Valódi otthonba költözhetnek a fogyatékkal élők

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat által kialakított új otthont kapott Gödön 12, fogyatékossággal élő személy, akik eddig a kétszáz embert ellátó Gondviselés Házában éltek. A kormány célja, hogy amennyiben lehetséges, családias közegben, ne pedig nagy intézményekben helyezzék el a szociális otthonok lakóit.

Csekő Imre
2020. 09. 03. 18:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Van olyan örökség, amelynek örül az ember, de olyan is, amelytől inkább megszabadulnánk. A kommunizmus öröksége a fogyatékkal élőkkel való bánásmóddal kapcsolatban az utóbbi csoportba tartozik, hiszen akkoriban a napi társadalmi életből a települések szélén kialakított nagy intézményekbe száműzték a fogyatékkal élőket – mondta tegnap Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár a Magyar Máltai Szeretetszolgálat támogatott lakhatási programja keretében Gödön kialakított – 12 fogyatékossággal élő személynek otthont adó – lakóház átadásakor.

Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke megszenteli a szervezet új gödi otthonát 2020. szeptember 3-án. A lakóházból átalakított épületbe tizenkét fogyatékossággal élő rászoruló költözhetett.
MTI/Bruzák Noémi

A kormány 2011-ben döntötte el, hogy a nagy intézmények helyett olyan lakások kialakítását finanszírozzák majd, ahol támogatást kapva élhet az a 13 ezer honfitársunk, akik ma még szociális otthonban laknak. – Az a kérdés, hogy mit tudunk kezdeni a fogyatékkal élő, intézményekben lakó honfitársainkkal soha nem volt kibeszélve a társadalmunkban. Mi elkezdtünk tenni azért, hogy ők jobb körülmények között élhessenek. Nem szeretnék konkrét szervezeteket megnevezni, de vannak, amelyek folyamatosan akadályozzák ezt a folyamatot. Az, hogy a kormányt támadják, nem fogja segíteni a közösségi befogadást és az intézményekben élő embereket – nyilatkozta lapunknak Fülöp Attila.

A politikus kérdésünkre arról is beszélt, hogy van az országban közel száz, ötvenfősnél nagyobb bentlakásos intézmény, amelyek kiváltására fut egy uniós és hazai finanszírozású, 24 milliárd forintos program, amelynek keretében több településen is a gödihez hasonló fejlesztés valósul majd meg, így 2023-ig több száz honfitársunk új elhelyezése valósulhat meg.

– A kiváltásról egy 2036-ig szóló stratégiát dolgoztunk ki – mondta Fülöp Attila, aki szerint az az alapvető kérdés, hogy a közösség, ahová a fogyatékkal élők költöznek, be tudja-e őket fogadni. – Ez nem pénzügyi probléma vagy kormányhatározat kérdése, hanem azon múlik, van-e társadalmi befogadókészség, amelyet nem lehet egyik napról a másikra megteremteni – fogalmazott a politikus.

A szociális ügyekért felelős államtitkárt a koronavírus-járvány második hullámáról is kérdeztük: – Van 1600 olyan otthon hazánkban, ahol idősek, fogyatékkal élők vagy pszichiátriai betegek laknak. Ezek közül közel negyvenben volt fertőzés – mondta Fülöp Attila, és kifejtette, nyáron is kaptak védőfelszereléseket a szociális otthonok. – Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere arra kérte az intézményeket, hogy négyheti tartalékot halmozzanak föl, amelyhez fenntartótól függetlenül megvannak a készletek – hangsúlyozta az államtitkár.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.