Elsődleges prioritás a magyarok hazajuttatása

Ahogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, ez idáig 5500 honfitársunkat tudtuk hazaszállítani – emlékeztetett Kiss Róbert rendőr alezredes.

Szilágyi Anna
2020. 03. 31. 13:21
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lapunk kérdésére, miszerint hány magyar állampolgár rekedt külföldön és hogyan tudnak segíteni nekik a hazatérésben, Kiss Róbert rendőrezredes az operatív törzs mai ülésén azt válaszolta, elsődleges prioritás az ő hazaszállításuk. – Ahogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, ez idáig 5500 honfitársunkat tudtuk hazaszállítani – emlékeztetett. A napokban tér haza emellett Kanadából, illetve az Egyesült Államokból 257 magyar, az ő szállításukban szintén segítséget nyújt az operatív törzs. Tegnap 150 személygépkocsival és négy autóbusszal érkeztek haza Tirolból azok a magyarok, akik a kéthetes hatósági házi karantént ott töltötték. Ők tünetmentesek voltak és negatív lett mindegyikük koronavírus tesztje, így itthon már nem kell karanténba vonulniuk – tette hozzá.

– Több nagyobb hipermarket bejárata előtt biztonsági őrök állnak, akik a ránézésre nem egyértelműen az idősebbek vagy a fiatalok korcsoportjába tartozóktól személyi igazolványt kérnek, hogy a vásárolni kívánók koráról tájékozódhassanak. Mi a felelős állampolgári magatartás az ilyen esetben? – tette fel lapunk a kérdést. Kiss Róbert rendőr alezredes ezúton is kérte az állampolgárok együttműködését. Mint mondta, látni kell, hogy a kijárási korlátozással kapcsolatos intézkedések mind azt a célt szolgálják, hogy a járvány lassítását elősegítsük. Hangsúlyozta, az üzlet üzemeletetőinek feladata, hogy ezeket a szabályokat betartassák, ezért a vásárlók együttműködését is kérik.

– A délelőtti idősávban csak az idősek mehetnek vásárolni, ezért fokozott veszélyben lehetnek: mit tanácsol a hatóság nekik a biztonságuk érdekében? – érdeklődött lapunk. Müller Cecília elmondta, az időseknek változatlanul azt javasolják, hogy maradjanak otthon, ne kockáztassák az egészségüket, mert sérülékeny csoportba tartoznak. Vegyék igénybe a család, a szomszéd vagy az önkormányzat segítségét – emlékeztetett, majd hozzátette: a megadott 9-12 órás idősávban csak végső szükségben menjenek ki.

A rendőrség munkájával kapcsolatban a Magyar Nemzet azt kérdezte, nagyobb figyelmet fordítanak-e a tömegközlekedési eszközökön, illetve köztereken elkövetett rendbontásokra, garázda cselekményekre. Kiss Róbert rendőr alezredes szerint a rendőrség eddig is ellátta a közterületeken a biztonság megőrzését, a hatósági házi karantén megfigyelésével pedig több rendőrt tudtak az utcákra vezényelni, így az eddig megszokottnál is nagyobb figyelmet fordítanak a köztereinkre.

Lapunk kérdésére válaszolva Müller Cecília elmondta, valóban előfordul, hogy valaki azért nem térhetne haza külföldről, mert egy vele egy háztartásban élő hozzátartozója idős vagy krónikus betegségben szenved, így a hatóságok számára biztosítanak kijelölt tartózkodási helyet, ahol a 14 napos karantént otthonukon kívül le tudják tölteni. Mellékletek terület

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.