időjárás 17°C Medárd 2023. június 8.
logo

Azonnal bevethetők a vegyivédelmi katonák

Haraszti Gyula
2020.04.21. 05:55
Azonnal bevethetők a vegyivédelmi katonák

A riasztást követően három órán belül el tudnak indulni vírusmentesítő fertőtlenítésre a Magyar Honvédség erre kijelölt katonái – tudtuk meg a vegyivédelmi zászlóalj parancsnokától. Miklovich János ezredes szerint bármit és bárhol tudnak mentesíteni a vírustól, illetve a mérgező vagy sugárzó anyagoktól, ha erre utasítást kapnak a honvédség operatív törzsétől.

A veszélyhelyzet elrendelése óta készenlétben van egy huszonöt fős úgynevezett biológiai mentesítő csoport a zászlóaljnál. Jelenleg szolgálatban vannak, a váltásukat is megszervezték. A riasztást követően három órán belül el tudnak indulni, és bárhol, bármit tudnak fertőtleníteni, ez csak idő és szervezés kérdése – közölte a Magyar Nemzettel Miklovich János ezredes, a Magyar Honvédség 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóaljának parancsnoka. Ennek az alakulatnak a tagjai végezték el a Pesti úti idősotthon fertőtlenítését a napokban. Ruszin Romulusz, a honvédség operatív törzsének vezetőhelyettese ezzel kapcsolatban arról számolt be, hogy a zászlóalj mintegy 1500 liter fertőtlenítőszert használt fel, és szükség esetén további fertőtlenítésre is felkészült.

Miklovich János ezredes tájékoztatása szerint a Pesti úton nagy kihívást jelentett számukra, hogy a munkálatok alatt nem lehetett az idősotthont teljesen kiüríteni, ezért csak a belső átköltöztetések ütemében tudták végrehajtani a feladatot. A fertőtlenítő anyagoknak ugyanis egészségkárosító hatásuk van, bár rövid időn belül elpárolognak. Használtak klórtartalmú fertőtlenítőszert és 70-75 százalékos alkoholt tartalmazó szert is. A fertőtlenítést egy belsőtér-mentesítő készlet segítségével hajtották végre, amellyel hideg párát tudnak létrehozni, a nagyobb helyiségekben ezt tudták használni. A lakótereknél az alkoholtartalmú szereket juttatták ki, amelyek gyors párolgással pusztítják el a víruscsírákat, de a berendezésekben nem okoznak kárt. A katonák szigetelő védőruhát használtak gázálarccal és olyan szűrővel, amely a vírus ellen is tökéletesen véd. A vegyivédelmi zászlóalj bármikor készen áll arra, hogy ezeket be tudja vetni, az eszközöket mérgező, illetve sugárzó anyagok ellen is használják – tette hozzá a parancsnok.

A Magyar Honvédség alakulatai ugyanakkor a saját operatív törzsük utasításai alapján hajtják végre a feladataikat, a fertőtlenítést tehát ezen a törzsön keresztül lehet igényelni.

A riasztást követően három órán belül el tudnak indulni, és bárhol tudnak fertőtleníteni
Fotó: Bors/Móricz István

A zászlóalj utoljára a kolontári vörös­iszap-katasztrófánál hajtott végre hasonló feladatot, bár ott nem vírus ellen küzdöttek, hanem a lúgos, maró anyagok ellen, amelyek elárasztották a lakott területeket – tudtuk meg az ezredestől. Devecserben és Kolontáron a technikai eszközökről, rendőrautókról, tűzoltóautókról kellett eltávolítani a szennyeződést, de az utakat is mentesítették. A zászlóalj mentesítő csoportja a katasztrófa első napjától december ­elejéig folyamatosan a helyszínen volt. Először napi 24 órában, majd később 12-18 órában szolgáltak.

A vegyivédelmi szolgálat ugyanakkor folyamatosan részt vesz a NATO gyors reagálású erejében, most is készenlétben van egy helyszíni mintavevő és -azonosító csoport a Magyar Honvédség Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központ biztosításában. A vegyivédelmi zászlóaljnál egy úgynevezett multifunkciós szakasz áll készenlétben, amely képes rövid időn belül kitelepülni a műveleti területre és csatlakozni a NATO egységeihez. A zászlóalj alaprendeltetése, hogy a tömegpusztító fegyverek, a vegyi, biológiai és atomfegyverek elleni küzdelemben vegyen részt. A fő feladatok ezeknek a felderítése, valamint a mentesítés is. Képesek személyek, illetve technikai eszközök, hadfelszerelések mentesítésére is.

Részt vesznek a honvédelmi katasztrófavédelmi rendszerben, fő profiljuk a nukleáris balesetek elhárítása lett, de nagymértékű vegyi szennyezés esetén is képesek segíteni a katasztrófavédelmi hatóságoknak. A vegyivédelmisek kiképzése is speciális: egy évben legalább kétszer gyakorlatoznak itthon, és legalább két alkalommal mennek külföldre is, ahol éles, mérgező harcanyaggal hajtanak végre feladatokat. Szlovákiában például a Sárarany mező elnevezésű gyakorlaton vesznek részt rendszeresen, utoljára március elején hajtott végre feladatokat itt az állomány szarin és kénmustár harcanyagokkal. A zászlóalj Szerbiában is szokott gyakorlatozni egy éles, mérgező harcanyagos pályán, az ottani, Purple Field elnevezésű gyakorlat két hétig tart – mondta el a vegyivédelmi katonák felkészítéséről a parancsnok.

KORONAVÍRUS: VESZÉLYHELYZET

Ismét 9000 felett az új fertőzöttek száma, közel 1,3 millió embert már beoltottak

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.