Új egészségügyi protokoll lép életbe az iskolákban

Nem lesz kötelező a maszkviselés az iskolákban, de egy tanteremben csak annyi diák tartózkodhat, hogy betartható legyen a másfél méteres védőtávolság. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 70 pontos járványügyi intézkedési protokollt készített és juttatott el az iskoláknak. Ebben előírják például, hogy a kollégiumi férőhelyek egy részét üresen kell tartani, a karanténba kerülő diákokat pedig ingyen tesztelik koronavírusra.

Forrás: MTI2020. 08. 18. 9:54
null
Az új egészségügyi protokoll a kézmosás, a távolságtartás, a maszkviselés iskolán belüli szabályaira is kitér Fotó: Varga György Forrás: MTI/Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkészült és megkapták a köznevelési intézmények a következő tanévre vonatkozó járványügyi protokollt – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kedden a távirati irodával.

A közlemény szerint a minisztérium az operatív törzzsel, a Belügyminisztériummal és a Nemzeti Népegészségügyi Központtal (NNK) együttműködve állította össze az Oktatási Hivatal segítségével valamennyi óvoda, iskola részére eljuttatott, a 2020/2021-es tanév kezdésére és lebonyolítására vonatkozó részletes intézkedési tervet.

A terv mintegy tizenegy témakörben és hetven pontban határozza meg az óvodák, iskolák teendőit. A protokoll részletes útmutatást ad a tanévkezdéshez szükséges takarításra és fertőtlenítésre, amelyhez a szükséges fertőtlenítőszereket az Állami Egészségügyi Ellátó Központ minden intézménynek biztosítja

– írták.

Ismertették: a protokoll kitér továbbá a kézmosás, a távolságtartás, a maszkviselés iskolán belüli szabályaira, a rendezvények megszervezésére, az étkeztetésre, valamint az egészségügyi szempontból biztonságos környezet kialakítására.

Az új egészségügyi protokoll a kézmosás, a távolságtartás, a maszkviselés iskolán belüli szabályaira is kitér
Fotó: MTI/Varga György

Külön fejezet foglalkozik a kollégiumi elhelyezésre vonatkozó speciális szabályokkal. Ezzel kapcsolatban kiemelték, hogy a külföldről hazatérő kollégiumi tanulók esetében az érintettek tesztelését az állam térítésmentesen biztosítja.

Az intézkedési terv értelmében ha valamelyik köznevelési intézményt közvetlenül érintő megbetegedés történik, az Emmi és az NNK a területi népegészségügyi hatósággal közösen megvizsgálja, hogy milyen intézkedés szükséges az adott intézményben.

Egyedi, intézményre vonatkozó döntést az operatív törzs hozhat, amelynek egyik formája lehet a tantermen kívüli, digitális munkarend elrendelése. A további népegészségügyi döntéseket a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az érintett szervezetek hozzák meg és hajtják végre – tudatták.

A közlemény szerint a protokoll módosításig vagy visszavonásig marad érvényben, bevezetéséről és alkalmazásáról az intézményvezető köteles gondoskodni, a fenntartó feladata pedig a megvalósítást ellenőrizni. A protokollt a járványügyi helyzet alakulásától függően, a tapasztalatok figyelembevételével lehet módosítani, arról az intézmények részletes tájékoztatást kapnak.

Az előírások értelmében a tanítási órákon és foglalkozásokon a maszk viselése lehetséges, de nem kötelező.

A közösségi terekben egyszerre csak annyi gyermek, tanuló tartózkodhat, hogy betartható legyen a másfél méteres védőtávolság. Amennyiben ez nem lehetséges, úgy a felső tagozaton és a középiskolákban javasolt a szájat és orrot eltakaró maszk viselése. A tárca azt kéri, hogy minden osztály lehetőleg csak egy tantermet használjon, a testnevelésórákat az időjárás függvényében szabad téren tartsák meg, és az órákon mellőzzék a szoros testi kontaktust igénylő feladatokat. A mosdókban kerülendő a textil törölközők használata – tették hozzá.

Hangsúlyozzák továbbá, hogy a tanév első félévében tervezett iskolai rendezvényeket csak az operatív törzs által meghozott szabályok mentén szabad megszervezni, a kirándulásokat pedig lehetőleg belföldi úticéllal tervezzék az iskolák.

A külföldről érkező kollégistákkal kapcsolatban a minisztérium kiemeli, hogy aki sárga vagy piros besorolású országból érkezik, azt a határátlépéskor házi karanténban tartózkodásra kötelezik, ezért a kollégiumnak biztosítania kell számukra az elkülönített elhelyezést és ellátást.

Az érintett diákokat az állam ingyen teszteli koronavírusra.

A protokoll kitér arra is, hogy kollégiumonként a férőhelyek 5 százalékát üresen kell tartani, hogy legyen hely az esetlegesen elkülönített, hatósági karanténra kötelezett személyeknek.

Az intézkedési terv érinti a hiányzásokat is, eszerint igazolt hiányzásnak kell tekinteni annak a diáknak a távollétét, aki tartós betegsége (például szív-érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség, légzőszervi megbetegedések, rosszindulatú daganatos megbetegedések, máj- és vesebetegségek) vagy például immunszupprimált állapota miatt veszélyeztetett csoportba tartozik, és erről orvosi igazolást mutat be. Ugyancsak igazolt hiányzásnak minősül a hatósági karantén időszaka.

Az Emmi leszögezi: ha egy iskolában felüti fejét a fertőzés, akkor a minisztérium az NNK-val közösen dönt a továbbiakról, digitális munkarendet pedig kizárólag az operatív törzs rendelhet el. Gyermekfelügyeletet akkor is szervezni kell az intézményeknek, ha átmenetileg online rendben tanítanak.

A szaktárca arra is felhívta a figyelmet, hogy az Oktatási Hivatal honlapján Tanévnyitó 2020 címen kialakítanak egy felületet, ahol közzéteszik a járvány elleni védekezéssel kapcsolatos kiemelt tájékoztatókat, feladatokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.