időjárás 32°C Marcell 2022. augusztus 14.
logo

Magyar jogvédők léptek fel a szlovák szabályozás ellen

Magyar Nemzet
2019.12.06. 11:48

Miután 2010-ben a második Orbán-kormány lehetővé tette a határon túli magyarok számára a kettős állampolgárság elnyerését, a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa válaszul egy olyan jogszabályt fogadott el, amelynek értelmében automatikusan elveszti a szlovák állampolgársághoz fűződő jogait az a személy, aki felveszi más állam állampolgárságát. A törvény hatálybalépése óta több mint háromezer polgár veszítette el állampolgári ­jogait északi szomszédunknál. Egy esetben még az is előfordult, hogy az orvosi ellátást is megtagadták egy jogfosztott személytől, aki azóta elhunyt.

Az Emberi Méltóság Tanácsa nevű jogvédő szervezet elnökeként idősebb Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke 2012-ben petíciót nyújtott be az Európai Parlament illetékes bizottságához, mivel a jogok elvonása úgy történik, hogy jogorvoslattal az érintettek nem élhetnek, és ezért a szlovák hatóságok gyakorlata sérti az uniós jogot. Brüsszelben, miután megtárgyalták az ügyet, azzal halasztották el az ülést, hogy bevárják a szlovák alkotmánybíróság döntését. Ez a testület több ülést követően kivonta magát a döntéshozatal kötelezettsége alól, arra hivatkozva, hogy a bírák egyik fele úgy látta, alkotmánysértő a jogfosztó törvény, a másik fele viszont ellentétesen foglalt állást. Idősebb Lomnici Zoltán ezért ismét az Európai Parlamenthez fordult, ami bevárta az Európai Unió Bírósága – hosszasan elhúzódó eljárás után végül 2019 márciusában meghozott – határozatát, amely kimondta, hogy a szlovák jogfosztó törvény ellentétes az uniós joggal, tehát módosítani kell. Az Európai Bizottság felkérte a szlovák hatóságokat, határozzák meg, hogyan igazítják ki a törvényt, hogy az összhangba kerüljön az ­uniós joggal, ám a szlovák törvényhozás azóta sem tett eleget uniós tagságából fakadó kötelezettségének.

Idősebb Lomnici Zoltán ezért december 1-jén – az új Európai Bizottság hivatalba lépésének napján – levélben fordult Ursula von der Leyenhez, amelyben arra kérte a bizottság elnökét, hogy a Szlovák Köztársaság hatóságai által elkövetett jogsértések megszüntetése érdekében tegye meg szükséges intézkedéseket.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.