Településfejlesztés a bűnmegelőzés jegyében

A bűnt megelőzni ott lehet, ahol megvalósulhat, és azok előzhetik meg, akiket fenyeget. A jövő bűnmegelőzési feladatai a várostervezésé, a városlakóké.

Végh Attila
Forrás: NBT2020. 10. 17. 17:34
Hatala József
Fotó: Fulop Mate - [email protected] Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT) is vallja azt az elvet, hogy a jövő építészete és a modern bűnmegelőzés szorosan összefügg. A városfejlesztéseket ma már sok országban úgy hajtják végre, hogy kriminológusokkal elemzik az épületeket, az utcák szélességét, a beláthatóságot, a térfigyelő rendszerek elhelyezkedési szögeit, a közvilágítást.

Ahogyan azt Hatala József nyugalmazott rendőr altábornagy, az NBT elnöke is vallja, a modern Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégia egyik alappillére a településbiztonság. Ez a friss tudományág az építészeti eszközökkel segíthet a bűnmegelőzés témakörében. A magyar városfejlesztések kapcsán is mind jobban előtérbe kerül az a szempont, amely – az európai gyakorlatokból merítve – már a tervezésnél és a kivitelezésnél is olyan megoldásokat részesítenek előnyben, melyek csökkenthetik a bűnözés lehetőségét. Az NBT szerint alapelv, hogy ne legyenek sötét utcaszakaszok, beláthatatlan sarkok, kapualjak, egy játszótérre mindenhonnan rá lehessen látni, az utakon olyan burkolat legyen, ami meggátolja a száguldozást, ne legyenek olyan kiszögelések, amiket nem lát be térfigyelő kamera. Ezen szempontok megvalósulásával nem marad mozgástere a bűnözőknek, akik pedig mégis próbálkoznak, hamar lebuknak. Az Európai Bűnmegelőzési Hálózat 27 tagja közül már kilenc tagállamban ezt az elvet is kötelező figyelembe venni az építési engedélyeknél.

Eindhoven kamerái

Az NBT szakértői szerint a hollandiai Eindhoven bűnmegelőzési térfigyelő-rendszere az egyik legjobb európai példa. Az ország ötödik legnagyobb települése gyorsan fejlődő város, az innováció és a tudomány központja. 223 ezer lakosán „emberkísérleteket” végeznek, de ez az itt lakókat egyáltalán nem zavarja. Tudják, nem őket figyelik, hanem értük tartják rajta a szemüket az utcákon a bűnmegelőzésért dolgozó mérnökök, rendőrök, városi hivatalnokok.

Az eindhoveni bulinegyedet ma „élő laboratóriumként” említik a településbiztonsági szakemberek. A városban egy bűnmegelőzési alapítvány szenzorai és kamerái fürtökben lógnak az oszlopokon.

Az alig több mint háromszáz méter hosszú Stratumseind utcában ötven különféle szórakozóhely található. Ezek húszezer főnél is több látogatót vonzanak a hétvégi estéken, nappal viszont meglehetősen kihalt a terület. Peter van de Crommert, az eindhoveni városfejlesztés bűnmegelőzési szaktanácsadója az NBT szakértőinek elmagyarázta, azt tapasztalták, hogy ahol kevesen járnak, ott a bűnözés is felüti a fejét, ezért az utca hanyatlásnak indult. A holland város célja, hogy az utcát és a környékét visszaszerezze a városlakóknak, valamint olyan módszereket kutasson fel, amelyek tartósan csökkentik a bűnözést, ezért kísérletezni kezdtek a környéken.

Fotó: NBT

Az utcába öt irányból lehet bejutni, a térfigyelő kamerákra kötött számítógép folyamatosan számolja a belépőket és a kilépőket, ezért minden pillanatban pontosan lehet tudni, hogy hányan tartózkodnak a területen. A szoftver például fel tudja ismerni a konfliktust két járókelő között, vagy felismeri, ha üldöznek valakit, ha valaki szokatlanul gyorsan halad. A szenzorok képesek a hangban lévő agressziót is kimutatni, meg tudják különböztetni a legénybúcsút a verekedéstől. A hangok hőtérképszerűen jelennek meg a rendszert figyelő rendőr előtt, aki azonnal a helyszínre irányíthatja a járőröket.

Ilyen képeket készítenek az eindhoveni kamerák. GIF: NBT

kell a fény

A közvilágítás is nagyon fontos témája a településbiztonságnak, de nem csak azért, mert éjjel is láthatónak kell lenniük a köztereknek. A rendőrség a fehér fényt szereti, a településbiztonsági mérnökök szerint viszont ennek ébresztő hatása van. A sárgás árnyalatú, a természetes fényhez hasonló fény inkább álmosítóan hat az emberekre, ugyanakkor jól megvilágítja az utcákat. A kutatások szerint a szubjektív biztonságérzet növekedett a sárga fény hatására.

Fotó: Józsefváros.hu

Szomszédok egymásért

Hatala József a Magyar Nemzetnek elmondta, a nemzetközi trendeknek megfelelően zajlik Magyarországon is a bűnmegelőzés építészeti eszközök segítségével történő megvalósítása. A nemzetközi tapasztaltok is hozzájárulnak ahhoz, hogy az NBT támogatásával futó Safe city – Biztonság.Város. Közösség nevű projekt eredményesen és sikeresen valósulhasson meg. A modell lakossági része pedig régi bevált módszer Magyarországon, a Szomszédok egymásért mozgalom bűnmegelőző hatása mérhető, ahol az emberek – a közösség polgárőreinek közreműködésével – figyelnek egymásra, egymás értékeire, ott lényegesen kevesebb a jogsértés: Budapesten belül Budafokon működik legjobban ez a rendszer. Az új lakóparkok kivitelezésénél már odafigyelnek a beláthatóságra, a játszóterek minden ablakból láthatóak, nincsenek sötét kapualjak, sikátorok. A sokak által kritizált, 2015-től folyamatos Led-es közvilágítás-fejlesztés pedig megelőzte a korát, a sárga fényű lámpák évek óta a településbiztonság elve szerint működnek, a térfigyelő kamerák is jobb éjszakai képet tudnak adni, mint a fehér fényű utcalámpák esetében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.