Még most sem adják fel az unokázós csalók

A legtöbbünkben legalábbis szorongást keltő koronavírus-járvány vélhetően olyan zavarost jelent a bűnözőknek, amiben szívesen halásznak. Az úgynevezett unokázós csalók is erre játszanak rá, amikor új módszereket is bevetve próbálják rászedni az idős embereket. A rendőrök felhívták a figyelmet arra, hogy minden esetben jelenteni kell az átverési kísérleteket is, hiszen a nyomozók fontos információkhoz juthatnak a laikusok számára lényegtelen részletekből is.

Végh Attila
2020. 03. 31. 12:20
Executive assistant Rebellato, 68, talks on the phone as he works at his desk at Pimlico Plumbers in London
Telefonon próbálják meg rászedni a nyugdíjasokat Fotó: REUTERS/Suzanne Plunkett
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy 73 éves, Dunaharasztin élő nyugdíjas március 26-án telefonhívást kapott. Nem sokkal a déli harangszót követően egy ismeretlen, külföldi számról kereste egy férfi, aki azt állította, fia nevében hívja, aki közlekedési balesetet okozott. Az ismeretlen hívó szerint, hogy ne kerüljön bajba, azonnal ki kell fizetnie az okozott kárt, amiért pénzt kért a szülőtől. Az apa megijedt, komolyan vette a rossz hírt. Segíteni akart gyermekének, ezért közölte, 1,6 millió forintja van itthon. A hívó erre reagálva azt mondta, az most elég lesz, azonnal küld is valakit a bankókért, amit aztán majd ők – mint barátok – eljuttatnak a nyugdíjas bajba jutott fiához.

Az idős férfi a háza előtt adta át a pénzt egy óra elteltével a futárnak. Innentől akár keresztet is vethetett volna a több mint másfél millió forintra, ám szerencséjére a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságon jól ismerték a 31 éves isaszegi K. Dávidot. A férfi ellen már korábban is indult eljárás hasonló ügyekben, tudták, hogy amikor nem volt a rácsok mögött, egy unokázós banda futárjaként szedte össze a kicsalt pénzt. A zsaruk azon a napon is figyelték, látták, amikor elindult, követték, videófelvételt készítettek a pénz átadásáról.

Amikor K. Dávid már azt hitte, minden rendben van, nála a bankókkal teli boríték, amiből elveszi a részét, a többit a megbeszélt címre utalja, kellemetlen meglepetésben lett része az első tilos jelzést adó közlekedési lámpánál. Rendőr­autók húzódtak kocsija mellé, elvágták a menekülési útját, másodpercek tört része alatt kirántották az autója üléséről, megbilincselték. Kár lett volna tagadnia bármit is, a felvételek alapján azt is tudták, melyik zsebében lapul a pénzzel teli boríték, amit azonnal lefoglaltak, a sértett másnap vissza is kapta jogos tulajdonát.

A Pest Megyei Bíróság másnap elrendelte K. Dávid letartóztatását, csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult ellene eljárás. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálati osztálya azt próbálja kideríteni, hogy ki vagy kik a tettestársai a jelenleg némasági fogadalmat tevő gyanúsítottnak a bűncselekmény elkövetésében, mert az egyértelmű, hogy nem ő volt a telefonáló.

Telefonon próbálják meg rászedni a nyugdíjasokat
Fotó: REUTERS/Suzanne Plunkett

A profi unokázós csaló bandák nem itthonról, hanem általában Angliából dolgoznak, a kitalált balesetről, vészhelyzetről szóló hívások is 44-es körzetszámú telefonról érkeznek. Több ilyen telefonszám tulajdonosa ellen is nemzetközi körözést adott már ki a magyar rendőrség, ám nem egyszerű az azonosítás, mert a csalók más irataival vetetik meg a készülékeket és a kártyákat, nehéz azokat nyomon követni, egy sikeres csalás után pedig azonnal váltanak. A hívást végző szélhámosok jó emberismerők, azonnal észreveszik a hívott hangján, ha az kételkedik vagy tétova, ilyenkor elállnak a tervüktől, új célpontot keresnek. Nem ritka, hogy közösségi oldalakon derítik fel, a külföldön dolgozó magyarnak van-e itthon élő idős rokona, így keresik meg a csalások sértettjeit.

A rendőrök most arra figyelmeztetnek, hogy nemzetközi példák alapján a bűnözők telefonon igyekeznek majd kihasználni a világban jelenleg zajló egészségügyi válsághelyzetet.

– Az úgynevezett unokázós csalók is alkalmazkodtak a koronavírus-járványhoz – nyilatkozta nemrég Garamvölgyi László. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatója elmondta, mostanában azzal a történettel hívják fel ezek a csalók az idős embereket, hogy az unokájuk megfertőződött a vírussal, ezért pénzre van szükségük. Ezt keverik egy másik – mostanában népszerű – csalási módszerrel, amikor vírusteszteket kínálnak a hiszékeny embereknek. Az „aktualizált legendán”, vagyis a csalók háttértörténetén kívül minden úgy zajlik, mint eddig, vagyis valakit elküldenek a kicsalt pénzért, így károsítják meg az időseket, tette hozzá Garamvölgyi László, aki felhívta a figyelmet arra, hogy minden esetben jelenteni kell a csalók kísérletét is, hiszen a rendőrök fontos információkhoz juthatnak a lai­kusok számára lényegtelen részletekből. Ilyen például, hogy a telefonba milyen háttérzajok szűrődtek be.

Eredményes a kampány

Szoboszlainé Schiller Zsuzsanna alezredes, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője csapatával több mint egy éve indította útjára a Bontsa a vonalat! kampányát. A projekt az ilyen típusú csalások megismertetésére, a módszer minél szélesebb körben való terjesztésére hivatott. A szórólapok, figyelemfelhívó akciók mellett nyugdíjasotthonokban, klubokban – még az egyházakat is belevonták a programba – személyes tanácsokkal látják el a potenciális sértetti körbe tartozókat és családtagjaikat. A kampány eredményeként az idős emberek jóhiszeműségét, együttérzését kihasználó, közlekedési balesetre hivatkozva csalással kísérletezők a közelmúltban többször kaptak nem várt választ, mint például „Adjon hálát az Úrnak, hogy nem lett semmi baja!”, „Az én fiamnak van cascója, majd az lerendezi!”, majd bontották a vonalat.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.