Elemér 2024. február 28.
logo

Kényszerházasságok az ellenzéki térfélen

Magyar Nemzet
2019.10.08. 06:36
Kényszerházasságok az ellenzéki térfélen

Becsődölt az ellenzék csodafegyvere, az „egy az egy ellen” stratégiát szolgáló összefogás, ráadásul míg a baloldali szavazók inkább készek egy jobbikosra szavazni, fordítva ez nem működik – véli Kiszelly Zoltán politológus. Ez utóbbival egyetért Horn Gábor elemző is, ugyanakkor szerinte ellenzéki győzelem esetén is képesek lennének irányítani egy-egy települést az eltérő világnézetű erők.

A Jobbik gyenge EP-szereplése ellenére Balogh Gábor, a párt internetes portálja, az Alfahír.hu újságírója korábban még a más pártokkal való összefogás ellen foglalt állást, jelenleg viszont a Momentum, a DK, az MSZP, a Párbeszéd, az LMP, valamint a Jobbik közös újpesti önkormányzati jelöltje. Az összefogás ellenére Balogh több alkalommal is jelezte, nincs túl jó véleménnyel a baloldalról, és érezhetően nem szívleli Gyurcsány Ferencet, akit inkább Fletónak hív. Korábbi bejegyzésében bírálta az LMP-t, Szél Bernadettet, valamint a szocialistákat is. Mindezzel együtt is, hasonlóan több önkormányzati jelölthöz, Balogh Gábor is részévé vált a nagy balliberális összefogásnak.

Az ellenzéki kényszerházasságokkal kapcsolatban Kiszelly Zoltán lapunknak kijelentette: becsődölt az ellenzék csodafegyvere, hiszen a sokat emlegetett „egy az egy ellen” stratégiát csupán a kivétel szintjén tudták megvalósítani. A politológus szerint az ellenzék helyzetét tovább nehezíti, hogy míg a baloldali szavazók inkább készek egy jobbikosra szavazni, fordítva ez nem működik.

– Hiába élvezi egy jobbikos jelölt a DK támogatását, továbbra is gyurcsányoznia kell, hogy a saját szavazótáborát megtartsa – hangsúlyozta.

Kiszelly szerint az ellenzéknek az önkormányzati választás is csak az egymás közötti versengésről szól, a hanyatló MSZP, LMP és Jobbik próbál megkapaszkodni, míg a felfelé törő DK és Momentum az előbbiek kárára tovább akar erősödni.

– Ez nehéz feladat, hiszen minden jel szerint az ellenzék nem tudja növelni a szavazóbázisát – tette hozzá.

A politológus úgy vélekedett, hogy ahol esetleg az ellenzék nyer majd, jól vagy rosszul, de megoldják az önkormányzat működtetését, mindeközben viszont szabad forrásaikat felhasználva, holdudvarukat erősítve a 2022-es választásra készülnek.

A pártok megugrották, amit kellett, kérdés, hogy a választók velük ugranak-e
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

– Az ellenzéknek nem nagyon volt más útja, mint az összefogás. Innovációnak inkább a néhány helyen sikeresen lebonyolított előválasztás nevezhető, a választók számára ugyanis inkább támogatható egy olyan együttműködés, amelyikbe őket is bevonják – értékelt a Magyar Nemzetnek Horn Gábor.

A Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke szerint bár az ellenzék megugrotta, amit kellett, kérdéses, hogy a választók is velük ugranak-e. Hangsúlyozta: ebből a szempontból a mára támogatóinak nagy részét elvesztő LMP és Jobbik választói érdekesek, a baloldali, liberális szavazókról ugyanis már tudni, hogy ők elfogadóbbak az összefogással kapcsolatban.

– A baloldali szavazatokat lényegében össze lehet adni, de nagy kérdés, hogy a megmaradt LMP-s, jobbikos tábor mit reagál erre a helyzetre – mondta Horn Gábor. Szerinte ellenzéki győzelmek esetén nem jelentene gondot, hogy egymástól eltérő világnézetű erők vezetnének egy települést.

Az önkormányzati választásról szóló híreinket IDE kattintva tekinthetik meg.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.