A debreceni klinikán is megkezdi működését a KórházSuli

Budapest után a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is elindul a KórházSuli: mostantól az alapítvány pedagógusa kórházi jelenlétével, közvetlenül a betegágyak mellett is segíti a tartósan beteg gyerekek tanulását és gyógyulását. Ezenfelül támogatja a kórházból kikerülő gyerekek otthoni tanulását, valamint a KórházSuli módszertanának helyi szintű bevezetését – jelentette be csütörtökön Tóthné Almássy Monika, az alapítvány vezetője és Szabó Tamás egyetemi docens, a klinika megbízott igazgatója.

Forrás: KÓRHÁZSULI ALAPÍTVÁNY2020. 10. 08. 16:07
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A debreceni gyermekgyógyászati klinika ellátási területe Kelet-Magyarország, bizonyos betegségcsoportok esetében azonban az egész ország. Évente 23 ezer járó- és közel tízezer fekvőbeteget látnak itt el, 40 százalékuk krónikus betegség miatt gondozott vagy súlyos akut betegségből lassan felépülő. Az erőfeszítések ellenére a sokszor távolról érkező, tartósan fekvőbeteg-ellátást igénylő, gyakran hátrányos szociális helyzetű gyermekek számára eddig nem vagy alig volt biztosítható a speciális igényeket figyelembe vevő oktatás, hiszen az intézetben ez idáig csupán egy kórházpedagógus tevékenykedett.

– Lelkes önkénteseknek köszönhetően szereztünk tudomást a KórházSuli Alapítvány egyedülálló munkájáról, amely által néhány betegünk tanulásának támogatása már megvalósult.

Őszinte örömünkre szolgál, hogy ebben a tanévben már jelen lehet klinikánkon a KórházSuli Alapítvány pedagógusa, aki részben a fekvőbeteg gyermekek, részben a krónikus gondozottak tanulását segíti. A velük való foglalkozás során szükséges speciális pedagógiai felkészültség és a könyvekből nem elsajátítható lelki indíttatás csodálatos eredményei révén az orvosi kezelések hatékonysága is bizonyítottan javul

– emelte ki Szabó Tamás, a klinika megbízott igazgatója.

Tóthné Almássy Monika, a KórházSuli Alapítvány vezetője pedig azt hangsúlyozta, hogy az alapítvány pedagógusa, Sipos Adrienn mostantól nemcsak személyes oktatói tevékenységével segít, hanem mozgásba hozza a régióban a tartósan súlyos beteg gyermekek otthoni oktatására létrehozott és működtetett szakmai rendszerüket is. Az alapítvány vezetője elmondta azt is, hogy

a KórházSuli a klinikával szorosan együttműködve biztosítja az oktatási rehabilitáció operatív támogatását, a munkához szükséges önkéntesek toborzását, képzését, mentorálását, továbbá a szakmai konzultációs lehetőségeket. Személyes vagy online tanulással támogatja a gyógyuló gyerekeket, különböző alkotói tevékenységekbe is bevonva őket.

Tóthné Almássy Monika: A KórházSuli a klinikával szorosan együttműködve biztosítja az oktatási rehabilitáció operatív támogatását
Fotó: KórházSuli Alapítvány

Igény esetén – egészségügyi szakember felügyeletével – délutáni KórházSuli tanulószobát is szervez. Tóthné Almássy Monika bejelentette: minden régióban szeretnék elérni, hogy a tartósan beteg, kórházi ellátásra szoruló, majd otthongyógyuló gyerekek ne maradjanak ki a tanulásból, ezért a debrecenihez hasonló KórházSuli-központok létrehozását tervezik az ország más térségeiben is.

Magyarországon évente mintegy 1500-2000 gyermek kényszerül magántanulói státusba olyan betegségek következtében, amelyek esetében a teljes felépüléshez hónapokig, akár évekig tartó kórházi kezelés és otthoni lábadozás szükséges. Alapvető érdekük és joguk, hogy ez idő alatt is megfelelő oktatásban részesüljenek. Az oktatási és egészségügyi intézmények közötti rést igyekszik betölteni a KórházSuli Alapítvány, amely 2014-es megalakulása óta több mint hatszáz, betegsége vagy balesete miatt az oktatásból tartósan kimaradó gyermek felzárkózását és visszailleszkedését segítette. Az 1700 önkéntes – középiskolás és egyetemista – a tananyag átadása mellett támogató közösséget is nyújt. A KórházSuli eddigi bázisintézménye a budapesti Eötvös József Gimnázium és a Bethesda gyermekkórház, szakmai együttműködő partnere pedig az ELTE Tanító- és Óvóképző Kara, valamint a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kara.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.