Hetven év adósságát törleszti a kormány az elfogadott törvénnyel

Az orvosi fizetések 2023-ra majdnem megötszöröződnek, és megközelítik a nyugat-európai orvosbéreket.

Veres László István
2020. 10. 07. 20:54
KÁSLER Miklós
Budapest, 2020. szeptember 8. Kásler Miklós, az emberi erõforrások minisztere beszédet mond a Magyar Sport Napja alkalmából odaítélt miniszteri elismerések és díjak átadási ünnepségén az Emberi Erõforrások Minisztériumában (Emmi) 2020. szeptember 8-án. Az ünnepségre eredetileg május 6-án került volna sor, de a koronavírus-járvány miatt elhalasztották az eseményt. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hetven év adósságát törleszti a kormány az elfogadott törvénnyel, a magyar egészségügy 2010 óta tartó töretlen fejlődése felgyorsul a következő időszakban, az ellátórendszer pedig elmozdul a törvényesség és a praktikus gyakorlat irányába – mondta Kásler Miklós az Emmi hivatalos közösségi oldalán jelentkező Életközelben sorozat legújabb részében. Az emberi erőforrások minisztere kiemelte:

az eddigi etikai és morális károkat úgy tűnik, hogy sikerül felszámolni és helyre lehet állítani azt a rendkívüli értéket, ami a gyógyítás alapja: a bizalmon alapuló orvos–beteg viszonyt.

A tárcavezető beszámolt róla, hogy a kedden megszavazott, rendkívüli mértékű béremelés az állami és önkormányzati foglalkoztatású orvosok mellett kiterjed például a pszichológusokra, biológusokra, biokémikusokra is. Hozzátette, a kormány tíz év alatt két és félszeresére emelte az orvosbéreket, a mostani emelés ehhez jön hozzá.

– 2023-ra az orvosi fizetések majdnem megötszöröződnek, és jelentősen közelítenek a nyugat-európai orvosfizetésekhez – hangsúlyozta Kásler Miklós.

Tudatta azt is, hogy a tárcához tíz ágazat tartozik, és nincs olyan hónap, hogy valamelyik csoport, például az oktatásban vagy a szociális területen tevékenykedők béremelése ne történne meg. Közölte, hogy 2019 és 2022 között az ápolók és a védőnők fizetése a két és félszeresére emelkedik. A miniszter emlékeztetett, hogy a törvényjavaslatot előkészítő folyamat során nemcsak a Magyar Orvosi Kamarával (MOK), hanem a Cser Ágnes-féle szakszervezettel is egyeztetett.

Szólt arról is, hogy a MOK javaslata alapján a hálapénzt kivezetik a rendszerből, sőt a jövőben szankcionálni is fogják mind a felkínálását, mind az elfogadását.

A törvénnyel kapcsolatos baloldali kritikák kapcsán úgy fogalmazott: sokszor az az érzése, hogy az ellenzék félreérti a szerepkörét. Azt hiszik, hogy ha bármilyen, mindenkit előnyösen érintő döntést hoz a parlament, azt nekik kritizálniuk kell.

– Az egészségügyet teljesen át kell alakítani, mert nem lehet tovább toldozni-foltozni. Mindezt úgy kell megtenni, hogy közben az ellátórendszer működjön, ehhez pedig az egészségügyi dolgozók részvétele is szükséges – mutatott rá a tárcavezető, hozzáfűzve: ehhez olyan megoldásokat keresnek, amelyek a betegek érdekeit szolgálják, de minden résztvevő elégedett vele. Kásler Miklós véleménye szerint a mostani orvosi béremelést ebben a kontextusban is érdemes értelmezni, hiszen – mint fogalmazott – azokra az orvosokra tudunk támaszkodni, akik felelősségteljes, rendkívül nehéz munkát végeznek a vírusjárvány első és jelenlegi szakaszában, valamint a jövőben is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.