Elkezdődött a rendkívüli felvételi az üres helyekre

Az érintettek az Oktatási Hivatal honlapján böngészhetik, melyek azok az intézmények, ahol maradtak még üres helyek.

Csókás Adrienn
2020. 05. 13. 6:25
null
A nyolcadikosok zöme a szakképzést választotta Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődött a rendkívüli felvételi eljárás azon diákoknak, akik első körben az általuk megjelölt középiskolák egyikébe sem jutottak be vagy nyertek felvételt, de időközben megváltoztatták a döntésüket. Az érintettek az Oktatási Hivatal (OH) honlapján böngészhetik, melyek azok az intézmények, ahol maradtak még üres helyek. Fontos tudni, hogy ebben a körben már nincs központi jelentkezés, a tanulóknak egyénileg, közvetlenül kell megkeresniük a választott középiskolát. A részvétel módját és feltételrendszerét ezúttal a fogadó iskolák igazgatói határozzák meg.

A fővárosban még harminc intézmény várja betöltetlen férőhelyekkel a diákokat, ezek közül 15 iskola kínál gimnáziumi képzést, míg szakgimnáziumi, technikumi képzés 19 helyen érhető el, szakközépiskolai évfolyam 13 intézményben indul, két helyen pedig szakiskolai osztályba lehet jelentkezni. A teljesség igénye nélkül: Borsod megyében 15 intézmény, Pest megyében még 10, Veszprém megyében hat, Nógrádban és Somogyban 4-4 iskola fogad még diákokat. Az esélylatolgatást megkönnyíti, hogy az OH keresőprogramja minden iskola esetén megadja az üres férőhelyek pontos számát is.

A nyolcadikosok zöme a szakképzést választotta
Fotó: Teknős Miklós

Összesen 97 ezer diák felvételizett, az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól úgy tudjuk, a nyolcadikosok kétharmada a szakképzésben képzeli el a jövőjét. Az első körös jelentkezések alapján a tanulók 42,1 százalékát technikumba vették fel, 35,8 százalék gimnáziumba jutott be, 20,3 százalék szakképző iskolában, 1,4 százalék pedig szakiskolában kezdhet szeptembertől.

A nyolcadikosok 96 százaléka már az általános eljárásban bejutott valahová. A hat évfolyamos gimnáziumba jelentkezők 59 százaléka, a nyolcosztályos gimnáziumba pályázók közül pedig 58 százalék járt sikerrel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.