A nap, amikor Botka László megbukott

Politikatörténeti kuriózumként ír Botkáról a delmagyar.hu, Szeged polgármesterének ugyanis élet-halál kérdése, hogy minél több logót felragaszthasson plakátjaira.

Forrás: delmagyar.hu2019. 10. 02. 10:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napra pontosan két éve mondott le miniszterelnök-jelöltségről Botka László.

– Hibáztam, mert az elmúlt hónapokban nem mértem azt fel, hogy a demokratikus ellenzék több tagja nem győzni akar, hanem túlélni – mondta két éve ezt Szeged polgármestere.

Saját pártja nem kért belőle

Botka vesszőfutása 2016 nyarán kezdődött a szocialista párt tisztújító kongresszusán. Szeged polgármestere az országos választmány élén folytatta volna a munkát és a választási felkészülést, de saját pártja nem kért belőle, inkább Hiller István választották utódjául. A sajtóhírek szerint azért volt elegük Botkából, mert sokaknak nem tetszett, ahogy korábban a választmányi üléseket vezette.

– Ön szavazna egy miniszterelnök-jelöltre, amelyet a saját pártja a vezetőjének sem választ meg? – kérdezte a tisztújítás után az index.hu újságírója.

– Politikatörténeti kuriózum lenne. Mit írnának rá a szórólapra? Tisztelt választópolgárok, nekünk nem kellett, önöknek jó lesz, üdv. Magyar Szocialista Párt? – válaszolta akkor Botka.

Politikatörténeti kuriózum lett

Szeged polgármestere csapnivaló jós. Alig telt el öt hónap és a 168 óra hasábjain üzente meg a párttársainak, hogy mégis vállalja a jelöltséget. Indulását három feltételhez kötötte: közös listát, szavazatszerzési képesség alapján kiválasztott egyéni jelölteket és új baloldali politikát követelt. Később Gyurcsánytól is szabadulni akart, pedig nélküle valószínűleg megszűnne a DK. 2017 szeptemberében robbant a politikai bomba. Korábban a civil tüntetések szervezésével és népszavazási kezdeményezésekkel ismertté vált Lattmann Tamás, nemzetközi jogász azt mondta, hogy eredetileg ő lett volna a szocialisták miniszterelnök-jelöltje, mielőtt közbelépett volna Botka. A párt vezetői kézzel-lábbal tagadták a paktumot.

Szeged az utolsó menedék

Nemcsak Botka miniszterelnöki álmai kaptak léket két évvel ezelőtt: az idén májusi európai parlamenti választáson az MSZP-Párbeszéd közös lista mindössze 6,61 százalékot szerzett, amivel egy országgyűlési választáson nem jutottak volna be az Országgyűlésbe. Botkának ezért élet-halál kérdése, hogy minél több logót felragaszthasson plakátjaira. Szeged maradt számára az utolsó menedék: ha veszít, politikai karrierjének is végleg leáldozik. Márpedig békét vagy együttműködést az ő környezetében ma sem lehet látni. Gondoljunk csak a DK jelzésértékű késlekedésére az ellenzéki pártok szegedi „összefogásának” bejelentésekor. Vagy a jövő terveiből kihagyott és önálló polgármester-jelöltként induló dorozsmai szocialista képviselőre, Lauer Istvánra. Vagy Mózes Ervinre, vagy Solymos Lászlóra, vagy a szegedi uszoda kormányzati támogatására…

A teljes tartalom IDE kattintva érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.