Liget Budapest: elkészült a Magyar Zene Házának tetőszerkezete

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Magyar Zene Házának kivitelezése, miután elkészült a különleges zenei beavatóintézmény felső szintje is, ezáltal pedig szerkezetkész lett a létesítmény. Az elbontott egykori Hungexpo irodaépületei helyén épülő Magyar Zene Házát a világ egyik leginnovatívabb építészeként számontartott, japán Sou Fudzsimoto tervezte, s az intézmény a jövő év végén nyitja meg kapuit a látogatók előtt.

2020. 07. 09. 17:02
null
Budapest, 2020. július 9. Az épülõ Magyar Zene Háza a Városligetben 2020. július 9-én. Elkészült a ház tetõszerkezete, ezzel elsõként a Magyar Zene Háza lett szerkezetkész a Liget Budapest projekt keretében készülõ új épületek között. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán Forrás: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerkezetkész állapotba került a Magyar Zene Háza, miután befejeződött az létesítmény felső szintjének, és a különleges tetőszerkezetének a kialakítása – jelentette be Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa a különleges létesítmény csütörtöki sajtóbejárásán. Szavai szerint az épület kivitelezése jó ütemben halad előre: folytatódik a többemeletnyi, egyes szakaszokon közel 12 méter magas, vízszintes szerkezeti osztás nélküli, egybefüggő homlokzati táblákból álló üvegfal-felület beépítése, mely egész Európában a legnagyobb lesz. Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a Magyar Zene Háza különleges, összetéveszthetetlen látványa mögött Magyarországon eddig nem látott tervezői és mérnöki megoldások sorozata húzódik meg. – A tetőzetében szinte nincs két párhuzamos elem, nincs derékszög, minden egyedi, felületét közel 100 egyedi tervezésű lyuk töri át, melyeken a ligeti fák átbújnak, de ezekben a résekben helyezték el a ház innovatív megoldásai egyikét is: innen indulnak az úgynevezett fénykutak, melyek egészen a legalsó szintekig vezetik be a Nap fényét, segítve a belső terek megvilágítását és különleges atmoszféra megteremtését – fejtette ki a vezérigazgató.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Tájékoztatása szerint az irodahelyiségek mellett a felső szinten kaptak helyet a ház oktatási és zenepedagógiai funkciói: tantermek, digitális könyvtár és stúdiók. – Ezzel egy olyan élményalapú zenei ismeretterjesztő központ jön létre az emeleten, amely iskolai és gyerekcsoportok számára nyújt majd átfogó programkínálatot és a klasszikus és a könnyű zene terén egyaránt megkerülhetetlen lesz az alapfokú zenei oktatásban – közölte Gyorgyevics Benedek.

Az elbontott egykori Hungexpo irodaépületei helyén épülő Magyar Zene Házát a világ egyik leginnovatívabb építészeként számontartott, japán Sou Fudzsimoto tervezte, s az intézmény a jövő év végén nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A környezetébe organikusan beleolvadó épület klímabarát is, az ökológiai lábnyoma gyakorlatilag zéró: a ház szomszédságában lévő Nagyrét egy kisebb területén 120 talajszondát helyeztek el 100 méter mélyen a föld alá, amelyek a ház megújuló, geotermikus energiával történő ellátását szolgálják majd. A Liget- projektben a kulturális és szabadidős létesítmények kialakításával egyidejűleg a park zöldfelületét is bővítik.

Széllel szemben

Több mint kétezer szervezet és magánszemélyek foglaltak állást egyértelműen a Liget Budapest projekt folytatása mellett, és ellenzi a Városligeti Építési Szabályzat (VÉSZ) Karácsony Gergely főpolgármester hivatala által szorgalmazott megváltoztatását – jelentette ki Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa, az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában. Mint ismert, a VÉSZ módosításával a Főváros célja megakadályozni három épület – az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és a Városligeti Színház – felépítését. Azonban a szabályzat módosítása előtt kötelező lefolytatni az úgynevezett partnerségi egyeztetést, amelynek során beérkezett a több mint kétezer vélemény. Baán László emlékeztetett: korábban már több közvélemény-kutatás is igazolta, hogy a Liget projekt valóságos terveinek ismeretében a budapestiek 70 százaléka, az ország lakóinak pedig négyötöde támogatja azokat.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.