Handó Tünde állta az ellenzék össztüzét

— Egy bírónak csak két főnöke van, a törvény és a lelkiismeret — jelentette ki kedden Handó Tünde az Országgyűlés igazságügyi bizottsága előtt. A testület a kormánypárti képviselők nyolc igen szavazatával, a Jobbik és a DK képviselőjének ellenszavazatával támogatta az Országos Bírósági Hivatal elnökének alkotmánybíróvá történő kinevezését.

Magyar Nemzet
2019. 10. 30. 8:42
null
Azt ígéri, a bíróságok egymás iránti bizalmának erősödésén dolgozik majd Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Alkotmánybíróként azon dolgozna, hogy erősödjön a rendes bíróságok és az Alkotmánybíróság egymás iránti bizalma, megértése, mert ahhoz, hogy jogbiztonság, joguralom lehessen, ez a fajta kiegyensúlyozottság minden jogkereső számára fontos lehet – erről beszélt tegnap alkotmánybíró-jelöltként az Országgyűlés igazságügyi bizottsága előtt Handó Tünde. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke meghallgatásán megtisztelőnek nevezte jelölését, és közölte: azért választotta a bírói hivatást, mert „egy bírónak csak két főnöke van, a törvény és a lelkiismeret”, és ez az ars poetica határozta meg eddigi munkáját is.

Emlékeztetett, bíróként két alkalommal is az Alkotmánybírósághoz fordult, és mindkét esetben sikerrel terjesztette be a beadványokat. Handó szólt arról is, „különös kihívás”, hogy a rendes bíróságok legfelsőbb szerve, a Kúria ma már nem tekinthető a valódi bíráskodás legfőbb szervének, az Alkotmánybíróság „negyedik fórumként” működik. Az Alkotmánybíróság tevékenysége is átalakulóban van, többször foglalkozik bírói kezdeményezésekkel, alkotmányjogi panasszal – tette hozzá.

Keresztes László Lóránt, az alkotmánybírókat jelölő bizottság LMP-s tagja felvetésére, egyetért-e Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével abban, hogy a fékek és egyensúlyok rendszere „hülyeség”, Handó Tünde kifejtette: az alaptörvény egyértelművé teszi, hogy a magyar állam működése a hatalommegosztáson alapul.

Azt ígéri, a bíróságok egymás iránti bizalmának erősödésén dolgozik majd
Fotó: Teknős Miklós

Jelezte: reméli, alkotmánybíróként kerülnek eléjük olyan ügyek, amelyekben dönthetnek a fékek és egyensúlyok kérdésében is. Varga-Damm Andrea (Jobbik) bizottsági tag szerint kizárólag azért ül a bizottság előtt Handó Tünde, mert ezzel az OBH elnökének az Országos Bírói Tanáccsal (OBT) „hosszú évek óta fennálló háborúja” véget érhet.

Azt mondta, a jelölt által elmondottak „szimpatikusak lennének”, ha nem ismernék elmúlt hétévi munkáját, illetve az OBH és az OBT között kialakult háborút. Arató Gergely, a testület DK-s tagja azt mondta, „nem elegáns”, ha Handó Tünde beül az Alkotmánybíróságba, mielőtt az döntene az OBH és az OBT közötti vitáról. Mint fogalmazott, a jelölt elutasítására ad okot az is, hogy Handó Tünde szerint azok a bírók, akik igénybe veszik az uniós jog által biztosított fórumokat, nem elég hazafiak. Bajkai István (Fidesz) elismerését fejezte ki Handó eddigi munkája, illetve tervei miatt, és a frakciója nevében támogatásáról biztosította a jelöltet. A bizottság a kormánypárti képviselők nyolc igen szavazatával, a Jobbik és a DK képviselőjének ellenszavazatával támogatta Handó Tünde alkotmánybíróvá történő kinevezését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.