Ne legyen túl nehéz az iskolatáska!

Érkeznek a tankönyvek az iskolákba, ez lesz az első tanév, amikor egyetlen tanulónak sem kell már fizetnie a kiadványokért. A járvány miatt kivételesen szigorú szabályok vonatkoznak a tankönyvosztásra is: egyszerre több helyszínen, rögzített idősávokban, óvintézkedések mellett vehetők át a könyvcsomagok, van, ahol csak a legkisebbek szüleit engedik be, egyesével, maszkban. Megtudtuk: a pedagógusok egyre jobban odafigyelnek az iskolatáska súlyára is, a gyerekek már nem cipelik haza naponta a teljes felszerelést.

Csókás Adrienn
2020. 08. 22. 8:24
null
Van olyan iskola, ahol személyre szóló tankönycsomagot állítanak össze a pedagógusok Forrás: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztus első napjaiban megkezdődött a tankönyvek kiszállítása az iskolákba. Ahogy azt Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár bejelentette, tavalyhoz képest újabb 150-160 ezerrel bővült azoknak a diákoknak a köre, akiknek nem kell fizetnie a könyvcsomagokért. A 2013-ban indított ingyentankönyvprogram az idei tanévben teljesedik ki, amikor országszerte 1,2 millió tanuló, illetve családja zsebében maradhat meg a könyvekre szánt 20-25 ezer forint. Minderre a költségvetés 13,8 milliárd forintot biztosít.

Az iskolák a másfél hét múlva kezdődő tanévre 13,5 millió példányt rendeltek meg összesen. Bőséges kínálatból válogathattak a pedagógusok: a tankönyvjegyzéken 52 kiadó csaknem háromezer kiadványa szerepel.

A fővárosi Megyeri Úti Általános Iskolába már hiánytalanul megérkeztek a tankönyvek, melyekből a helyszínen állítják össze a személyre szóló csomagokat – tudtuk meg Hamzáné Szita Ilona intézményvezetőtől. Az igazgatónő elmondta, hogy az első osztályosok az első tanítási napon kapják meg a kiadványokat, ám míg eddig a szülői értekezleten vették át a szülők a könyveket, addig a járványhelyzet miatt most új forgatókönyvet kell kitalálniuk. – A zökkenőmentes működés érdekében igyekszünk a csoportos találkozásokat elkerülni. A tanévnyitó előtti héten egyeztetjük az osztályfőnökökkel és a tankönyvfelelősökkel a lehető legoptimálisabb kiosztási rendet – fogalmazott.

Szigorú szisztéma szerint osztják a tankönyveket máshol is, a legtöbb iskolában négy-öt napra széthúzva, idősávokra beosztva várják az osztályokat, egy-egy épületben több bejáratnál, hogy ne alakuljon ki zsúfoltság. Találtunk egyébként olyan középiskolát is, ahol az intézménybe érkező könyvszállítmány kipakolásába a tanulókat is bevonták: aki csatlakozott, az a munkával töltött időt elszámolhatta az érettségi feltételéül szabott 50 óra kötelező közösségi szolgálat terhére. A diákonként összeállított csomagokat néhol az osztályfőnöki órán osztják ki, másutt a szülők is átvehetik, de csak megadott rend szerint.

Van olyan iskola, ahol személyre szóló tankönycsomagot állítanak össze a pedagógusok
Fotó: Havran Zoltán

A Kulcsi Fekete István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola például úgy döntött, hogy a vírushelyzetre tekintettel családonként egy fő mehet be a könyvekért, felső tagozaton maguk a tanulók is átvehetik azokat. Az iskola épületében egyszerre csak két személy tartózkodhat, legalább másfél-két méter távolság megtartásával. Maszk és kézfertőtlenítő használata mindenki számára kötelező, utóbbit a helyszínen biztosítják. A Győri Váci Mihály Általános Iskola valamivel engedékenyebb volt: ők egyszerre öt főt engednek be az aulába, amennyiben mindegyikük visel szájmaszkot.

A Miskolctapolcai Általános Iskola egy nap alatt lerendezi a tankönyvosztást, de minden órában csak a megadott évfolyamot fogadja. Ők kötelező maszkhasználat mellett megtartják a tanévnyitó ünnepséget is, ám a családtagok közül kizárólag az első osztályosok szüleit engedik be, gyermekenként egy főt.

Az ingyentankönyvekről tudni kell, hogy azok az iskola tulajdonát képezik, vagyis tanév végén vissza kell adni a könyvtárnak, hogy a következő szep­temberben újra kioszthassák a következő évfolyamoknak. Legalábbis ha annak állapota „elbír” egy újabb szezont. Tanév közben persze mindenki hazaviheti és otthon használhatja őket, de mint megtudtuk, a gyerekek egészsége érdekében az iskolák egyre inkább odafigyelnek arra, hogy a kicsiknek ne kelljen napi szinten cipekedniük, ha nem muszáj. – Ha lehetséges, a könyvtári tankönyveket az osztályokban és a napköziben szeretnénk elhelyezni az elkövetkező időkben. A gyerekeknek így nem kellene mindent mindennap elhozni otthonról. A könyvtári szabályok kidolgozása még folyamatban van, reméljük, így többet tudunk segíteni egy esetleges betegség vagy hosszabb távolmaradás idején – magyarázta Hamzáné Szita Ilona.

Arról is beszámolt lapunknak, hogy az egészségügyi szakmai állásfoglalás szerint a gyermek testtömegének legfeljebb tíz százaléka az a határérték, aminek a cipelése még nem jelent kockázatot. Ez azt jelenti, hogy hétéves gyerekeknél maximum két-három kilogramm lehetne az iskolatáska súlya. Az igazgatónő szerint azonban a valóságban ennél rendszerint jóval nehezebbek a könyvekkel és egyéb szükséges taneszközökkel megpakolt táskák. – Gyakran előfordul, hogy a szülők szeretnék naponta látni és nyomon követni a kicsik napi munkáját a füzetekben, munkafüzetekben, munkatankönyvekben. Ilyenkor megnövekedik a cipelendő súly, ezért bizonyára ők viszik és hozzák a gyerekek csomagját – tette hozzá.

A témában egyébként 2013-ban végzett utoljára nagyobb felmérést az alapvető jogok biztosa, Szabó Máté akkori ombudsman megállapította, hogy a táskák súlya a vizsgált iskolák mindegyikében jelentősen túllépte a határértéket. Kiderült, hogy már a másodikos gyerekek is gyakran a saját testsúlyuk 16-18 százalékát cipelik a hátukon. Az úszásoktatásban is részesülő ötödikesek terhe pedig megközelítette a tíz kilogrammot, a testsúlyuk 22-25 százalékát.

Hamzáné Szita Ilona azt mondta, igyekeznek a taneszközök nagy részét az osztályban tárolni, és tudomása szerint ma már a legtöbb iskola törekszik erre a gyerekek tehermentesítése érdekében. – Természetesen nem visznek haza minden nap mindent. A pedagógusaink saját maguk alakítják ki, milyen rendszerben tárolják a gyerekek taneszközeit. A kicsiknél az osztályokban polcon, szekrényekben tartjuk azokat az eszközöket, amelyeket nem szükséges hazavinni – fogalmazott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.