Ellenzéki ultimátum a járvány árnyékában

A kormány és a Fidesz az összes parlamenti párt együttműködését kéri ahhoz, hogy hatékony jogköröket kaphasson a kabinet a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatos, szó szerint életbevágó döntések meghozatalához. Az ellenzék jelen formájában nem támogatja a veszélyhelyzet fenntartásához szükséges törvényjavaslatot.

2020. 03. 23. 6:41
null
A T. Ház dönthet a veszélyhelyzet meghosszabbításáról Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlésen a sor, a Parlamentnek kell döntenie arról, hogy megerősíti-e a kormány eddigi intézkedéseit, meghosszabbítja-e a veszélyhelyzetet és felhatalmazza-e a kabinetet további hatékony intézkedések meghozatalára a koronavírus elleni küzdelemben – fogalmazott Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel közös tegnapi Facebook-üzenetében.

A legnagyobb parlamenti frakció vezetőjeként a politikus arra kérte a többi képviselőcsoportot, hogy a mai napon támogassák a koronavírus-törvény házszabálytól eltérő tárgyalását, amihez négyötödös többségre van szükség, kedden pedig fogadják is azt el. – Ez most nem a politikai viták ideje! – zárta szavait Kocsis Máté. Gulyás Gergely a videóüzenetben emlékeztetett: a kabinet tizenegy nappal ezelőtt hirdetett veszélyhelyzetet az ország egész területére, mert a koronavírus elleni védekezés gyors döntéseket tett szükségessé. A miniszter aláhúzta, az intézkedések fenntartásához, valamint a további szükséges lépések meghozatalához kérik az Országgyűlés jóváhagyását.

Kocsis Máté a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában pedig úgy fogalmazott: „A politikai ellentéteket most félre kell tenni, egy üggyel kell foglalkozni, a koronavírus elleni védekezéssel, az emberek egészségének megőrzésével és az emberi élet védelmével.”

A T. Ház dönthet a veszélyhelyzet meghosszabbításáról
Fotó: Teknős Miklós

Közben a mai, hétpárti egyeztetést megelőzően egyre több ellenzéki párt jelentette be, hogy nem kívánja támogatni a Varga Judit igazságügyi miniszter által benyújtott törvényjavaslatot. A Soros György által támogatott, magukat civileknek mondó Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért szervezetek érveivel egybecsengve a Demokratikus Koalíció közölte, hogy ultimátumot adnak Orbán Viktor miniszterelnöknek. Gyurcsány Ferenc pártja csak újabb 15 napra adna felhatalmazást, a kormány döntései kapcsán pedig minden frakcióvezető az Alkotmánybírósághoz fordulhatna, ami akár három nappal is kitolná az egyes intézkedések végrehajtását. A DK – a sajtószabadságra hivatkozva – a rémhírterjesztés szigorúbb büntetését sem támogatja.

„Az MSZP nem lesz partner abban, hogy segítséget nyújtson egy olyan törvény elfogadásához, amely határozatlan időre kiszolgáltatná Magyarországot, a magyar embereket Orbán Viktor szeszélyeinek” – olvasható Tóth Bertalan szocialista pártelnök szombati, az MSZP hivatalos Facebook-oldalán megjelent „szolgálati közleményében”.

A Jobbik, az LMP és a Párbeszéd 60, illetve 90 napra adna felhatalmazást a kormánynak.

A Mi Hazánk parlamenti képviselői már jelezték, támogatják az úgynevezett felhatalmazási törvényt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.