időjárás 13°C Malvin 2022. október 1.
logo

Elindult a Mozgástér Mozgalom

Magyar Nemzet
2020.06.19. 05:55
Elindult a Mozgástér Mozgalom

Egészségügyi szervezeteket, sportegyesületeket, háziorvosokat és egészségügyi szakembereket, edzőket, edzőtermeket és sportlétesítményeket fog össze a most indított Mozgástér Mozgalom. A kezdeményezés célja, hogy azokat az embereket is mozgásra bírják, akiknek nincs kellő motivációjuk, idejük, esetleg anyagi lehetőségük vagy ötletük.

A Mozgástér Mozgalom célja, hogy öt év alatt ötszázezer, eddig mozgásszegény életmódot folytató embernek váljon életformává a heti rendszerességű testmozgás az egészségmegőrzés, illetve a betegségmegelőzés támogatása érdekében – mutatta be a kezdeményezést az ötletgazda Dechert Áron mozgásszervező sportszakember. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportegyesületének (Emmi SE) titkára, aki számos sportszervezet és -szövetség elnöke, alelnöke, elmondta: a magyarországi egészségmegőrző mozgástevékenységek piacát rendszerbe foglaló Mozgástér Mozgalom komplex motivációs bázist – kedvezmény- és ösztönzőrendszert, szakirodalmat, tanácsadást, közösségi élményt és egészségügyi hátteret – biztosít minden embernek, segítve az életmódváltást.

– A Mozgástér egy online felületen kapcsolja össze a sportolni vágyókat vagy azt csak fontolgatókat a környezetükben lévő lehetőséggel úgy, hogy egészségi problémájuknak megfele­lően szűri, illetve célzottá teszi az ajánlatokat. Külön programokat ajánl azoknak a fogyatékkal élő embereknek is, akik sportolni szeretnének – tette hozzá a szakember.

Szekeres Pál, az Emmi miniszteri biztosa, az Emmi SE elnöke, olimpiai bronzérmes, háromszoros paralimpiai bajnok vívó hangsúlyozta, ahhoz, hogy sportoló nemzetté váljon Magyarország, nagy szükség van egy integráló rendszerre a hazai szabadidősportban. – Javítani kell a magyar elhízási statisztikán, amely szerint a magyar lakosság több mint ötven százaléka soha nem sportol és mozog. Sokan küzdenek olyan betegségekkel, akár már gyermekkorban, amely megelőzhető vagy enyhíthető lenne a mozgással, illetve amelynél a gyógyulás egyik feltétele a rendszeres mozgás, ezért is vonnák be a kezdeményezők a háziorvosokat is az új lehetőség ismertségének terjesztésébe – emelte ki a miniszteri biztos.

Czene Attila, a Magyar Szabadidősport-szövetség elnöke, a Nemzeti Diák-hallgatói Szabadidősport-szövetség főtitkára, úszó olimpiai bajnok a Mozgástér Mozgalmat hiánypótló projektnek nevezte. – A koronavírus-járvány miatti otthoni munkavégzés sokaknál teremtette meg a mozgás iránti igényt, abban azonban, hogy ki milyen edzésformát és tervet válasszon, leginkább csak az ismerősök ajánlásaira lehetett hagyatkozni. A Mozgástér Mozgalomban személyre, illetve egészségi problémára szabott edzéstervet kaphatnak a platformhoz csatlakozók – hangsúlyozta az olimpiai bajnok.

Ez nehéz mutatvány, de kell az egészséghez a mindennapos, személyre szabott mozgás
Fotó: Mirkó István

A mozgalom kéthetes kihívásai a fekvőtámasz-kihívással indulnak el ma a Mozgástér Online Sportegyesület Facebook-oldalán. A magyarországi egészségmegőrző mozgások piacát rendszerbe foglaló Mozgástér Mozgalomban pedig ősztől lesz lehetőség térítésmentesen részt venni, ekkortól lesz elérhető a Mozgástér.hu portál adatbázisa.

A mozgalom szervezői az induláskor körülbelül 80 ezer felhasználóval számolnak, a csatlakozott sportszakemberek száma eléri a 850-et, mögöttük pedig csaknem nyolcezer sportoló áll. A csoport kiegészül ötszáz mozgásszervezővel, illetve 1800 háziorvossal is. A Mozgástér applikáció az állapotfelmérést, egyénre szabott alternatívák nyújtását, térítésmentes és kedvezményes mozgásprogramok igénybevételét, tanácsadást, utánkövetést és mentorprogramokat biztosít.

A mozgalom pályázatokon keresztül sporteszközök beszerzéséhez is nyújt majd támogatást, illetve készül a Mozgástérkép.hu és a lakossági sporttevékenységet mérő Mozgásidő.hu portál és applikáció. A tervek szerint a Mozgástér tudástárban 2021 végére ezer gyakorlat, míg a Mozgástér adattárban minimum ötezer helyszín, tízezer sportszakember, nyolcezer mozgás­szervező található majd.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.