Bérből akarják eltartani magukat a megváltozott munkaképességűek is

A kormány célja, hogy Magyarország a legjobb legyen a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásában Közép-Európában – mondta lapunknak Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár tegnap Budapesten az ÉrtékPlacc konferencián, amelyen számos magyar és nemzetközi vállalat osztotta meg az ilyen típusú munkaerőről szerzett tapasztalatait.

Csekő Imre
2020. 01. 18. 8:20
Mackógyár
Minél erősebb a magyar gazdaság, annál több lehetőség nyílik meg előttük Fotó: Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap Sarkad
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

– A legfőbb célunk a rendezvénnyel, hogy a gazdasági és szociális területeket, az üzleti döntéshozatalt és a közösségi felelősségvállalást összekapcsoljuk – nyilatkozta az ÉrtékPlacc konferencián a Magyar Nemzetnek Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár tegnap Budapesten. A politikus az eseményen lapunknak elmondta: akkor lenne elégedett, ha tovább lehetne bővíteni azoknak a gazdasági társaságoknak a számát, akik nem félnek attól, hogy megváltozott munkaképességű embereket alkalmazzanak.

– Sok százan jelentkeztek a konferenciára. A gazdasági társaságok mellett itt vannak a fogyatékossággal vagy tartós betegséggel élőket segítő szervezetek, munkaerő-közvetítők és mentorszervezetek. Elfogadták meghívásunkat mindazok a szereplők, akik segíteni tudnak abban, hogy egy megváltozott munkaképességű honfitársunk eljusson egy állásinterjúra, ott sikerrel szerepeljen és munkát találjon – mondta az államtitkár, és hozzátette: – Az a célunk, hogy a térségben Magyarország legyen a legjobb ezen a terén.

Minél erősebb a magyar gazdaság, annál több lehetőség nyílik meg előttük
Fotó: Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap Sarkad

A konferenciát tartott beszédében Fülöp Attila hangsúlyozta, hogy a megváltozott munkaképességű emberek is bérből akarják eltartani magukat és családjukat, ezért a kormány elkötelezett a foglalkoztatásuk mellett.

Az államtitkár kiemelte, hogy a megváltozott munkaképességű alkalmazottakkal nyolcvan százalékban meg vannak elégedve a munkaadók, míg az összes munkavállaló esetében csak 76 százalék az arány. Hazánkban jelenleg 150 ezer olyan megváltozott munkaképességű személy van, aki tudna és akarna dolgozni, és 78 ezer a betöltetlen álláshelyek száma – ismertette az államtitkár, aki arról is beszélt, hogy az államtitkárság számításai szerint minden tízezer megváltozott munkaképességű foglalkoztatása 25 milliárd forinttal növelné az ország bruttó nemzeti össztermékét. Fülöp Attila kiemelte, hogy 2010 óta 18-ról 42 százalékra emelkedett a megváltozott munkaképessé­gűek foglalkoztatási aránya.

– Mindig attól félünk, amit nem ismerünk – fogalmazott az államtitkár, és hangsúlyozta, szeretnék, ha a munkáltatók megfelelő információhoz jutnának a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának lehetőségeiről, és így bátran mernék alkalmazni őket.

Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter felszólalásában hangsúlyozta, az eddigi tapasztalatok szerint az állami vállalatoknál foglalkoztatott megváltozott munkaképességű személyeknek kulcsszerepük van a munkaerőhiány feloldásában, és foglalkoztatásuk nem a szociális érzékenységgel függ össze, hanem gazdaságilag racio­nális tevékenység.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy minél erősebb a magyar gazdaság, a munka világában annál több lehetőség nyílik meg a megváltozott munkaképességű emberek előtt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.