Ipari baleset történt Dunaföldváron, többen megsérültek

Ipari baleset történt Dunaföldváron pénteken, többen megsérültek – tájékoztatta a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője szerint huszonnyolc ember szenvedett enyhébb vagy súlyosabb mérgezést.

Forrás: MTI2020. 10. 09. 13:22
null
Forrás: dunaujvaros.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baleset híréről Dunaföldvár önkormányzata adott tájékoztatást – számolt be róla a Dunaújváros.com.

„A Pannonia Bio Zrt. területén történt üzemi baleset során klórgáz szabadult fel egy 6 m3-es tartályból. Az üzemi területen működő elhárítócsoport, valamint a Paksi Katasztrófavédelmi egységek folyamatosan kezelik a kialakult helyzetet. A kiértékelés alapján Dunaföldvár közigazgatási területén lakosságvédelmi intézkedés megtétele nem szükséges. Kérem, kerüljék a pánikhangulat keltését! A mentőegységek a helyzetet a Pannonia Bio Zrt. területén kezelik. A sérültek ellátása megtörtént. A szükséges intézkedéseket a Pannonia Bio Zrt. és a katasztrófavédelem munkatársai megtették.

A gáz belélegzése égő érzést okoz az orrban és a torokban, a szemben égő, szúró fájdalom, könnyezés jelentkezik. Javasoljuk, hogy szemirritáció esetén bő vízzel mossák meg szemüket, torokirritáció esetén fogyasszanak folyadékot.

A további információk esetén tájékoztatni fogjuk a lakosságot! – írták a közleményben.

Részletekbe menő videóüzenetben fordult a dunaföldváriakhoz Horváth Zsolt, a város polgármestere. Tájékoztatása szerint a fentebb már említett 6 köbméteres tartályban 4500 liter hipót kevertek össze 400 liter salétromsavval, a két anyag reakciója során keletkezett klórgáz került a légtérbe az üzem területén. A város első embere arról is beszámolt, hogy az üzem vegyészei és a katasztrófavédelem szakemberei együtt dolgoznak a probléma orvoslásán, az üzem területén a katasztrófavédelem két mérőkocsija szolgál friss adatokkal a klórgáz aktuális koncentrációjáról.

Horváth Zsolt sem említette a sérültek számát, de annyit elmondott, hogy elszállításuk és helyszíni ellátásuk folyamatos volt. A város első embere elismételte: a lakosságnak nincs teendője, a gondok jórészt az üzemi területre koncentrálódtak (ennek magyarázata, hogy a klórgáz nehezebb a levegőnél, így terjedése is lassabb – Öcaline), biztonsági intézkedésként arra adott utasítást, hogy az újabb, remény szerint megnyugtató eredményekig a város oktatási intézményeiben ne szellőztessenek és ne engedjék ki a szabadba a gyerekeket. A polgármester mindenkit óvott a pletykák, közösségi oldalakon terjedő félinformációk terjedésétől – azt kérte a város lakóitól, hogy hiteles forrásból tájékozódjanak, és mint ígérte, amint új fejlemények látnak napvilágot, tájékoztatni fogják a városlakókat.

A baleset helyszíne. Fotó: Dunaújváros.com

Köves Péter közleménye szerint a bioetanolt előállító üzem egyik szabadtéri, hét köbméteres hypotartályába utántöltéskor nem megfelelő anyagot, a jelenlegi információk szerint salétromsavat öntöttek, és a két anyag reakciójaként klórgáz keletkezett.

A tűzoltóegységek védősugarat működtetnek a tartály környékén, ezzel megakadályozzák a veszélyes gáz terjedését. Az iparbiztonsági szakemberek a helyszínen vannak, állandó felügyelet alatt tartják a létesítményt, a katasztrófavédelem mobil laboratóriuma pedig folyamatosan méréseket végez. Az üzemen belüli, védőzónával kijelölt területen kívül a levegőben veszélyes gázkoncentráció nem mérhető. A keletkező gáz a szomszédos üzemeket és lakott területet nem érint – tudatták.

Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője telefonon arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a balesetben tizenöten könnyű, míg tizenhárman súlyos mérgezést szenvedtek. A helyszínre több mentőautót és négy mentőhelikoptert riasztottak, sőt a speciális, úgynevezett tömeges baleseti egységüket is kivezényelték. A gázmérgezést szenvedett emberek tünetei között volt torokkaparás, könnyezés, köhögés és nehézlégzés. Mindenkit elláttak a helyszínen, például infúziót kötöttek be, oxigént és gyógyszert adtak nekik – tette hozzá.

A sérülteket további ellátásra, illetve megfigyelésre dunaújvárosi, székesfehérvári, szekszárdi és kecskeméti kórházakba szállították – mondta Győrfi Pál.

Csökken a klórgázképződés a dunaföldvári etanolüzemben

Csökken a klórgázképződés, de továbbra is védekezni kell a Pannonia Bio Zrt. dunaföldvári etanolüzemében, ahol péntek reggel ipari baleset történt – közölte a katasztrófavédelem péntek este az MTI-vel.

Köves Péter Tolna megyei katasztrófavédelmi szóvivő elmondta: a katasztrófavédelmi mobil labor folyamatos méréseket végez a baleset környezetében, a kalocsai tűzoltóegység pedig továbbra is védősugárral akadályozza a klórgáz terjedését. A levegőbe kerülő gázkoncentráció mértéke a védőövezeten kívül változatlanul a veszélyességi határérték alatt van, sem a környező üzemek, sem a lakosság nincsenek veszélyben.

A cég tájékoztatása szerint egy 6 köbméteres tartályban tárolt 4500 liter hipóhoz eddig tisztázatlan okból 400 liter salétromsav keveredett, aminek következtében jelentős mennyiségű klórgáz szabadult fel, és többen rosszul lettek az üzem területén. Az esemény az üzem 47 munkatársát érintette, akik közül 28 embert szállítottak kivizsgálásra kórházba, hármat pedig megfigyelésre bent tartanak – közölte a társaság.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a balesetben tizenhárman súlyos, tizenöten könnyű mérgezést szenvedtek. A gázmérgezés tünetei között volt torokkaparás, könnyezés, köhögés és nehézlégzés. A sérülteket ellátásra, illetve megfigyelésre a dunaújvárosi, székesfehérvári, szekszárdi és kecskeméti kórházba szállították.

Mint azt korábban megírtuk, a Pannonia Bio Zrt. stratégiai igazgatója a koronavírus-járvány tavaszi hulláma folyamán kijelentette, hogy a cég a piaci részesedésének megfelelően jelentős részt vállal a megnövekedett terhekből, élelmiszeripari kapacitásainak fenntartásával pedig a gazdasági károk enyhítéséhez is hozzájárul, többek közt adományokkal támogat egészségügyi intézményeket és önkormányzatokat.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.