Ki hitte volna: Nem kérnek bocsánatot a baloldali EP-képviselők

Az Origo megkereste azon magyarországi, baloldali, ellenzéki európai parlamenti képviselőket, akik a velük szimpatizáló sajtóban, a közösségi oldalaikon, illetve az Európai Parlament „online ülésein” a leghangzatosabb, és a valóságtól a lehető legtávolabb álló vádakkal illették a magyar nemzeti-konzervatív kormányt, illetve konkrétan Orbán Viktor miniszterelnököt. Ezen politikusok az utóbbi, durván két hónapban elsősorban a koronavírus-törvény miatt támadták a saját hazájukat, szinte egységesen azt vizionálva, hogy a járványhelyzet miatti különleges jogrendet lehetővé tévő jogszabály „örök időkre szól”, illetve „diktatúra bevezetéséhez fog vezetni”. A koronavírus-törvényt egyébként „felhatalmazási törvénynek” nevezték, egyértelműen asszociálva az Adolf Hitler náci diktátor-féle korlátlan felhatalmazást lehetővé tévő 1933-as jogszabályrendszerrel. Az Origo a témával kapcsolatosan az összes baloldali EP-képviselőt kereste közvetlenül vagy a pártjukon, sajtósukon keresztül, válasz egyelőre nem érkezett.

Forrás: ORIGO.HU2020. 05. 22. 17:54
CSEH Katalin
Strasbourg, 2019. július 16. Cseh Katalin, a Momentum képviselõje az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor miniszterelnök, amikor május 15-én, Belgrádban bejelentette, hogy a magyar kormány visszavonja a járványhelyzet miatt eddig szükséges, különleges felhatalmazást jelentő koronavírus-törvényt, így fogalmazott:

„Mindenkinek adunk egy esélyt, hogy elnézést kérjen Magyarországtól az igaztalan vádakért.”

A kormányfő nem véletlenül mondta ezt, hiszen a magyarországi ellenzékre a világjárvány legsúlyosabb időszakában sem lehetett számítani, ehelyett a baloldali politikusok, különös tekintettel az európai parlamenti képviselőikre, nemcsak cserbenhagyták a kormányt, hanem mindenféle igaztalan vádakkal támadták azt.

Orbán Viktor és Aleksandar Vucic

A támadások legnyilvánvalóbb felülete a különleges jogrend gyakorlását lehetővé tevő koronavírus-törvény volt, amit a baloldali politikusok szinte kivétel nélkül „felhatalmazási törvénynek” neveztek, közvetetten utalva Adolf Hitler náci diktátornak az 1933-as, tényleges felhatalmazási törvénycsomagjára.

Bár a kormány többször egyértelművé tette, hogy amint a járványügyi helyzet lehetővé teszi, visszaadja a jogszabállyal ráruházott speciális jogosultságokat, a baloldali EP-képviselők ennek ellenére korlátlan ideig tartó felhatalmazásról beszéltek, és ennek ürügyén folyamatosan diktatúrázták Magyarországot.

Egyébként május 16-án Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy a kormány május 26-án nyújtja be azt a jogszabálytervezetet, aminek következtében júniusban megszűnhet a rendkívüli jogrend.

Gyurcsányné

Gyurcsány Ferencné EP-képviselőnek május 14-én, az MTI-hez eljuttatott közleményében a következő áll: „Az Európai Unióban már mindenki számára világos, Orbán a teljhatalmát felhasználva pusztítja a demokratikus értékeket.”

Gyurcsány Ferenc felesége egy korábbi interjúban elismerte, mindent megtett azért, hogy a hamis vádakat elterjessze külföldön. Saját bevallása alapján, 25 külföldi újságírónak mondta el azt az álhírt, hogy „Magyarországon felfüggesztették a parlamentet”.

Donáth Anna

A szélsőségesen liberális Momentum Mozgalom egyik EP-képviselője, Donáth Anna május 13-án például a következőket fogalmazta meg a közösségi oldalán: „Ezzel a törvénnyel pedig megteremtette egy rendeleti kormányzás lehetőségét is, teljhatalmat szavaztatva magának. Márpedig ez pont olyan önkény, ami ellen az Európai Unió létrejött.”

Ugyanabban a posztban Donáth „a magángépekkel türk rokonokhoz, baráti diktátorokhoz repkedő, kórházakban turistaként téblábolóként” – írta le a magyar miniszterelnököt, amiért ideiglenesen többlet jogosultságot kért a parlamenttől.

Cseh Katalin

A liberális párt másik EP-képviselője, Cseh Katalin úgy fogalmazott április 28-ai posztjában, hogy „a fontos adatok kiadásának diktatórikus tiltása nem a védekezést szolgálja, hanem azt, hogy az állampolgárok ne legyenek informálva arról, pontosan mi zajlik a kórházakban.”

Cseh a közösségi oldalain számtalan alkalommal vádolta meg diktatúraépítéssel Orbán Viktort, az utóbbi két hónapban szinte minden alkalommal a koronavírus-törvény miatt.

Ujhelyi István

Az MSZP egyetlen és vélhetően utolsó EP-képviselője, Ujhelyi István legutóbb május 13-án diktatúrázott a Facebook-oldalán. A közösségi oldalainak a végigböngészése után egyébként össze sem lehet számolni, hogy hányszor kiált diktatúrát és követel brüsszeli beavatkozást a kormány ellen.

Az Origo a témával kapcsolatosan az összes baloldali EP-képviselőt kereste közvetlenül vagy a pártjukon, sajtósukon keresztül, de eddig csak Gyöngyösi Márton válasza érkezett meg.

Arról írt, hogy nem kér bocsánatot, a törvénytől függetlenül diktatúrának tartja a magyar kormányzást, és szidta a kormányt, valamint a nem ellenzéki sajtót.

A teljes cikk az Origo oldalán olvasható el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.