Benkő Tibor: A jelenlegi rakétarendszer megérett a cserére

Hazánk modernizálja légvédelmi képességeit, elhagyva a jelenlegi, örökölt szovjet rendszert.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 08. 17. 9:45
CORNSTEIN, David B.; BENK Tibor
Budapest, 2020. augusztus 12. David Cornstein, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete (b) és Benkõ Tibor honvédelmi miniszter kezet fog a légvédelmi rakétarendszer vásárlásáról szóló szándéknyilatkozat aláírása után Budapesten, a minisztériumban 2020. augusztus 12-én. A dokumentum értelmében a Magyar Honvédség elfogadja az Egyesült Államok ajánlatát, és a továbbfejlesztett föld-levegõ rakéta rendszer (National Advance Surface-to-Air System - NASAMS) szükséges komponenseit az amerikai Foreign Military Sales programon keresztül szerzi be, legkésõbb 2020. szeptember 30-ig. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelenlegi légvédelmi rakétarendszer több mint negyvenéves, megérett a cserére – mondta a honvédelmi miniszter hétfő reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Benkő Tibort annak kapcsán kérdezték, hogy múlt szerdán David Cornsteinnel, az Egyesült Államok magyarországi nagykövetével szándéknyilatkozatot írt alá arról, hogy az Egyesült Államoktól vesz légvédelmi rakétarendszer-komponenseket a Magyar Honvédség.

Közölte: elsőként a rakétákat szerzik be, az indítóállvány, illetve a lokátor beszerzéséről még tárgyalnak. A miniszter hangsúlyozta: nemcsak Magyarország gondolja úgy, hogy fegyverkezni kell, hanem a NATO is, de a nemzeti érdek az elsődleges.

Mint azt korábban megírtuk, ezzel a lépéssel hazánk felújítja és modernizálja légvédelmi képességeit, valamint lehetővé teszi az áttérést az örökölt, jelenlegi szovjet rendszerről. Ezenkívül Magyarország kötelezettséget vállal arra, hogy a Külföldi katonai értékesítési programon keresztül azon dolgozik az Egyesült Államokkal, hogy beszerezze az amerikai Raytheon Technologies által gyártott AMRAAM (Fejlett Közép-hatótávolságú levegő-levegő)-rakétákat. Az ügylet külföldi katonai értékesítési és közvetlen kereskedelmi értékesítési elemei együttesen mintegy egymilliárd dolláros befektetést jelentenek Magyarország biztonságának jövőjébe.

Benkő Tibor elmondta, a magyar kormány látja, hogy

a béke, amiben élünk, rendkívül sérülékeny, nemcsak a hagyományos, hanem a hibrid hadviselés tekintetében is.

Hazánk pedig eltökélt abban, hogy a legkorszerűbb, legmodernebb, leghatékonyabban alkalmazható eszközöket szerezze be – nyomatékosította.

A honvédelmi miniszter hangsúlyozta:

a cél, hogy olyan képességet teremtsenek, amely a magyar emberek védelmét, az egész ország érdekét szolgálja.

A tárcavezető hozzátette: a légvédelmi rendszer elsődleges célja az elrettentés, a biztonság erősítése, de a katonák kiképzését is segíti majd.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.