Két héten belül minden szökevényt elkapnak a rendőrök

Nincs ma Magyarországon olyan rab, akit fogolyszökés miatt keresnek, a nagy rutinnal, terv szerint dolgozó nyomozócsoportok minden bujkálót megtalálnak.

Végh Attila
2020. 07. 15. 11:28
null
Szeged, 2019. május 2. A 2017 decemberében az M5-ös autópályán egy ismerõse lelövésével és egy másik férfi életveszélyes megsebesítésével vádolt török származású férfi megbilincselt kezei büntetõperének tárgyalásán a Szegedi Törvényszék tárgyalótermében 2019. május 2-án. A férfit több ember sérelmére, elõre kitervelten elkövetett emberölés bûntettének kísérletével és lõfegyverrel visszaélés bûntettével vádolják. MTI/Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem sokat teketóriázott a Kalocsai Bíróság, az állampusztai börtönből szökött rabot elfogása után három nappal már el is ítélték, a döntés pedig július 15-én jogerőre emelkedett. A férfi három napig volt szökésben, álnéven jelentkezett be abba a szállodába, ahol reggel már a rendőrök ébresztették. Egy év tíz hónappal hosszabbították meg a büntetését a fogolyszökés miatt, de még négy évet kell letöltenie a börtönben, mert a szökést két felfüggesztett börtönbüntetés, valamint feltételes szabadság hatálya alatt követte el, a bíróság ezek végrehajtását is elrendelte. Ráadásul a szökés miatt nem számíthat kedvezményekre, és egy sokkal szigorúbb rendszerű intézetben kell letöltenie a büntetését.

Az Állampusztai Büntetés-végrehajtási Intézet a hazai börtönrendszer egyik legnyitottabb rendszerű objektuma. A börtön gazdaságában levő élelmiszeripari üzemek, illetve a külterületén levő állatgondozó telepek látják el élelemmel az összes hazai fogházat, börtönt és fegyházat. A börtön által szervezett foglalkoztatási program részeként külső helyszíni munkát végző 39 éves S. Sándor kisebb vagyon elleni vétségek miatt került a rácsok mögé. Átment a kockázatelemző vizsgálaton is, ezért egy nyitott üzemben dolgozhatott, egy lovászatban, ahol nincs kerítés, nincsenek rácsok, az elítéltek elektromos nyomkövetőt viselve szabadon mozoghatnak. Július 4-én, munkavégzés alatt ezt a jeladót vágta le magáról a férfi, majd rabruhában elfutott.

Molnár Gábor biztonságtechnikai szakértő a Magyar Nemzetnek elmondta, az ilyenkor szokásos protokoll szerint – mivel a megrongált szerkezet azonnal jelezte a szökést – lezárták a börtönt, minden rabot visszavittek a körletébe. Gyakori ugyanis, hogy egy sikeresnek látszó szökés példájára más elítéltek is kedvet kaphatnak a jogsértéshez, ezt előzik meg ezzel az intézkedéssel. Mivel a rabruhában elfutó S. Sándort nem találták, értesítették a rendőrséget is a szökésről, de a Büntetés-végrehajtási Intézet Országos Parancsnokságának speciális egysége is megkezdte a kutatást. A rendőrök ilyen esetekben azonnal elrendelik a szökevény körözését, az elfogatóparancsot a szerb és a horvát határ közelsége miatt nemzetközi szintre is kiterjesztették. A területileg illetékes rendőrkapitányságon – jelen esetben Kalocsán – külön nyomozócsoport alakul az ügyben, komolyabb bűnöző szökése esetén ezt az Országos Rendőr-főkapitányság vagy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda koordinálja. A nyomozócsoport tagjai előveszik az elítélt összes korábbi aktáját, bevonják a már lezárt ügyekben eljáró nyomozókat is, hogy a segítségükkel feltérképezhessék a szökevény kapcsolatrendszerét: kiktől kérhet-kaphat segítséget, kiket kereshet fel, esetleg kik azok, akiket a szökevény elől védelem alá kell helyezni. A szakértő szerint a szökések jelentős részében magánéleti probléma, szerelemféltés áll: a szökevény megtudja, hogy párja új kapcsolatba került, és ezt akarja lerendezni.

Fotó: Police.hu

A rendőrök minden olyan ismerőst, rokont, egykori rabtársat felkeresnek, ahol a szökevény megbújhat. Nem csak egyszer, amíg a szökött rabot nem sikerül megtalálni, meglepetésszerűen, visszatérő jelleggel, folyamatosan figyelnek minden lehetséges segítőt. Néhány éve, egy, a zuglói rendőrkapitányság fogdájából megszökött férfi esetében igazolódott be ennek a jelentősége. Az egyik lehetséges segítő, aki tagadta, hogy látta volna a szökevényt, egy föld alá ásott titkos bunkerbe vitt éjszaka vizet és élelmet. A visszatérő rendőrök előtt azonban ezt már nem tudta megmagyarázni. A szökevény keresésekor – halaszthatatlan nyomozati cselekményként – házkutatási határozat nélkül is vizsgálódhatnak a nyomozók egy ingatlanban. Sokszor a család is tud a szökésről: előre elkészített rejtett zugokban találtak meg már szökött rabot a rendőrök a szekrény mögött a falban, a padló alatti titkos rekeszben, ágyneműtartóban, háztartási gép kartondobozában, a tyúkólban, de még kútban is, ahol a bujkáló szökevény a gyereke búvárpipájával vette a levegőt.

A szökés azonban nem egyszerű, még akkor sem, ha vannak segítők. Rengeteg pénz kell hozzá, ruhákat kell vásárolni, autók kellenek, amelyeket sűrűn kell váltogatni, csakúgy mint a búvóhelyeket. A szökött rab nem mehet orvoshoz sem vagy patikába, nem láthatja a gyerekeit, szerelmét, szüleit, ha hosszú távra tervezi a szökést, minden régi kapcsolatát meg kell szakítania. Ezt a legnehezebb betartani, minden szökevény itt bukik meg. A meglépett fogvatartott nem is dolgozhat, ezért ha nincs félretett pénze, újabb bűncselekmény elkövetéséből kell fedeznie a bujkálást. Ambrus Attila, a viszkis rabló is így bukott le, ha a Gyorskocsi utcai szökés után eltűnt volna és nem rabolt volna újra, hamis iratokkal elmenekülhetett volna külföldre. A hamis okmányok beszerzése is fontos, de az is nagyon drága és sok időbe telik, s az idő mindig a rendőröknek dolgozik.

Fotó: Police.hu

Jelenleg (2020. július 15-én) Magyarországon egy börtönből szökött rabot sem köröznek, mert minden szökevényt elfognak két héten belül. Most 12 522 embert köröz a rendőrség elfogatóparanccsal, köztük közel 2500-an vannak olyanok, akik nem börtönből szöktek, ám azért keresik őket, mert „elfelejtettek” bevonulni a jogerős szabadságvesztésük letöltésére kijelölt börtönbe. Ez nem számít fogolyszökésnek, nem is jár érte extra büntetés. Ha viszont elkapják az elítéltet, azonnal meg kell kezdenie a büntetés letöltését. A rendőrség évente átlagosan tíz-tizenöt esetben indít eljárást fogolyszökés miatt, ezek szinte mindegyikét a bűnügyi felügyelet – házi őrizet, lakhelyelhagyási tilalom – megszegésével követik el. Klasszikus, börtönből vagy rendőrségi fogdából való szökés évente egy fordul elő. Állampusztáról legutóbb 2017 nyarán szökött meg a sertéstelepről egy ott dolgozó rab, őt két órán belül elfogták a rendőrök.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.