A börtön is részt vett Márianosztra megszépítésében

Térköves parkolókkal újult meg a Pest megyei település, a helyi börtöngazdaság is közreműködtek a munkában.

Végh Attila
Forrás: bvop2020. 09. 28. 12:43
Márianosztra
Forrás: egykor.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szeptember 27-i misére már az új, térkövezett, a település parkos, hatalmas fákkal teli főterébe illeszkedő parkolókat használhatták azok a hívők, akik a márianosztrai Magyarok Nagyasszonya bazilika miséjére érkeztek. Az új parkolókat a helyi önkormányzat, a Márianosztrai Fegyház és Börtön és a fegyintézet mellett működő gazdasági társasággal együttműködve alakította ki.

A közel ötmillió forintos beruházásnak köszönhetően felújított közterület hosszú távon szolgálja majd a helyiek, az ide látogató turisták és a helyi börtön főtéri épületében dolgozók kényelmét is. Burikné Moóri Tamara, Márianosztra polgármestere szerint a településen élők köszönettel tartoznak a munkálatokban nyújtott segítségért a helyi börtön vezetőinek és a munkálatokban részt vevőknek is.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a parkolók átadásakor kiemelte: a felújítás kapcsán is bebizonyosodott, mennyire fontos a társadalmi összefogás. Mint mondta, a folyamatosan megújuló Márianosztra ismert zarándokhely, amelyen a Mária-út is keresztül halad, így a megújult közterületet az itt lakók mellett az ide látogató turisták sokasága is nagy örömmel használhatja majd.

Frank Tibor büntetés-végrehajtási vezérőrnagy tájékoztatója szerint a beruházás költségei közel ötmillió forintra rúgtak és a teljes parkoló közel ötszáz munkaóra alatt készült el. A börtöngazdaság munkatársai még szombatonként is dolgoztak a parkoló kialakításán. A vezérőrnagy a helyi idegenforgalmi fejlesztések folytatása kapcsán egy további turistacsalogató beruházásról is beszámolt: egy parlagon lévő földterületre tavasszal egy egyhektáros levendulamezőt telepítenek. A közel 13 ezer tő gondozását szakértőként a tihanyi apátság kertésze segíti és a későbbiekben akár további négy-öt hektárt is beültetnek majd. P. Vizi András perjel-plébános, a pálos bazilika vezetője áldotta meg az új közterületet, külön megemlítve a börtön építkezésben szerepet vállaló alkalmazottait.

A Márianosztrai Fegyház és Börtön alaptevékenysége a felnőtt korú férfi elítéltek vonatkozásában ellátja főként a fegyház és börtön fokozatú szabadságvesztés büntetésének végrehajtásával járó feladatokat. Befogadóképessége 505 fő.

Az egyik legrégebbi magyar büntetés-végrehajtási intézmény épületét 1352-ben Nagy Lajos király a magyar alapítású Pálos Rend kolostorának építtette. Az 1848–1849-es szabadságharc leverése után Magyarországon az osztrák büntetőjog lépett hatályba, ennek következtében az akkor már üresen álló kolostorépület 1858-tól fegyintézetnek adott helyet. Kezdetben női fogvatartottak kerültek ide, fogvatartásukról, ellátásukról a Vincés nővérek gondoskodtak. 1949 májusában a nővéreket menesztették, a nők helyére férfi fogvatartottak kerültek. Az 1950-es években Márianosztrán főként politikai elítéltek töltötték büntetésüket. Az 1970-es évek végétől az intézetet látványosan fejlesztették, üzemcsarnok, kazánház épült, víz- és csatornahálózat létesült, az épületeket központi fűtéssel látták el, új fogvatartotti munkahelyek alakultak.

A fogvatartottakat többségében ma az állami tulajdonú Nostra Kft. foglalkoztatja. Az itt gyártott termékek (például különféle fa-, és papíráruk) megrendelésre készülnek. Az elítéltek egy része költségvetési formában az intézet ellátását, karbantartását, üzemeltetését szolgáló munkákban vesz részt. Külső partner bevonásával a fogvatartottak oktatására, szakmai képzésére is lehetőség van. A Márianosztrai Fegyház és Börtön történetét a büntetés-végrehajtási intézet egyedülálló múzeumi tárlatán lehet megtekinteni.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.