITM.

2019. 08. 16. 11:34
null
A megújuló források között kiemelt a napenergia Fotó: MTI/Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jövő esztendőtől nulla forintban határozta meg a kötelező átvétel és a pályázati eljárás nélkül kiosztható zöldprémium típusú támogatás kategó­riákban kiosztható éves új támogatás mértékét az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Ennek oka, hogy az erre korábban szánt összegeket a vonatkozó rendelet módosításában a tárca átcsoportosította a pályázati eljárás kategóriájába – idézte fel a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH). A megújuló energiaforrásokon alapuló villamosenergia-termelés ösztönzésének két fő eszköze a kötelező átvételi (kát) rendszer és a megújulóenergia-támogatási rendszer, a metár. Utóbbi 2017-től érvényes, és a feltétlen támogatástól a piaci mechanizmusok felé tett lépést jelent. Azóta kötelező átvételben (az új elnevezés szerint metár-kát) csak 0,5 megawatt (MW) beépített teljesítmény alatti új erőművek és a technológiai újítást bemutató demonstrációs projektek részesülhetnek.

A megújuló források között kiemelt a napenergia
Fotó: MTI/Jászai Csaba

Új fejlemény, hogy a hivatalnak szep­temberre kell kidolgoznia az első metárpályázat dokumentációját, a kiírás főbb paramétereit az Innovációs és Technológiai Minisztérium határozta meg. Ez alapján a villamos energia előállításával foglalkozó jelentkezők két kategóriában adhatják be pályázatukat: a 0,3 és 1 MW közé eső, illetve az 1 MW-nál nagyobb, de legfeljebb 20 MW teljesítményű kategóriában – számolt be korábban a Magyar Nemzet. Előbbi esetében összesen 333 millió, utóbbi esetében összesen 667 millió forintnyi támogatást lehet igényelni, vagyis összesen egymilliárd forintos keret áll rendelkezésre. A pályázatra kizárólag hazai telephelyen termelt villamos energia termelője nyerhet támogatást. Az értékelés során előnyt élveznek a barnamezős területeken zajló beruházások, amelyeknek a támogatás elnyerésétől számítva három éven belül kell megvalósulniuk. A MEKH hozzátette: külön kategóriában indulhatnak az 1 MW alatti projektek, ami segítheti a kötelező átvétel vagy pályázati eljárás nélkül kiosztott zöldprémium típusú támogatás keretében előkészített, kis méretű beruházások megvalósulását.

A hatóság felhívta a figyelmet arra, hogy a hiánytalanul benyújtott, de a támogatási keret kimerülése miatt elutasított metárkérelemmel rendelkezők ugyan továbbra is kérhetik az év végén a támogatás fenntartását a következő évi támogatási keret terhére, azonban a támogatási keretek fenti átcsoportosítása miatt ezeket a kérelmeket várhatóan elutasítja majd a hatóság.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.