Újabb forrás jut a modern gyógyításra

A járóbeteg-ellátást végző szakrendelőkre, a fekvőbeteg-ellátást biztosító kórházakra és a legmodernebb diagnosztikai eljárásokra összesen 36,5 milliárd forintot biztosított a kormány, ezzel megkezdődött az egészségügy strukturális átalakítása. A változásokat már a betegek is észrevehetik, például abban, hogy egyre több beavatkozás után otthonukban gyógyulhatnak és új, korszerű gyógyszerek érhetők el.

Szilágyi Anna
2020. 01. 07. 14:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány célja az egészségügyi ellátórendszer átalakítása a XXI. század színvonalán, ezért a fekvőbeteg-ellátásra 17,5 milliárd, a járóbeteg ellátásra 15,7 milliárd, az egyénre szabott terápiát lehetővé tévő diagnosztikára (a molekuláris biológiai vizsgálatok többletfinanszírozására) pedig 3,15 milliárd forint forrást biztosított – jelentette be tegnap az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós hangsúlyozta, az egészségügy társadalmi jelentősége hatalmas, amit a számok is tükröznek: évente százmillió orvos-beteg találkozó zajlik le, vagyis átlagosan minden magyar állampolgár 10-11 alkalommal fordul orvoshoz. Ezek legnagyobb részben az alapellátás keretein belül történnek – tette hozzá. A fekvőbeteg-ellátásban is jelentős a forgalom: 2017-ben 1,9 millió magyar feküdt kórházban.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Kásler Miklós úgy fogalmazott, a XXI. században elképesztő a tudományos-technológiai fejlődés, ennek hatására számos új eljárás jelentkezett a diagnosztikában és a terápia különböző területein. Olyan új gyógymódok jelentek meg, amelyek kiváltják a két-három hetes kórházi kezeléseket, és akár egynapos sebészeti ellátás során lehet a betegeket kezelni, majd hazaengedni. Számos új gyógyszert is befogadtak az elmúlt időszakban, ezek ugyancsak lehetővé tették, hogy kórházi tartózkodás nélkül lássák el például a daganatos betegeket, ezzel ugyanazt, sőt akár még jobb terápiás eredményt lehet elérni – mondta a miniszter.

– Az egészségügynek folyamatosan működni kell a betegek ellátása érdekében, így a lépéseket egymás után, egymásra épülve szeretnénk megvalósítani – mutatott rá a tárcavezető. A csomag részeként 17,5 milliárd forintot kaptak azok az intézmények, amelyek – a magas szaktudást igénylő, pénzigényes beavatkozások miatt – túllépték az úgynevezett teljesítményvolumen-korlátot, így többletfinanszírozásra jogosultak. Hazánkban számos olyan nagy forgalmú kórház működik, amelynek nincs adóssága, idetartozik például a miskolci, a győri, az egri kórház, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet, valamint az Országos Onkológiai Intézet – sorolta a miniszter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.