Biztonságban érezték magukat a diákok

Nem volt túlságosan nehéz a mai magyar érettségi a Magyar Nemzetnek nyilatkozó diákok szerint, akik elégedettek voltak a vizsgákon tapasztalt óvintézkedésekkel. A iskolák talán sosem voltak még ilyen tiszták, mint ma, a régen látott barátokkal való közös bandázás viszont mindenhol elmaradt.

Csókás Adrienn
2020. 05. 04. 16:14
Budapest, 2020. május 4. A kormany.hu által közreadott képen diákok az érettségi vizsgán a fõvárosi Szerb Antal Gimnáziumban 2020. május 4-én. Rendkívüli biztonsági intézkedések közepette a magyar nyelv és irodalom, és a magyar mint idegen nyelv tárgyak írásbeli vizsgáival országszerte megkezdõdött a május-júniusi érettségi idõszak. Középszinten 68 458-an, emelt szinten 2119-en írásbeliznek. A koronavírus-járvány megfékezésének érdekében a tantermekben legalább másfél méteres távolság betartásával legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat, valamennyi vizsgázónak maszkot, a tanároknak kesztyût is biztosítanak. MTI/kormany.hu/Árvai Károly Fotó: kormany.hu/Árvai Károly
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem gondolták meg magukat tömegesen az utolsó pillanatban az érettségizők. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) lapunk érdeklődésére közölte, hogy a hozzájuk beérkezett visszajelzések alapján az első vizsganapon nem, vagy csak elvétve fordult elő előre nem jelzett távolmaradás. Mint ismert, előzetesen az érettségizők 3 százaléka jelezte, hogy a járványhelyzet miatt nem vesz részt a megméretésen. A többség a vizsgázás mellett döntött, a tapasztalatokról pedig néhány diák már be is számolt lapunknak.

– Meg voltam elégedve az óvintézkedésekkel, szerintem biztonságosan zajlott a mai írásbeli

– nyilatkozta lapunknak a dolgozatírás után Robotka Róbert Marcell, a miskolci Fáy András Görögkatolikus Közgazdasági Szakgimnázium diákja. Mint mondta, érkezéskor kézfertőtlenítés után mindenki megkapta a védőmaszkot, és bár kesztyűk nem voltak minden helyiségben kikészítve a diákok számára, aki kért a tanároktól, az kapott. – Egy teremben nyolcan ültünk, a felügyelő tanárok pedig óránként váltották egymás, az ablakokat pedig végig nyitva tartották. Az én osztályomból mindenki eljött az érettségire, de a pedagógusoktól úgy tudjuk, a többi osztályban sem volt jellemző a visszalépés. A vizsga kezdete előtt egyébként viszonylag sokan várakoztunk az aulában, mielőtt elfoglalhattuk a helyünket az osztályteremben, illetve a vizsga után az iskola környékén is kialakult egy kis csoportosulás, de én nem láttam, hogy bárki beavatkozott volna – mesélte a diák, hozzátéve: a vizsgára jövet ő tömegközlekedési eszközöket is igénybe vett, de a buszon fegyelmezetten viselkedtek az emberek és nem is voltak sokan. – Szűk családi körben otthon nincs veszélyeztetett, és szeretnék egyetemen továbbtanulni, ezért nem merült fel, hogy ne vegyek részt az érettségin. A felkészülést persze megnehezítette, hogy a pedagógusok személyes útmutatása nélkül, egyedül kellett tanulnunk az utolsó hetekben, de mielőbb túl akartam lenni a vizsgán – hangsúlyozta.

Bódi Barnabás, az Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium tanulója is biztonságban érezte magát a vizsgán.

Elmondása szerint három különböző folyosón engedték be a tanulókat az épületbe, így teljesen el tudták kerülni, hogy tömeg alakuljon ki, mindenkinek jutott maszk, aki nem hozott magával, és a dolgozat írása közben is kellő távolságban ültek egymástól a vizsgázók.

– A mi osztályunkban négyes padsorok vannak, mindegyikben egy-egy fő ülhetett, így legalább három embernyi távolság volt köztünk, ez szerintem elég volt. Ami pedig a dolgozat tartalmát illeti, szerintem nem volt benne olyan anyagrész, amit ne vettünk volna, még mielőtt a digitális munkarend elkezdődött. Szerintem a feladatok megoldhatóak voltak – mondta Barnabás, aki szintén arról számolt be, hogy az osztályából gyakorlatilag mindenki részt vett az érettségin, úgy gondolták, jobb ezt mihamarabb letudni.

Ezek voltak a tételek az érettségi hétfői napján

A műelemző feladat egy Fekete István-novellához, az összehasonlító elemzés egy Arany János-vershez és egy Tóth Árpád-költeményhez kapcsolódott, a két feladat közül a diákoknak egyet kellett választaniuk.

A diák elmondta azt is, hogy amikor az elkészült tablóképeket vizsga után átvették, akkor kialakult egy kis csoportosulás, de a pedagógusok nagyon hamar feloszlatták az egymáshoz túl közel állókat, és rendőrök is vigyázták a rendet.

– Nagyon furcsa volt, hogy az iskola környékén rendőrök járőröztek, és mindenkire rászóltak, akik egymáshoz túl közel beszélgettek. Bent az intézményben pedig eléggé lélekölő volt, hogy bár jó néhány hete nem találkoztunk, a szokásos ölelés és puszi helyett csak tisztes távolból üdvözölhettük egymást, haverkodás helyett mindenki sietősen igyekezett a helyére – ezt már Végh Janka Zsuzsanna mesélte lapunknak, aki a Szolnoki Széchenyi István Gimnáziumban vágott neki ma reggel az érettséginek. Mint mondja, érkezéskor kézfertőtlenítést követően mindannyian megkapták a becsomagolt textilmaszkokat, amit a folyosókon és a közös helyiségekben kötelezően viselniük kellett, de a dolgozat megírása közben levehették.

– Az óvintézkedéseket szigorúan betartotta mindenki, folyamatosan takarítottak, a mosdót mindenki után fertőtlenítették, és egyből beavatkoztak, ha valahol több diák gyülekezett.

Mi kilencen voltunk egy teremben, ültetésnél figyeltek arra, hogy minden diák között maradjon egy-két üres pad. A folyosón kettő, a teremben egy felügyelő tanár tartózkodott. Maga a vizsga egyébként nem volt túlságosan nehéz, mi az osztálytársaimmal rosszabbra számítottunk – magyarázta a végzős diák. Hozzátette: bár sajnálja, hogy nem lesz szóbeli, annak örül, hogy nem húzódik el sokáig az érettségi, szeretne ő is mielőbb túl lenni a nehezén.

A lapunknak nyilatkozó fiatalok mind azt mondták, hogy egyiküket sem próbálták a szüleik lebeszélni a vizsgázásról a rendkívüli körülmények ellenére sem, de az otthoni felkészülés azért nem volt zökkenőmentes.

– Furcsa helyzetet teremtett az online oktatás egy végzős gimnazista édesanyjaként. Mivel én az államigazgatásban dolgoztam, a karantén ideje alatt a gyermekem nemcsak tanult, hanem el is látta magát, a háztartást, mondhatni, felnőtt ez alatt a másfél hónap alatt. Szerencsére nem kampánytanuló, így folyamatosan és tudatosan készült az érettségi vizsgákra, de a finis nem volt könnyű. Többször lefagyott az internet a túlterheltség miatt. Nem mindenki állt át az online módszerre, hiszen az nem csak annyi, hogy megmondom, mit kell elolvasni, és holnap miből lesz számonkérés. Az televíziós oktatás sem jött be mindenkinek, minden pedagógus más módszerekkel, stílusban oktat, nem minden diák tudott átállni ezekre. Összességében úgy látom, a gyermekem és az általam ismert osztálytársai is megállták a helyüket a karanténiskolában, nem lesz gond az érettségivel, és az unokáiknak is mesélhetnek majd arról, ők milyen extrém körülmények között váltak éretté – számolt be egy lapunk által megkérdezett anyuka.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.