időjárás -6°C Ágnes 2022. January 21.
logo

Nemzeti konzultáció kilenc kérdésben

Baranyai Gábor
2020.03.10. 05:50
Nemzeti konzultáció kilenc kérdésben

Márciusban kezdődik, májusig tart az immár nyolcadik nemzeti konzultáció. A kormány a börtönbiznisz, a gyöngyöspatai kárpótlás, a bírósági érzékenyítés, a bírósági korrupció és a feltételes szabadlábra helyezés kérdésében kéri ki az emberek véleményét.

Konkrét ítéletek nem, de a bírósági érzékenyítés, a bírósági korrupció és a börtönbiznisz jelensége is kérdés lesz a nemzeti konzultáción – jelentette ki tegnap Budai Gyula a Magyar Nemzetnek azt követően, hogy olyan híradás jelent meg a Facebookon, mely szerint a 17 éves borsodnádasdi lány, Csenge gyilkosának két és fél év utáni szabadlábra helyezése is téma lehet a márciusban kezdődő konzultáción.

A kormány az újabb, immár nyolcadik nemzeti konzultáció során több, az emberek igazságérzetét súlyosan érintő kérdésben is kikéri a választók véleményét. Szó lesz a börtönbüntetésre ítéltek iparszerű kárpótlásáról, az úgynevezett börtönbizniszről.

A kormány több, az emberek igazságérzetét súlyosan érintő témában kéri ki az emberek véleményét
Fotó: Bach Máté

Magyarországon idáig mintegy 12 ezer börtönkártérítési per indult az állammal szemben, a megítélt összeg nagyjából tízmilliárd forint. Az esetek nagy részének baloldali ügyvédek és külföldről finanszírozott szervezetek is anyagi haszonélvezői. A kártérítések kifizetésének felfüggesztéséről szóló, az Országgyűlés által a közelmúltban elfogadott rendelkezés csupán ideiglenes intézkedés, a végső döntés a nemzeti konzultáció lezárulta után várható.

A kormány a gyöngyöspatai romák kártérítési ügyében is kikéri a polgárok véleményét. A börtönbizniszhez hasonlóan Gyöngyöspata esetében is egy vállaltan külföldről finanszírozott szervezet szított ellentétet a magyar és a cigány emberek között azzal, hogy a Gyurcsány-kormányok alatti iskolai szegregáció miatt százmilliós kártérítést sikerült kiharcolnia az egykori – sok esetben iskolakerülő – diákoknak. A kormány szerint nem a pénzzel, hanem az oktatással való kárpótlás lenne a célszerű megoldás, ám ezt a Soros György által finanszírozott szervezetek elutasítják.

A nemzeti konzultációban téma lesz majd az illegális bevándorlókat illető kártérítési esetek is. Az emberek igazság- és biztonságérzetét érinti a feltételes szabadlábra helyezés szigorításáról és a Sze­viép-üggyel összefüggésben felmerült bírói korrupció gyanújáról szóló kérdés is. A konzultáció foglalkozik a politikailag befolyásolt, döntően Soros György által támogatott szervezetek bírók érzékenyítőtréningjeivel is, mivel azok, illetve egyes bírók elfogultsága alkalmasak az igazságszolgáltatással szembeni közbizalom aláásására.

Amint azt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban elmondta: a konzultáción várhatóan kilenc kérdést tesznek fel az embereknek. A tervek szerint március közepétől érkezhetnek meg az ívek a háztartásokba, a konzultáció májusban lezárulhat, így az eredmény tükrében még a tavaszi ülésszakban törvényeket alkothat a parlament.