Baloldali adok-kapok Kispesten

A helyi Momentum és az LMP aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy távozásra kényszerítsék Kránitz Krisztiánt, a kispesti vagyonkezelő igazgatóját. Ennek oka a lapunk és a Hír TV által nyilvánosságra hozott kispesti hangfelvételek tartalma, amelyek alapján számos korrupciógyanús ügy lehet Kránitz körül. Azonban a baloldali összefogás többi szereplője az aláírásgyűjtést támadásként élte meg, akik közleményben gyalázták szövetségesüket.

Bácskai Balázs-Nagy Orsolya
2020. 09. 07. 6:34
Kispest Kránicz Fotó: Facebook
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kispesti Momentum és az LMP Kránitz Krisztiánnak, a helyi vagyonkezelő (Vamüsz) igazgatójának a leváltását követeli, amely miatt aláírásgyűjtésbe kezdett a Momentum. Az eset kapcsán nemcsak az az érdekes, hogy a baloldali összefogás pártjai egymásnak estek, hanem az is, hogy ezzel a Momentum és az LMP egy olyan megállapodást rúgott fel helyben, amelyről a baloldali pártok budapesti vezetői megegyeztek. Emiatt a kispesti önkormányzat közleményt tett közzé a múlt héten.

– Méltatlan, hogy a kerület gazdálkodásával, működésével kapcsolatban alapinformációkkal sem tisztában lévő politikusok támadják Kispestet, az önkormányzatot és annak intézményeit – írta a városháza a kommünikében. Hozzátették: sajnálják, hogy Paróczai Anikó ismét, sokadik alkalommal rúgja fel azt a megállapodást, amely a Momentum és az MSZP budapesti elnökének, valamint a helyi DK, Párbeszéd és MSZP vezetőinek jelenlétében és jóváhagyásával köttetett, pontos forgatókönyvet biztosítva a gazdasági társaságok átalakítására vonatkozóan.

Paróczai Anikó, a helyi Momentum képviselője a Mérce.hu baloldali portálnak azzal indokolta az aláírásgyűjtést, hogy a kispesti vezetés az október 13. óta eltelt kilenc hónapban a választások előtt napvilágot látott Lackner-botrány kivizsgálása kapcsán semmilyen érdemi előrelépést nem tett.

Kérdéseinkkel megkerestük Kránitz Krisztiánt, aki mindössze annyit közölt: a határozott idejű szerződése 2021. február végéig szól, ennél többet nem tud mondani.

Gajda Péter kispesti polgármester lapunknak úgy nyilatkozott, hogy a nyár folyamán köttetett egy megállapodás. – Pontos forgatókönyvet határoztunk meg arra, hogy ha már hozzá kell nyúlni az önkormányzat vagyonkezelői részéhez, akkor azt milyen ütemben fogjuk megtenni és hogyan – mondta Gajda Péter lapunknak.

Az átszervezésről szóló előterjesztés már készen van, arról az önkormányzat képviselő-testülete még szeptemberben szavazni fog – emelte ki.

Habár a konkrét intézkedéseket egyelőre nem árulta el a polgármester, annyit elmondott: többféle verziót vizsgált az önkormányzat aszerint, hogy gazdaságossági és törvényességi szempontból melyeket lehet a leggyorsabban megvalósítani. Kránitz esetleges idő előtti távozásával kapcsolatban leszögezte: ha a mandátuma lejárta előtt felmondanak az igazgatónak, annak anyagi következményei lehetnek. Kiemelte: végső soron erről is a testület dönt majd.

Mint ismert, a Magyar Nemzet és a Hír TV által nyilvánosságra hozott hanganyagokon Lackner Csaba kispesti MSZP-s önkormányzati képviselő részletesen beszélt párttársai és szövetségesei korrupciógyanús ügyeiről. Lackner többek között arról beszélt, hogy aki nem keresi meg az évi százmillió forintot az önkormányzati politikában, az hülye. Lackner szerint egy korrupciógyanús ügyletből hárommillió forint jutott Gajda Péternek és 12 millió Kránitz Krisztiánnak. Mellettük vezető hivatalnokokat, például a korábbi építéshatóság vezetőjét említette gyanús ügyekkel összefüggésben, valamint számos kispesti MSZP-s, DK-s politikusokat és a hozzájuk kötődő vállalkozói kört.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.