időjárás 19°C Róbert 2023. június 7.
logo

Két és fél millió forintot fizetett 73 gyorshajtásért

Végh Attila
Forrás: police..hu
2020.05.15. 07:34

Az objektív felelősség rendszere miatt nem vehetik el a jogosítványát annak a kecskeméti sofőrnek, akinek autóját egy év alatt 73 alkalommal fényképezték le gyorshajtás miatt a telepített sebességmérő rendszer kamerái.

A gyorshajtásra vonatkozó objektív felelősség rendszerét a trükközések elkerülése érdekében vezették be. Ugyanez az oka annak is, hogy az országban csak két rendőrkapitányságon, a szombathelyin és a vásárosnaményin működik a nyugati és a keleti országrészt lefedő, a sebességtúllépés miatti bírságok kiszabásában egyedi és kizárólagos jogkörrel rendelkező közigazgatási hatósági szolgálat. Az objektív felelősség elve szerint a hatóság nem vizsgálja, hogy a telepített vagy a rendőrség mobil sebességmérő eszközeivel megállapított szabálysértést ki követte el, ki vezette az autót az adott helyen és időpontban. Korábban ugyanis rengetegen trükköztek azzal, hogy külföldi barátot neveztek meg sofőrként, akinek akkor éppen kölcsönadták az autót, vagy családtagot, aki esetében pedig a hozzátartozókra érvényes jogszabály szerint a jármű tulajdonosa megtagadhatta az adatszolgáltatást. A gyorshajtás miatt indított eljárást így sok esetben kénytelen volt megszüntetni a hatóság.

Az objektív felelősség elve szerint azonban a jármű üzemben tartója – tulajdonos, bérlő, cég alkalmazottja – a felelős, neki kell kifizetnie a bírságot, ha a sebességtúllépésnél nem történt más rendőri intézkedés a mérésen kívül. Ha a rendőr megálltja a gyorshajtót, természetesen feljegyzi a sofőr adatait, és neki címezik meg a 30-300 ezer forint közötti bírságot a büntetőpontokkal együtt, amelyek összegyűjtése a gépjárművezetői engedélyének a bevonásával is járhat.

Rendhagyó egy kecskeméti férfi esete. A férfi húszéves Opeljénél 2019 szeptembere és 2020. május 13. között 73 alkalommal jelzett sebességtúllépést a telepített Véda-kamerarendszer. A gyorshajtásról készített felvételek fele egy bizonyos útszakaszon történt, a férfi lakóhelyének közelében, ám ez sem lehet elég bizonyíték arra, hogy minden esetben ő ült a száguldó autó volánjánál. Így fordulhatott elő, hogy bár a gépjármű tulajdonosát 73 alkalommal bírságolták meg egy év alatt és 2,5 millió forintot fizetett be büntetésként, a jogosítványát viszont nem vonták be, illetve büntetőpontokat sem kapott. A sofőr ugyanis arra nagyon vigyázott, hogy amikor rendőrt látott, betartotta a szabályokat. Más kérdés, hogy az egy év alatt befizetett büntetésből négy olyan autót is vehetett volna, amivel most száguldozik.

Hürkecz Zoltán főhadnagy, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának megbízott vezetője szerint a rendőri intézkedések tapasztalatai azt mutatják, hogy a járművezetők továbbra sem számolnak a gyorshajtás baleseti kockázatával. A rendőrség nem győzi elégszer hangsúlyozni, hogy a gyorshajtás a közúti balesetek egyik legfőbb oka. Sebességtúllépésnél sokszorosára nő a fékút és a vezető nem ura többé a járművének. A gyorshajtó járművezető felelőtlen magatartásával ráadásul nem csupán a saját, de mások testi épségét is veszélyezteti.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.