A kormányhivatal fertőtlenít a fővárosi idősek otthonában

Azonnali fertőtlenítést végez a fővárosi kormányhivatal a Kamaraerdei Idősek Otthonában, amelynek két telephelyén összesen 29-en fertőződtek meg koronavírussal, egy idős gondozott pedig elhunyt. A járványidőszak első hullámában szinte minden negyedik áldozat idősotthon lakója volt, és különösen a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában lévő intézményekben vált drámaivá a helyzet. A kormány és a miniszterelnök ezért – a politikai csatározások helyett – nagyobb odafigyelést vár el Karácsony Gergelytől.

Veres László István
2020. 09. 11. 15:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azonnali fertőtlenítést végez a fővárosi kormányhivatal a Kamaraerdei Idősek Otthonában. A fővárosi önkormányzat által fenntartott intézmény két telephelyén összesen 29-en fertőződtek meg koronavírussal. A Kamaraerdei úti otthonban 13 gondozott és két dolgozó, a Rupphegyi úti otthonban 12 gondozott és két dolgozó érintett – írta a fővárosi kormányhivatal az MTI-hez eljuttatott közleményében. A gyanú szerint a vírust egy gyógytornász vitte be az otthonba, aki 30 gondozottnak tartott foglakozást. Egy idős gondozott elhunyt, 24 kórházban van, többségük tünetmentes, illetve enyhe tüneteik vannak. „A kormányhivatal XI. kerületi hivatala népegészségügyi osztálya mindkét helyszínen folyamatosan jelen van, a Kamaraerdei úti otthonban az érintett C épületre járványügyi zárlatot rendelt el, pénteken pedig mindkét otthonban fertőtlenítést végeznek” – olvasható a közleményben.

Az újonnan kialakult fertőzési gócpont a miniszterelnök szokásos pénteki rádióinterjújában is szóba került.

Orbán Viktor közölte: politikai célú levelezgetés helyett nagyobb odafigyelést kér Karácsony Gergely főpolgármestertől a budapesti idősotthonok tekintetében. A miniszterelnök hozzátette: ez sokkal fontosabb, mint a biciklisávok felfestése.

A fővárosi fenntartású Kamaraerdei Úti Idősek Otthonában történt koronavírus-fertőzések ügye a pénteki Kormányinfón is szerepelt. Gulyás Gergely elmondta, remélik nem lesz egy újabb Pesti úti tragédia, és arra kérik a Fővárosi Önkormányzatot, hogy tegyen meg mindent ennek elkerülése érdekében.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette: a védekezés időszakában nem politikai vitákat kell folytatni, egy fenntartónak pedig kötelessége, hogy mindent megtegyen a védekezés érdekében. – Ha ehhez az állam bármilyen segítséget nyújthat, akkor azt meg fogja tenni – jelezte a Gulyás Gergely .

A fővárosi fenntartású Kamaraerdei úti idősotthont a járvány első hulláma sem kerülete el, akkor 13 dolgozó és 51 gondozott fertőződött meg, akik közül 11-en elhunytak. Ebben az időszakban a magyarországi idősotthonokban 142 koronavírussal fertőzött gondozott halt meg, közülük 99 budapesti idősotthonok lakója volt, 87-en a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott intézményben éltek. A legfertőzöttebb bentlakásos intézmény a Pesti úti Idősek Otthona volt, ahol 55 idős ember halt meg, és összesen 313 lakónál, valamint 26 dolgozónál igazolták a Covid-fertőzést. Augusztus végéig 14 budapesti és 24 vidéki idősotthon 923 lakójánál és 148 dolgozójánál mutatták ki a fertőzést. Az érintett fővárosi intézmények közül nyolc a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működik.

Emlékezetes, hogy a magyarországi Covid–19-járvány legnagyobb gócpontjává vált Pesti úti Idősek Otthonában a fenntartó Fővárosi Önkormányzat helyett több alkalommal is a honvédség vegyvédelmi zászlóaljának katonái végezték el a fertőtlenítést, a fővárosi kormányhivatal ellenőrzése pedig súlyos hiányosságokat állapított meg az intézmény működésében. Közleményükből kiderült: az elvárt 109 helyett csak 60 ápoló-gondozó dolgozott a félezer idős embert ellátó intézményben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.