Kérdések sora az iskolai késelő ügyében

Látszólag egyértelmű a győri iskolai késelő ügye, ám a nyomozóknak egy sor kérdést kell megválaszolniuk ahhoz, hogy vádemelés, majd ítélet születhessen. Nem mindegy ugyanis, hogy pontosan miért fogják elítélni. H. András Csaba megúszhatja 5 évvel is a támadást, ám akár 15 évet is kaphat a számára legrosszabb esetben.

2019. 12. 16. 12:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átlagpolgár számára egyértelmű a győri iskolai késelő ügye, H. András Csaba ugyanis beismerte – és megbánta – tettét, annak ellenére, hogy magára a szurkálásra egyáltalán nem emlékszik. A támadásnak ráadásul két tucatnyi osztálytársa is szemtanúja volt. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó Németh Zsolt kriminológus szerint azonban a nyomozóknak a lehető legaprólékosabban, lépésről lépésre kell bizonyítani a történteket, ehhez pedig számos tanúkihallgatásra, valamint igazságügyi szakértők sorának a bevonására van szükség.

Az igazságszolgáltatás a társadalmi elvárásnak megfelelően a bűntettek megtorlására törekszik, amit az elkövetett bűncselekménynek megfelelő súlyú, a büntető-törvénykönyvben pontosan szabályzott mértékű büntetéssel sújt a bíróság. A jogszerű ítélethez azonban H. András esetében is egy sor részletet pontosítani – bizonyítani – kell. Így például azt, kitervelte-e a diák a támadást előre, vagy csak pillanatnyi indulatból cselekedett. Ennek eldöntéséhez ki kell hallgatni tanúként a fiú osztálytársait, de az is lehet, hogy szélesebb körű lesz a tanúkihallgatás, mert a baráti köre nem biztos, hogy osztálytársakból tevődik össze. Sajtóhírek szerint H. korábban mondta társainak, leszúrja a tanárnőt, ha rossz jegyet ad a dolgozatára. Kérdés, valóban mondott-e ilyet. Az osztálytársak és barátok, valamint a szülők, illetve testvérek vallomása azért is fontos, mert választ kaphatnak a nyomozók arra a kérdésre, volt-e előjele a támadásnak, például feltűnő kedélyállapotváltozás, látható feszültség, szorongás, esetleg gyűlölet a fiúban, ami aztán késelésbe torkolt. A támadó ügyvédjétől tudjuk, volt ilyen előjel, hiszen a fiú szülei pszichiáterhez kértek – és kaptak éppen e hétre – időpontot, mert András folyamatos gyomorgörcsre, hányingerre, hasmenésre panaszkodott a stressz miatt.

Az igazságügyi elmeorvos-, illetve pszichológus-,pszichiáter-szakértő a támadó pszichéjét vizsgálja majd, hogy valóban beszűkült állapotban hajtotta-e végre a támadást, illetve azt, hogy nincs-e olyan betegsége, ami kizárja a büntethetőséget. Emellett az orvos-szakértőnek azt is ki kell mondania, hogy a támadás eszköze, a helyszíni felvételek szerint egy 10 centiméter pengehosszúságú Victorinox Sentinel zsebkés alkalmas-e emberélet kioltására vagy sem.

A fentiek alapján dől majd el, hogy közfeladatot ellátó személy elleni emberölés kísérlete, vagy súlyos testi sértés – esetleg előre kitervelten – miatt kell majd felelnie, s így 5-15 évre ítélhetik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.