időjárás 13°C Jeromos 2022. szeptember 30.
logo

Már nem nyomoznak a volt olajos Drobilich Gábor után

Szemán László János
2020.06.19. 17:41
Már nem nyomoznak a volt olajos Drobilich Gábor után

A Fenyő-gyilkosság ügyében előkerült telefonbeszélgetések miatt gyanúsították meg hamis tanúzással a szervezett bűnözés egyik meghatározó tagját, Drobilich Gábort. A nyomozók kíváncsiak voltak többek között Drobilich Jozef Roháchoz fűződő viszonyára, ám az Energol Rt. egykori igazgatója kedden váratlanul elhunyt.

Megszünteti a Fővárosi Nyomozó Ügyészség Drobilich Gábor ellen a Fenyő-gyilkosság kapcsán tett hamis tanúskodása miatt indult nyomozását, mert a gyanúsított meghalt, tudta meg a Magyar Nemzet Online. Drobilichet a mentorának tartotta a több gyilkosság felbujtójaként összesen 28 év fegyházat kapott Portik Tamás. Vele, valamint Ferencsik „Brazil” Attilá­val együtt az 1990-es években az olajbűnözésben meghatározó Energol Rt.-nek voltak egykor az igazgatói. A 66 éves Drobilich kedden, siófoki otthonában hunyt el váratlanul, írta meg elsőként a PestiSrácok.hu.

Drobilich Gábor egyike volt a „négy páncélosként” ismert kasszafúró kvartettnek, akik kriminalisták szerint az 1970-es évek közepén megalapozták a magyar szervezett bűnözést. A fiatal Drobilich mellett Ladányi Attila, Gróf Ferenc és Kenessey Ervin dolgozott a bandában, egyes források szerint az állambiztonság megbízásából is. Bukásuk a Presztízs fedőnevű akciónak volt köszönhető, vizsgálóként Pintér Sándor is dolgozott az ügyön.

A „négy páncéloson” kívül szintén a Presztízs-akciónak és Pintér Sándornak köszönhetően került rács mögé a komoly titkosszolgálati kapcsolatokkal rendelkezett Jakubinyi György is, aki napjainkban leginkább a botrányos Egymásért, Egy-másért Alapítvány miatt, valamint Pintér Sándor lejárattatására szerveződött kísérlet főszereplőjeként vált közismertté, és titkosszolgálati vezetők megvesztegetésének vádjával jelenleg is bíróság előtt áll.

Visszatérve a „négy páncélosra”, Ladányi a rendszerváltáskor egyik szószólója volt az amnesztiát követelő elítélteknek – sikertelenül. Drobilich első bűntényesként tíz évet kapott. Börtönbeli ismeretsége széles körű volt, mások mellett Radnai Lászlóval, a kecskeméti maffiaper későbbi elítéltjével, az olajos milliárdok előteremtése során fő ellenségével is a rácsok mögött ismerkedett meg. Csakúgy, mint a fiatal telefonfülke-fosztogatóval, Portik Tamással. Az összes ellene zajlott büntetőeljárásba bevonták Drobilich Gábort is tanúként, ám soha nem vallott Portik ellen.

A hamis tanúzásra egy telefonlehallgatási felvétel kapcsán került sor. A felvételt 15 éve rögzíthette Portik Tamás, aki energolos igazgatótársaival együtt ismerte Jozef Rohácot; a szlovák bérgyilkos fegyvereseivel az Energol nagykőrösi telephelyét védte. Rohácot jogerősen életfogytiglani fegyházra ítélték – mások mellett – Fenyő János meggyilkolása miatt. Gyárfás Tamást pedig azzal vádolják, hogy felbujtotta Portikot, ölesse meg üzleti ellenfelét, aki éppen Roháccsal lövette le Fenyő Jánost. Gyárfás és Portik egyesített pere ősszel folytatódik.

Fotó: Pesti Srácok/Horváth Péter Gyula

Visszatérve Drobilich hamis tanúzására, emlékeztetünk, hogy a Gyárfás – és Portik – elleni fő bizonyítékul a Portik által felvett beszélgetések szolgálnak. Az olajos vállalkozó nemcsak a sportvezetővel folytatott, hanem az összes beszélgetését titokban rögzítette. Az óriási mennyiségű hanganyag között volt a Drobilich Gáborral folytatott beszélgetése is, amit 15 éve rögzített Portik, és amelyen szóba került Gyárfás Tamás, a Fenyő-gyilkosság és az éppen bujkáló Jozef Rohác is. A Nemzeti Nyomozó Iroda tanúként hallgatta ki Drobilichet, aki tagadta, hogy beszélgetett volna Portikkal Fenyőről, Rohácról és Gyárfásról. Ezután szembesítették a vállalkozót a hangfelvétel leiratával és gyanúsították meg hamis tanúzással.

A Magyar Nemzet által megismert hangfelvétel-leirat szerint Portik feldúltan kereste fel Drobilichet, miután megtudta – minden bizonnyal hatósági vagy titkos­szolgálati kapcsolatainak köszönhetően –, hogy majdnem elfogták Rohácot a rendőrök. E sorok írója megbízható forrásból úgy tudja, Rohác akkoriban valóban egy szlovák majorban bujkált „tehenészként” a magyar határ közelében, Balassagyarmattól északra, ám vélhetően „fülest” kapott hatósági kapcsolataitól, és meglépett a lecsapni készülő szlovák kommandó elől.

„Valami tanyán bujkált. Azt keresik égre-földre, mert ugye annak az embere, annak az embere állítólag, még egyszer mondom, állítólag csúzlizta le az embert. … Azt mondják, azt hiszik, hogy mi készítettük be. Hát csak mi tudunk róla. Nem dzsanázod? Mindenki tud róla” – mondta a megrettent Portik Drobilichnek. Aki azt válaszolta, már nem tartja a kapcsolatot a Fogász becenévre hallgató Roháccsal, már három éve megszakította vele a kapcsolatot, miután Prágában még találkoztak, ahol 10 vagy 15 ezer eurót adott Rohácnak.

Drobilich Gábor a Fenyő-gyilkosság időpontjában börtönben volt, ám a nyomozók kíváncsiak voltak még néhány részletre, például arra, hogy ­miért is adott 10-15 ezer eurót a bujkáló Rohácnak Prágában. Úgy tudni, erre a kérdésre sem kaptak választ.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.