Nem kötelező a diákoknak idén érettségit tenni

Megszületett a kormány oktatási akciócsoportjának javaslata a tavaszi érettségiről. A százezernél is több diákot érintő vizsgák a tervek szerint az eredeti időpontban kezdődnének meg, ám ezúttal – néhány kivétellel – szinte kizárólag az írásbeliket szerveznék meg, szóbelizni nem kell. A Pedagógusok Szakszervezete üdvözli a javaslatot.

Csókás Adrienn
2020. 04. 11. 10:34
null
Egy helyiségben legfeljebb tízen tartózkodhatnak majd Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár csak a jövő szerdai kormányülésen születik meg a végső döntés, de az elképzelés már megvan, hogyan is vezényeljék le az idei érettségit. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár bejelentése szerint a tavaszi vizsgaidőszak a szokásosnál jóval rövidebb idő alatt és nagyságrendekkel kevesebb vizsgával zajlik majd le. A kormány oktatási akciócsoportjának vezetője azt mondta: következmények nélkül visszaléphetnek az érettségitől azok a fiatalok, akik az idén nem felvételiznek a felsőoktatásba, vagyis akiknek nincs égető szükségük az érettségi bizonyítványra.

Törölnék a – főleg a 11. évfolyamosokat érintő – előre hozott vizsgákat, valamint a szintemelő típusú érettségiket is, amelyet azok választottak, akik korábban középszinten már levizsgáztak, de a magasabb pontszám érdekében emelt szinten is próbára szeretnék tenni a tudásukat. Maruzsa Zoltán szerint az utóbbi két vizsgafajta eltörlésével harmincezerrel csökkenne a vizsgák száma.

Összesen egyébként 113 ezren jelentkeztek az idei tavaszi érettségire, akik közül vélhetően tízezrek lépnek majd vissza, hiszen a tavalyi 111 ezer érettségiző közül is csak 71 ezren voltak végzős középiskolások. Az államtitkár hangsúlyozta: aki fizetett a jelentkezésért, de mégsem akar vizsgázni, az visszakapja a pénzét. Azokat a vizsgákat, amelyeket megtartanak, mindenképpen úgy kell lebonyolítani, hogy megfeleljen a járványügyi helyzetnek, az emberek biztonsági elvárásainak és a felsőoktatási felvételi korrekt lebonyolíthatóságának is – emelte ki. Ennek érdekében elmaradnak a szóbeli és a gyakorlati vizsgák, csak az írásbeli érettségiket szervezik meg. – Ez objektívebb, kevesebb embert kell mozgatni, biztonságosabb, ráadásul így felére csökkenthető a vizsgaesemények száma, és valamennyi számonkérés 14 nap alatt lebonyolítható – mutatott rá Maruzsa.

Egy helyiségben legfeljebb tízen tartózkodhatnak majd
Fotó: Bach Máté

Az írásbeli vizsgán egy helyiségben maximum tízen tartózkodhatnak majd, legalább másfél méterre helyet foglalva egymástól. Lesz ugyan néhány szóbeli vizsga is, de ezek kivételek: pél­dául olyan a sajátos nevelési igényű diákoknak, akik valamilyen tanulási nehéz­ség miatt felmentést kaptak az írásbeli alól. A tervek szerint így is mind­össze 4500 szóbeli lenne az eredetileg tervezett 320 ezer helyett.

Az időzítésről az államtitkár úgy vélekedett: nem lehet előrébb hozni vizsgákat, mert a felkészülési időt nem szeretnék elvenni a diákoktól, de nagyon elhúzni sem tudják, hiszen az érettségi kell a felvételihez, ráadásul a következő tanévet időben kell kezdeni. A tervek szerint ezért most is maradna a szokásos májusi, júniusi időszak, de hogy pontosan melyik nap lesznek a számonkérések, azt majd a járványhelyzet alapján alakítják ki. A kezdés május 4-én, az eredeti időpontban várható, de ez még csak az akciócsoport javaslata, a jövő heti kormányülésen születik meg a végső döntés – húzta alá Maruzsa Zoltán.

A nemzetközi helyzetre térve az államtitkár beszámolt arról is, hogy az ­európai országok vagy az év végi eredményekből számított jegyekkel adják ki az érettségi bizonyítványt, vagy technikailag egyszerűsítik, rövidítik a vizsgákat. Ismertetése szerint az uniós országok többsége még nem hozott döntést az érettségik lebonyolításának mikéntjéről. Megjegyzendő: az egyetemi felvételi miatt itthon azért sem lenne szerencsés a tantárgyi osztályzatok alapján kiadni az érettségi bizonyítványt, mert a felvételi pontszámoknak már így is meghatározó részét képezik a 11. és 12. osztályos év végi jegyek.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a Magyar Nemzetet arról tájékoztatta: üdvözlik, hogy a szaktárca, illetve az oktatásért felelős akciócsoport csak egyféle vizsga megtartását tervezi, mivel korábban a PSZ is ezt a megoldást javasolta. – A lehető legkevesebb tanár-diák találkozót tartjuk célszerűnek a jelenlegi helyzetben, ezért az is üdvözlendő, hogy az előre hozott érettségiket csak később szervezik meg – írták, hozzátéve: fontos, hogy a vizsgák egyetlen tanuló, pedagógus vagy a hozzátartozóik egészségét, életét se veszélyeztessék. – Javasoljuk, hogy különös gonddal járjanak el a döntéshozók: az érettségi vizsgák alatt minden iskolaépületben legyen elegendő fertőtlenítőszer, gumikesztyű, szájmaszk. Miután üresek az épületek, minél kevesebb számú vizsgázó tartózkodjon órákon át egy tanteremben – szorgalmazzák az érdekvédők, akik megfontolandónak tartják azt is, hogy a kollégista diákok a lakóhelyükhöz legközelebb eső középiskolában írhassák meg az érettségit.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.