Elítélték a lúgos orvosnak alibit biztosító munkatársnőt

A vallomása fontos volt abból a szempontból, hogy a bűnügy terheltje mikor tartózkodott a munkahelyén.

Forrás: Fővárosi Főügyészség2020. 05. 14. 10:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészég vádirata alapján a bíróság – egyelőre nem végleges büntetővégzésében – kétszázezer forint pénzbüntetést szabott ki azzal a nővel szemben, aki hamisan tanúskodott és hamis okirat elkészítésére is rábírta munkatársát – közölte a Magyar Nemzettel Ibolya Tibor fővárosi főügyész.

Lapunk értesülése szerint az elítélt nő a lúgos orvosként ismertté vált Bene Krisztián mellett tanúskodott az ügy nyomozati szakában.

A főügyész közleménye szerint a vádlottat, egy hatvannégy éves nőt korábban tanúként hallgattak ki egy bűnügyben. A nő vallomása jelentőséggel bírt abból a szempontból, hogy a bűnügy terheltje, egy orvos mikor tartózkodott a munkahelyén, egy kórházban. A tanú a vallomásában gondatlanságból olyan időpontokat adott meg, amelyek alibit igazoltak az orvosnak. A nő a vallomását később módosította, feltárva annak valótlanságát. Emellett a vádlott egy másik, szintén a kórházban dolgozó nőt rávett arra, hogy az orvos kórházban tartózkodásának idejével kapcsolatban valótlan tartalmú nyilatkozatot írjon, és az adja át a vádlottnak. A vádlott a nyilatkozatot az orvos ügyvédjének adta, amelyet a védő – nem tudva annak valótlanságáról – benyújtott a rendőrségnek. A nyilatkozatot tevő nő a nyilatkozat valótlanságát elismerte, és jelezte, hogy azt visszavontnak tekinti.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a valótlan nyilatkozatot tevő nőt megrovásban részesítette, a hatvannégy éves nővel szemben pedig büntetőügyben felbujtóként elkövetett hamis tanúzás bűntette és gondatlanságból elkövetett hamis tanúzás vétsége miatt emelt vádat a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság előtt. Az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság ítélje a vádlottat pénzbüntetésre.

A bíróság – hivatalból, a veszélyhelyzet ideje alatt érvényesülő egyes eljárási intézkedésekről szóló 74/2020. Korm. rendelet alapján – tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben kettőszázezer forint pénzbüntetést szabott ki a vádlottal szemben. Az ügyészség a büntetővégzéssel szemben nem kérte tárgyalás tartását, mivel az megfelel a bűnösségi körülményeknek.

Az ellene folyó eljárás adatai szerint az akkor kórházigazgatóként dolgozó Bene Krisztián 2013. március 12-én reggel az arcát eltakaró biciklis sisakban volt szeretőjének lakására ment. Nyakánál megragadta áldozatát, hasra fektette, végtagjait megkötözte, altatót, nyugtatót adott be neki, majd levetkőztette és a fürdőkádban altestére öntötte a maró anyagot. A lúg másod-harmadfokú égési sérüléseket, életveszélyt okozott, a sérülések több korrekciós műtét után is maradandóak.

A most elítélt, valamint az ügyészi megrovást kapott nő a nyomozás során arról szolgáltatott később valótlannak bizonyult bizonyítékot arról, hogy Bene Krisztián a támadás időpontjában az általa igazgatott kórházban tartózkodott.

Aljas módon élt vissza hivatásával

A volt barátnője altestét lúggal leöntő dr. Bene Krisztián büntetőügyében 2018 nyarán hirdetett jogerős ítéletet a Kúria: az orvost 11 év szabadságvesztésre ítélte és végleg eltiltotta orvosi hivatásától. A megvádolt orvos mindvégig tagadta bűnösségét, a sértett pedig nem tudta egyértelműen azonosítani a támadóját.

Az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék 2016 tavaszán maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés miatt négy év börtönre ítélte a vádlottat, mellékbüntetésként pedig öt évre eltiltotta orvosi hivatása gyakorlásától.

A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla már – a súlyosabban büntetendő – életveszélyt okozó testi sértésnek minősítette a történteket, továbbá magánlaksértés és kifosztás miatt is bűnösnek mondta ki a vádlottat. Ezért kilenc év szabadságvesztésre ítélte és végleg eltiltotta foglalkozása gyakorlásától.

A Kúria 2017-ben a bizonyítás hiányosságai miatt hatályon kívül helyezte a másodfokú ítéletet és új eljárásra utasította a táblát, amely 2018 februárjában megint 9 évre ítélte a vádlottat. Mivel ekkor az elsőfokú ítélethez képest újonnan felmerült bűncselekmények, például magánlaksértés és személyi szabadság megsértése miatt is bűnösnek mondták ki az orvost, ismét lehetőség nyílt fellebbezésre (ez a másodfellebbezés), így került az ügy újból a Kúriára.

Az általa kiszabott 11 év szabadságvesztéssel kapcsolatban a Kúria 2018 nyarán szóbeli indoklásában rámutatott: a megállapított cselekményekért 2-től 12 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. Súlyosító körülmény egyebek mellett, hogy a testi sértést előre kitervelten, aljas indokból, az áldozatnak feldolgozhatatlan lelki sérüléseket okozva, orvosi esküjét megszegve, orvosi tudását felhasználva követte el a vádlott, akinek a személye a társadalomra nagy veszélyt jelent. A Kúria külön kiemelte, hogy örökre eltiltja orvosi hivatásától azt, aki azzal ilyen aljas módon visszaélt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.