Feljelentés Szanyi állításai miatt

Költségvetési csalás gyanúja ­miatt az ügyészséghez fordult Tényi István, miután Szanyi Tibor a napokban homályos forrásokból finanszírozott, titkos pénzügyi megállapodással vádolta az MSZP vezetését. A szocialisták tagadnak, noha korábban már számos politikusuk vagy a párthoz közel álló személy – köztük Gyurcsány Ferenc is – beszélt titkos széfekről, fekete kasszákról, ismeretlen eredetű támogatásokról.

Bákonyi Ádám-Bácskai Balázs
2020. 01. 11. 6:55
null
Simon Gábor mintegy 240 millió forintjáról máig nem tudni, kinek a pénze volt valójában Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Szanyi Tibor kijelentései nyomán a IX. Kerületi Ügyészséghez fordult és költségvetési csalás gyanúja miatt ismeretlen elkövető ellen bejelentést tett Tényi István – értesült a Magyar Nemzet. Mint arról beszámoltunk: az MSZP-ből néhány napja kilépő Szanyi egy interjúban arról beszélt, hogy Tóth Bertalan pártelnök homályos eredetű forrásokból köti magához a pártvezetés nagy részét.

– Az elnökség egyes tagjai és a pártelnök között obskúrus, átláthatatlan, titokban tartott pénzügyi megállapodás van, ami azt jelenti, hogy az elnök és frakcióvezető biztosít nekik valamilyen fizetést – jelentette ki. Elmondása szerint kevéssé tudja, hogy Tóth miből finanszírozza ezt a megállapodást, azt viszont ténynek nevezte, hogy az elnökség kétharmada érintett az ügyben, ami nagyon látszik a szavazati arányokon.

– Nem kerülnek feketepénzek az MSZP vezetőihez. Szanyi Tibor kilépett az MSZP-ből, ezt tudomásul vettük, és a különböző kommentárjait, megállapításait nem kívánjuk a jövőben kommentálni – reagálta minderre a Hír TV-nek Harangozó Tamás, a párt frakcióvezető-helyettese. Bár a szocia­listák tagadják Szanyi állításait, tény, hogy korábban már számos politikusuk vagy hozzájuk közel álló személy beszélt titkos széfekről, fekete kasszákról, ismeretlen eredetű támogatásokról.

Egyikük éppen egykori elnökük, Gyurcsány Ferenc volt, aki 2013-ban kijelentette, hogy „én voltam ennek a pártnak az elnöke, sok helyről vándorolt oda a pénz, Európából nem nagyon, ahonnan meg vándorolt, azt meg jobb, ha nem tudjuk”. Később lapunk számolt be egy birtokunkba jutott felvételről, amelyen Komássy Ákos, a szocialisták VIII. kerületi elnöke arról beszélt az MSZP pártigazgatójával, Katona Tamással, hogy 2014-ben a szervezet „fekete kasszájából” finanszírozták azokat a kiadásaikat, amelyeket nem tudtak bizonylattal fedezni. Komássy akkori magyarázata szerint a hangfelvételen szereplő „fekete kassza” egy úgynevezett házi pénztár volt, amely feketére festett lemezből készült, s pusztán ezért nevezték így.

Az ügyben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal indított eljárást, amelyet végül bűncselekmény hiá­nyában megszüntetett. Pedig Németh Gábor, az MSZP-hez közel álló Egyenlítő blog volt főszerkesztője ugyancsak 2014-ben azt állította, hogy a párt Jókai utcai székházának negyedik emeletén, a pártigazgató irodájában van egy páncélszekrény, amelyben pénzt, a belső szleng szerint a „lopott holmit” őrzik. Németh szerint ő és kollégái is tucatnyi megbeszélés előtt vagy után látták, hogy vezető szocialista politikusok milliókkal a zsebükben távoznak az irodából.

Simon Gábor mintegy 240 millió forintjáról máig nem tudni, kinek a pénze volt valójában
Fotó: Mirkó István

Később Zuschlag János is beszélt egy MSZP-s titkos páncélszekrényről. Az egykori szocialista országgyűlési képviselő azt állította, hogy a párt régi, Köztársaság téri székházában volt egy pénzzel teli, rejtett széf, amiből 2006-ban ő is kapott ötvenmillió forintot egy nejlonszatyorban, hogy visszalépjen a képviselő-jelöltségtől.

Zuschlag arról is beszélt, hogy kétes eredetű pénzek és titkos kifizetőhelyek továbbra is lehetnek az MSZP-ben. A pártot érintő zavaros pénzügyeknek azonban koránt sincs vége: a mai napig nem derült fény arra, honnan származtak az MSZP volt elnökhelyettesének, Simon Gábornak a százmilliói. Simon még munkaügyi államtitkárként, 2008 januárjától a következő év áprilisáig több mint 570 ezer eurót és 160 ezer dollárt, összesen mintegy 240 millió forintot helyezett el egy grazi, illetve egy svájci bankban. Az MSZP akkori elnöke, Mesterházy Attila a botrány kirobbanásakor hangoztatta: nem a párt pénze van Simonnál, azonban annak eredetéről nem tud semmit.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.