Elvégezték a tizenegyezredik hazai szervátültetést

Egy akut májelégtelenségben szenvedő betegen végezték el a tizenegyezredik hazai szervátültetést. A műtétet a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján hajtották végre június 17-én. Az Eurotransplant közvetítésével hazai donorból származó szervet egy kiemelt sürgősséggel májra várakozó betegbe ültették be, akinek jó az állapota – tájékoztatott a Semmelweis Egyetem.

Szilágyi Anna
2020. 07. 20. 13:57
Mth Zoltn;
Budapest, 2015. június 30. Máthé Zoltán, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinika igazgatója (k) steril izolációt készít egy mûtõsnõ és az asszisztencia segítségével egy mûtét elõtt 2015. június 30-án. Minden év július 1-jén, Semmelweis Ignác születésnapján ünneplik a magyar egészségügy napját, a Semmelweis-napot. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megtörtént a tizenegyezredik magyarországi transzplantáció a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján, egy kiemelt sürgősséggel májra várakozó beteg részére. Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) kiemelte, az esetszám önmagában is arra utal, hogy jelentős, évtizedes tapasztalattal működnek a hazai transzplantációs programok.

A tizenegyezer szervátültetés között 8976 veseátültetés, 1098 májátültetés, 658 szívátültetés, 181 hasnyálmirigy-átültetés vesével kombináltan vagy szigetsejtesen és 87 tüdőátültetés történt. A műtétek csaknem kétharmadát a Semmelweis Egyetem klinikáin hajtották végre.

Az első vesetranszplantációt 1962-ben Szegeden Németh András docens végezte. Az első vesetranszplantációs program 1973-ban indult a Semmelweis Egyetem I. sz. Sebészeti Klinikán Perner Ferenc professzor vezetésével. Az első szívátültetést 1992-ben végezte Szabó Zoltán professzor a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán – idézte fel az OVSZ közleményében.

Budapesten a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikája 1994-ben nyílt meg és a következő évben megindult az azóta is sikeresen működő májtranszplantációs program.

A kombinált vese- és hasnyálmirigy-beültetést 1998-ban Kalmár Nagy Károly végezte el a Pécsi Tudományegyetem Sebészeti Klinikán, 2004 óta Budapesten is történik ilyen beavatkozás.

Gyermekszív-átültetés 2007 óta zajlik a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben. Az első transzplantációt id. Hartyánszky István és Bodor Elek végezte el.

Magyarország 2013-tól az Eurotransplant Nemzetközi Szervcsere Szervezet teljes jogú tagja. A legfrissebb magyarországi szervátültetési program, a tüdőátültetés 2015 decembere óta elérhető az Országos Onkológiai Intézet Mellkassebészeti Központjában, ahol Rényi-Vámos Ferenc és Lang György végezte az első átültetést.

A transzplantációs centrumoktól független, országos szervdonációs koordináció az Országos Vérellátó Szolgálat keretei között működik.

A szervátültetés az orvostudomány és az emberiség egyik csodája, hiszen végstádiumú szervelégtelenségben szenvedő betegek részére nyújtja a legjobb minőségű és sokszor az egyetlen gyógymódot.

Magyarországon 1962-ben történt az első szervátültetés. Az azóta eltelt közel hat évtizedben a szervátültetési programok folyamatosan fejlődnek hazánkban is. Ma már összesen hét szervátültetési központban 11 szervátültetési program működik országszerte (vese, máj, szív, tüdő, hasnyálmirigy).

Az ezredik transzplantáció 1992-ben, míg a tízezredik transzplantáció 2018-ban valósulhatott meg. Összesen 47 év alatt történt tizenegyezer transzplantáció, de a programok fejlődésére utal, hogy az első ezer átültetés harminc év alatt, míg az utolsó ezer eset alig több mint két év alatt történt.

Az élő és elhunyt szervdonorok áldozatos felajánlása, valamint a szervdonorokat jelentő intézmények, a szervbeültető központok és számos, a szervkivétel és átültetés folyamatában részt vevő egyéb szakmai terület és az OVSZ együttműködésének eredményeként 2020. június 17-én megvalósulhatott hazánkban a tizenegyezredik szervátültetés. A transzplantáció a Semmelweis Egyetemen történt, ahol egyébként valamennyi transzplantációs program elérhető. Július 14-ig az egyetemen összesen 5040 vese-, 1100 máj-, 600 szív- és 71 hasnyálmirigy-transzplantáció történt. A Semmelweis Egyetemen az összes magyarországi szervátültetés 62,65 százalékát hajtották végre az elmúlt 47 évben.

Tavaly összesen 440 szervátültetést végeztek a magyarországi szervátültetési központokban. Ezek közül 410 szervátültetés elhunytból, harminc átültetés élő donorból történt. A szervátültetések száma jelentősen növekedett hazánk Eurotransplanthoz történő csatlakozásával és az OVSZ kórházi koordinátori program bevezetésével, így 2013-tól a szervátültetések elérik a 400-500 közötti éves esetszámot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.