Jelentős összegű normatívaemelés lesz jövőre a szociális területen

Közel kétszázmillió forint keretösszegű, autisták és értelmi fogyatékossággal élők bentlakásos intézményeinek kiírt pályázat indítását jelentette be Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár. Elmondta, a kormány 3,3 milliárd forintot fordít komplex kommunikációs igényű emberek támogatását szolgáló módszertani központok kialakítására.

Csekő Imre
2019. 12. 04. 13:01
A biztonságos gondoskodás segíthet a rászorulóknak Fotó: Bach Máté
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnaptól elérhető az a csaknem 190 millió forint keretösszegű pályázat, amelyre civil szervezetek autistáknak és értelmi fogyatékossággal élőknek bentlakásos ellátást nyújtó intézményei pályázhatnak január 6-ig – jelentette be Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára a fogyatékossággal élő emberek világnapján, tegnap Debrecenben. Az államtitkár arról is beszélt, hogy mintegy 3,3 milliárd forinttal segítik az országban hat, úgynevezett AAK-módszertani központ kialakítását amelyek a komplex kommunikációs igényű emberek támogatását szolgálják. A debreceni központnak a Tiszántúli Református Egyházkerület Immánuel Otthona ad helyet. A már átadott szegedi, kaposvári és debreceni központok után a napokban Miskolcon, Budapesten és Zalaegerszegen is nyílik majd ilyen központ – jelentette be a politikus.

A szociális ügyekért felelős államtitkár elmondta: a kormány idei döntése következtében a jövő évtől a szociális ellátások területén jelentős – mintegy negyvenmilliárd forintos – normatívaemelés lesz. Arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon mintegy félmillió fogyatékkal élő ember van, ezért – a családtagjaikkal együtt – milliós a fogyatékossággal érintett emberek száma.

Fülöp Attila szerint a fogyatékosok világnapjának annyi értelme van, amennyit a mindennapokban magunkkal tudunk vinni a segítségre szorulókhoz. Úgy fogalmazott: a segítségnyújtás abban az esetben lehet sikeres, ha a társadalom befogadó, és valamiféle önállóságot vagy biztonságos gondoskodást tud nyújtani a fogyatékossággal élőknek.

A biztonságos gondoskodás segíthet a rászorulóknak
Fotó: Bach Máté

A debreceni AAK-központ átadásán a szociális ügyekért felelős államtitkár fontos lépésének nevezte a kommunikációs akadálymentesítés segítését. – Ha nincs kommunikáció, akkor semmi nincs, sem befogadás, sem integráció – fogalmazott a politikus, aki ennek kapcsán a siketek és nagyothallók jelnyelvi videórendszerének, a vakok távszemszolgáltatásának idei beindítását, valamint a halmozottan sérültek kommunikációját segítő AAK-módszertani központok létrehozását emelte ki.

Az eseményen részt vett az AAK-központokat működtető Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ ügyvezető igazgatója. Tóth Tibor kifejtette, hogy az európai uniós Montázs-projekt részeként létrejövő centrumokban kompetenciafelméréssel, tanácsadással, speciális kommunikációs eszközök kölcsönzésével és különleges segítő szolgáltatásokkal támogatják a kommunikációban korlátozott, halmozottan hátrányos helyzetű embereket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.