Gyurcsány nélküli ellenzék épülhet Botka kilépésével

Jó munkát kívánok az MSZP-nek, ennél többet nem mondok róluk többé — kommentálta tegnap Botka László, hogy kilépett a szocialista pártból. Tóth Bertalan sajnálkozását fejezte ki a történtek miatt, a Momentum pedig rögtön együttműködést ajánlott Szeged polgármesterének, aki egyértelművé tette: továbbra is az ellenzéki összefogásért dolgozik.

Bákonyi Ádám
2019. 10. 29. 6:05
null
Búcsúzik lejtmenetben levő pártjától a szegedi polgármester. Szétesőben az összefogás Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Botka László, az MSZP egyik emblematikus polgármestere, egykori miniszterelnök-jelöltje tegnap szakított pártjával – értesült az Index. Szeged negyedszer megválasztott polgármesterének lépése várható volt, hiszen már pénteken az MSZP helyett az Összefogás Szegedért Egyesület frakciójába ült be a város képviselő-testületében, a kilépéséről szóló hivatalos nyilatkozatát azonban most juttatta el egykori pártjának helyi szervezetéhez.

– Aki figyelemmel kísérte a mozgásomat, láthatta, hogy a döntést a kilépésről lelkileg már két éve meghoztam. Csak nem akartam tavaly és az idén a választási kampányok időszakában ezzel tematizálni a közbeszédet – mondta az Indexnek Botka László arra utalva, hogy amikor 2017 októberében visszalépett az MSZP miniszterelnök-jelöltségétől, már egyértelműen látta, hogy nincs a pártban jövője, és nem nyer többséget a politikája.

Búcsúzik lejtmenetben levő pártjától a szegedi polgármester. Szétesőben az összefogás
Fotó: MTI

Botka a portálnak nem kívánt beszélni egykori pártjához fűződő viszonyáról, csupán annyit közölt, hogy „jó munkát kívánok az MSZP-nek, ennél többet nem mondok róluk többé”. Azt viszont egyértelművé tette, hogy polgármesterként, az Összefogás Szegedért Egyesület színeiben továbbra is az ellenzéki összefogásért dolgozik.

– Sajnálattal értesültem Botka László döntéséről, amellyel kilépett az MSZP-ből. Botka László baloldaliságához és demokratikus elkötelezettségéhez nem fér kétség, Szeged városát hosszú évek óta példaértékűen vezeti – reagált közösségi oldalán Tóth Bertalan.

A párt elnöke hozzátette, a „szegediek jól döntöttek október 13-án, amikor az ellenzéki szövetség jelöltjeként, amelynek az MSZP végig motorja volt mind Szegeden, mind országos szinten, újra Botka Lászlót választották meg Szeged polgármesterének. Botka László munkájához további sikereket kívánok!”

A DK elnöke végképp a szélre, illetve a perifériára szorulhat, ha Szeged első embere megerősödik
Fotó: Bach Máté

Botka kilépésének hírére a Momentum rögtön helyezkedni kezdett. Fekete-Győr András közösségi oldalán hangoztatta: a szegedi polgármester bizonyította, hogy fideszes hátszél nélkül is lehet élhető, virágzó, korszerű várost építeni, ráadásul két momentumos dolgozik mellette.

„Summa summarum, Botka László és az Összefogás Szegedért Egyesület számíthat ránk! Számíthat új ötletekre és elképzelésekre tőlünk, a fiatalok bevonására, az okos és zöld Szeged továbbfejlesztésére!” – ajánlkozott a Momentum elnöke.

– Annak tükrében, hogy már két éve elhatározásra jutott, Botka korrektül, a lovagiasság szabályait betartva hagyta el pártját, amely ezzel együtt elveszítette a baloldali fellegvárként emlegetett Szegedet – mondta a Magyar Nemzet kérdésére Kiszelly Zoltán.

A politológus megjegyezte: a polgármester éppen akkor lépett ki az MSZP-ből, amikor az minden várakozás ellenére az önkormányzati választáson megerősödött, de legalábbis megállt a lejtőn. – Miniszterelnök-jelöltként Botka László azért bukott meg, mert egy Gyurcsány nélküli ellenzéki összefogást akart, ám saját politikai túlélése érdekében az MSZP inkább a DK elnöke mellett tette le a garast – emlékeztetett Kiszelly, hangsúlyozva, hogy Botka pozíciója 2024-ig biztosítva van, miközben „szabad vegy­értékei keletkeztek”.

Szerinte mivel önkormányzati, lokálpatrióta szinten Botka László már korábban is próbálkozott egy ellenzéki összefogást létrehozni, elképzelhető, hogy a személye később esélyt adhat egy Gyurcsány nélküli ellenzéki együttműködésre. – Egyelőre spontán mozgásokat láthatunk, de ha ez az elképzelés elér egy kritikus tömeget, akkor érdekes vége lehet a folyamatnak – összegzett a politológus.

Hiesz György 2018-ban hagyta ott a szocialista pártot Fotó: MTI-Vajda János

Botka László személyében az MSZP egyébként nem az első polgármesterét vesztette el rövid időn belül. Az önkormányzati választás előtt – közel harmincéves tagság után – lépett ki Érsek Zsolt, a szocialisták Heves megyei, illetve Hatvan térségének választókerületi elnöke, mert nem engedték neki, hogy a párt színeiben induljon újra a város polgármesteri székéért.

Érsek szerint a Tóth Bertalan vezette elnökség sunyi, alattomos módon bánt el vele, miközben beállt a liberálisoktól a szkinhedekig támogatott jelölt mögé. A 2018-as választás előtt pedig Gyöngyös korábbi MSZP-s polgármestere, Hiesz György jelentette be, hogy visszalép az ország­gyűlési képviselői jelöltségtől és kilép a pártból, mert a Liberálisok akkori elnökét, Fodor Gábort indították helyette.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.