Szegedre figyelnek a gyártók

Olyan súlyos, gyógyíthatatlan betegségek elleni gyógyszerek fejlesztésén dolgozik egy szegedi kutatócég, mint az Alzheimer- és a Huntington-kór vagy a kis Zente történetén keresztül ismertté vált SMA. A Letoha Tamás vezette Pharmacoidea eredményei­re a világ vezető gyógyszergyárai is felfigyeltek.

Haiman Éva
2020. 03. 05. 13:18
null
A néhány kutatót foglalkoztató kisvállalkozás komoly eredményeket érhet el Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A rákgyógyításban már rövid időn belül áttörést hozhatnak az olyan, fehérjetermészetű gyógyszerekkel végzett terápiák, amelyeket mesterségesen átprogramozott sejtek termelnek – jósol Letoha Tamás kutatóorvos, aki szerint a sejtjeink szerkezetét, a bennük zajló folyamatokat alapvetően meghatározzák a fehérjék. Világszerte rengeteg gyógyszerfejlesztés zajlik a belőlük géntechnológiai eljárással készülő, úgynevezett biologikumokkal.

Ezek a készítmények számos betegségnél hatásosak lehetnek, a bökkenő csak az, hogy nem elég elkészíteni, célba is kell tudni juttatni azokat, hogy a problémás területen fejthessék ki terápiás hatásukat. Csakhogy például az Alzheimer- vagy a Huntington-kórnál ez a célpont az agy, ahol azonban az egyébként létfontosságú vér-agy gát megakadályozza a káros anyagok bejutását a központi idegrendszerbe, a gyógyszert sem engedi azon át. Nem megoldott a vírusba csomagolt gének pontos célba juttatása sem, pedig az ilyen, ­génterápiás eljárás nagyon sok, kromoszómahiba okozta megbetegedésben, például a mára ismertté vált SMA-ban is megoldást jelenthet(ne). A jelenlegi kezelésnél tehát jóval hatékonyabb és biztonságosabb megoldásra van szükség. Van azonban egy magyar szabadalom, amelyre nem véletlenül figyeltek fel a világ neves gyógyszergyárai.

A néhány kutatót foglalkoztató kisvállalkozás komoly eredményeket érhet el
Fotó: Havran Zoltán

– Kutatótársammal, Szilák Lászlóval több mint tíz éve szabadalmaztattunk egy sejtbeviteli eljárást, többek közt gének célzottabb és hatékonyabb célba juttatására. A 2006-ban egyetemi startupként létrehozott és 2011 óta a magam vezette Pharmacoidea Kft.-ben jelenleg is ezen dolgozunk – meséli Letoha Tamás. A céget már nyolc nagy nemzetközi gyógyszerfejlesztési projektbe meghívták. Jelenleg Euró­pa legnagyobb gyógyszerfejlesztési programja, az innovatív medicina kezdeményezés keretében a Huntington- és az Alzheimer-kór korszerű terápiá­ján dolgoznak a huszonhét nemzetközi partnerből álló konzorcium tagjaként. A másik projekt a 2021-től induló és a tervek szerint öt éven át tartó kutatás-fejlesztési program a génterápiás eljárások sikerességének növelését célozza. A kutatóorvos szerint olyan eljárásra van szükség, amelyik egyszeri beavatkozással, hosszú távon biztosítja az idegsejtek működéséhez elengedhetetlen, hiányzó fehérje termeltetését.

A Pharmacoidea tökéletes példa arra, hogy egy alig néhány kutatót foglalkoztató magyar kisvállalkozás komoly eredményeket érhet el. Letoha Tamás szerint az újító ötleteknek és az azokra épülő know-how-nak legalább akkora jelentősége van a tudományos és a gazdasági életben, mint a technológiai háttérnek. Olyannyira, hogy bár egyetlen, magát komolyan vevő labor sem létezhet a legmodernebb technológia nélkül, ha a modern műszerek mögött nincs megfelelő szellemi kapacitás, amely ki tudja azok tudását aknázni, akkor nem lesz eredmény.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.