Ildikó egy kisvárossal együtt van vesztegzár alatt

Továbbra is tünetmentes Dominika és Fanni, akik március 14-én kerültek karanténba Siófok egyik kis garzonjában. A lányok Tirolban dolgoztak, ott, ahol Ildikó rekedt március 28-ig. Neki volt egy kis láza, még köhög egy kicsit, de már jobban van, és reméli, hogy ez így is marad.

2020. 03. 19. 10:13
null
Ischgl most egy csodálatos környezetben lévő börtönné vált Fotó: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A huszonéves siófoki lányok, Dominika és Fanni Tirolban, az olasz határhoz közel egy olyan szállodában dolgoztak, ahol a vendégek nagy része olasz volt. Múlt hét pénteken a koronavírus-járvány miatt azonnal bezárt a hotel, és ők munka nélkül maradva hazaindultak személyautóval abban a tudatban, hogy itthon 14 napos egészségügyi megfigyelés, azaz karantén vár rájuk. A határon – miután tünetmentesek voltak ott is – Siófokra, az általuk megadott címre irányították őket. Egy lakópark kisebb garzonjában húzták meg magukat, a családjukkal és a szeretteikkel telefonon és online tartják a kapcsolatot. Az önkormányzat napi háromszori étkezést biztosít nekik. Az ételfutár higiénikus csomagolásban lerakja a garzon ajtaja elé, majd amikor elmegy, a lányok résnyire nyitott ajtón beveszik a csomagot.

A Magyar Nemzetben karanténnaplóval jelentkeztek, ám ennek következtében egyfelől idézhetetlen mocskolódás kezdődött ellenük a legnagyobb közösségi oldalon, amit csak részben tudott ellensúlyozni az, hogy a többség mellettük áll. A lányok ugyanis arra kérik az embereket, hogy tartsák be az előírásokat, lehetőleg maradjanak otthon és ne pánikoljanak, hanem gondolkodjanak: a koronavírus-járvány ugyanis új világot hoz, más emberek leszünk, mint előtte voltunk. Mindenesetre az eszement támadások alábbhagytak, bár még mindig van egy-két olyan, aki csak becsmérelni tud mindent és mindenkit. Dominika és Fanni ezért úgy döntött, egyelőre nem állnak ki ismét a nyilvánosság elé. Mindennapjaikat azonban nyomon követjük. Így beszámolhatunk arról, hogy tegnap a siófoki ÁNTSZ hivatalos határozatát kapták kézhez a karantén időtartamáról: március 27-ig kell a garzonban maradniuk, és továbbra sem érintkezhetnek közvetlenül senkivel.

Arról is beszámoltunk, hogy az egyik éjszaka kihívták rájuk a rendőröket, mondván, nem tartják be a szabályokat, elhagyták a karantént. A teljesen alaptalan vádaskodásnak komoly következménye lett, a siófoki rendőrök nyomozást indítottak ismeretlen tettes ellen hamis vád gyanújával.

Ischgl most egy csodálatos környezetben lévő börtönné vált
Fotó: 123RF

A lányokon kívül is sokan dolgoznak a téli idényben Tirolban, a Magyar Nemzet kapcsolatba lépett közülük egy olyan hölggyel, akit Ausztriában helyeztek karanténba egy teljes kisvárossal együtt. Az étteremben dolgozó hölgy kérte, hogy változtassuk meg a nevét, mivel ő is olvasta a Dominikát és Fannit gyalázó bejegyzéseket. Ildikó a téli szezon alatt az osztrák–svájci–olasz határháromszög közelében lévő osztrák síközpontban, Ischglben dolgozik, illetve csak dolgozott március 11-ig. Így számolt be a vele és a településsel történtekről:

„Március 9-én egyszerűen bezártak minden délutáni, illetve esti szórakozóhelyet. (Kurz kancellár és kormánya ekkor döntött az első szigorításokról a járvány miatt – Sz. L. J.) Másnap jött a hír, hogy két nap múlva bezár az összes sípálya, ám 11-én már a mi éttermünk nem nyitott ki. […] Aztán 13-án reggel, amikor éppen indultam az ügyintézőhöz az elszámolásért, már az a hír jött, hogy Ischglt vesztegzár alá helyezik és a személyzetnek maradnia kell. Egy üzletben voltam, ahol az eladó közölte, azonnal bezárnak, a helyi lakosokat talán még kiengedik. Azonban csak a turisták távozhattak, a település lakói és a hotelek személyzete karanténba került. A település azóta vesztegzár alatt van. Élelmiszerüzlet és a gyógyszertár van nyitva. […] Rendőrök vannak mindenhol, a kivezető utak fizikai­lag is lezártak, csak külön engedéllyel lehet ki- és bemenni. […] A szezon április 5-ig tartott volna, de az olasz járványhelyzet miatt az osztrákok vesztegzárat rendeltek el gyakorlatilag minden síközpontukban, így nálunk is. Az itt ragadt személyzetről a hotelek gondoskodnak, nálunk egyszeri meleg ételt – ebédet – adnak. Az üzletekben csak bankkártyával lehet fizetni, és nem szabad gyülekezni, csoportosulni az utcákon. A magyar konzulátuson azt mondták nekem telefonon, otthon is két hét karantén vár ránk – a szezonban 600-700 magyar is dolgozik itt –, a mi hotelünkben még egy magyar van. Március 28-ig van itt vesztegzár, aztán hazamegyek és otthon a házamban újabb két hét karantén vár. Ahol lakunk, van egy beteg, de ő nem magyar, a szobáját külön vesztegzár alá vették az orvosok. Nem tudom, mennyi beteg lehet a településen, ahol van, ott a saját szobájában kezelik, amit lezárnak. A tűzoltóságnál jelöltek ki a helyet arra, hogy ott ingyentesztet csinálhassanak a jelentkezőkön. Én kicsit köhögök, egy hete volt egy kis hőemelkedésem, de két nap alatt lecsengett. Most jól vagyok, remélem, marad is így.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.