Hírességek segítettek a fogyatékkal élőknek a kávéház üzemeltetésében

Négy éve nyílt meg Európa legnagyobb fogyatékosságbarát közösségi és kulturális tere, a budapesti Premier Kultcafé. A születésnap alkalmából bejelentették: hamarosan egy újabb ilyen jellegű étterem is megnyitja kapuit a fővárosban.

Haiman Éva
2020. 03. 10. 6:30
null
Itt volt mások mellett Király Linda is, az énekesnő nem először állt be az ügy mögé Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Down-szindrómások, autisták, értelmi fogyatékosok és hallássérültek is dolgoznak az ország első fogyatékosokat foglalkoztató kávézójában, a Kálvin térhez közeli Premier Kultcaféban. A kávéház ötlete a Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítványtól származik, amelynek fő célja a fogyatékossággal élők társadalmi integrációjának támogatása. Munkahelyteremtési programjuk első lépéseként 2016. március 10-én – az egykori Vörösmarty mozi helyén – nyitott meg a Premier Kultcafé.

A kávézóban jelenleg 14 fogyatékossággal élő várja a vendégeket: vannak köztük kukták, felszolgálók és mosogatók egyaránt. A hétköznapokban ép kollégáikkal együtt főzik a kávét, készítik a szendvicseket vagy éppen szedik le az asztalokat, de a tegnapi különleges nap volt: a hely negyedik születésnapja, amire számos híresség érkezett alkalmi felszolgálónak, segítőnek a fogyatékkal élők mellé.

Itt volt mások mellett Király Linda is, az énekesnő nem először állt be az ügy mögé
Fotó: Bach Máté

Itt volt mások mellett Tóth Vera és Király Linda énekesek, Szekeres Pál olimpiai bajnok kardozó, B. Tóth László műsorvezető, lemezlovas, Halász Judit és Hegyi Barbara színésznők.

Ők nem először álltak a fogyatékosügy mellé, támogatták már azt azzal is, hogy felajánlották játékmackójukat, illetve más személyes tárgyukat árverésre az alapítvány számára, miként tette azt korábban például Böjte Csaba, Törőcsik Mari, Weisz Fanni, a nemrég elhunyt Wichmann Tamás vagy éppen Antonio Banderas és Pierre Richard. Az elmúlt években mintegy kétszáz hazai és külföldi híresség egy-egy felajánlott holmiját árverezték el, hogy a befolyt összegből fogyatékosságbarát munkahelyeket hozzanak létre.

Nekik is köszönhető, hogy a Kultcafé ma az, ami: nem csupán egy kávézó, hanem valódi kultúrplacc, ahol a vendéglátás mellett helyet kapott egy mozi és egy koncert-rendezvényterem is. Akadálymentesített nagytermükben a színpadra kerekesszékesek, mozgáskorlátozottak is fel tudnak állni, így egyszerre szórakozhatnak és szórakoztathatnak épek és sérültek.

Fotó: Bach Máté

Rendszeresen szerveznek itt irodalmi esteket, komolyzenei és akusztikus könnyűzenei koncerteket, felnőtteknek és gyerekeknek szóló színházi produkciókat, kiállításokat, stand-up comedy esteket, filmbemutatókat és filmfesztiválokat is.

A Premier Kultcafé így egyszerre ad helyet a kultúrának, a művészetnek és egy fontos társadalmi küldetésnek. Jó hír, hogy a Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány fogyatékosokat foglalkoztató vendéglátóhelyeinek sorában a Kálvin téri kávézó csak az első volt. Mint tegnap kiderült, a tavaly év végi jótékonysági árverés teljes bevételét egy belvárosi fogyatékosbarát étterem megnyitására fordítják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.