Karácsony nem kért az ingyenes lélegeztetőgépekből

A Karácsony Gergely vezette főváros úgy döntött, hogy az általuk fenntartott két idősek otthonába nem kéri a kormány által felajánlott noninvazív lélegeztetőgépeket – derül ki az Emmi vasárnap kiadott közleményéből. Az operatív törzs úgy döntött, hogy a kétszáz fő feletti idősotthonoknak lélegeztetőgépeket biztosítanak. Tizenötből tizenkét idősotthon elfogadta az életek mentésére alkalmas segítséget.

2020. 10. 25. 11:39
KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2020. szeptember 14. Karácsony Gergely fõpolgármester érkezik a Fõvárosi Közgyûlés rendkívüli, a koronavírus-járvány elleni védekezés erõsítéséért összehívott ülésére a Városházán 2020. szeptember 14-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Önkormányzat Gyulai Idősek Otthona és a Kamaraerdei Úti Idősek Otthona nem tartott igényt a kormány által felajánlott noninvazív lélegeztetőgépekre. A Karácsony Gergely vezette főváros által fenntartott Kamarerdei Úti Idősek Otthonában, ahol korábban már megjelent a koronavírus-fertőzés, 572 lakó közül huszonötnél, valamint négy dolgozónál mutatták ki a vírust. Emlékezetes: tavasszal egy másik budapesti fenntartású intézményében, a Pesti úti otthonban gócpont alakult ki, 55 idős ember meghalt, és összesen 313 lakónál, valamint 26 dolgozónál igazolták a koronavírus-fertőzést. Mindennek ellenére a főpolgármester nem tart igényt a kormányzati segítségre, ami azért is érdekes, mert Karácsony Gergely és a baloldal legtöbbször az egészségügyi ellátással kapcsolatban bírálja a kormányt.

– Tizenöt olyan idősotthon van ma Magyarországon, amely kétszáz fő feletti ellátottal rendelkezik, ezekből három intézmény nem igényelt noninvazív lélegeztetőgépeket. A három idősotthonból kettő a fővárosi önkormányzat fenntartásában működik, egy pedig alapítványi fenntartású intézmény – olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleményében, amelyben emlékeztettek: az operatív törzs még május 5-én döntött arról, hogy a kétszáz fő feletti idősotthonok számára biztosítanak noninvazív lélegeztetőgépeket.

– Ezek a rendkívül egyszerűen kezelhető berendezések a fokozottan fulladó betegeknek nyújtanak átmeneti, de olykor életmentő segítséget, néhány órára javítják a beteg oxigenizációját, akár átmeneti légzészavart is megoldva a mentők kiérkezéséig. Működtetésükhöz nincs szükség különösebb szaktudásra. Nem kell intubálni a beteget, mint a kórházi invazív lélegeztetőgépek esetében, csupán oxigénmaszkon keresztül zajlik a légzéstámogatás – tájékoztatott a minisztérium, kiemelve, hogy az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet szakemberei fel is készítették erre az idősotthonok dolgozóit.

Láng Zsolt, a fővárosi Fidesz–KDNP frakcióvezetője szerint szomorú, hogy Karácsony Gergelyt még a járvánnyal kapcsolatban is csak a hatalmi logika mozgatja.

– Amikor emberi életekről van szó, nincs helye a vitának és politikai érdekeknek. A járvány tavaszi időszakában a főváros vezetése sajnos bizonyította felkészületlenségét, nem értjük, miért kell ezt tetézni – reagált lapunknak Láng Zsolt.

A Magyar Nemzet megkereste a fővárosi önkormányzatot. Arról érdeklődtünk, hogy miért nem kérték a készülékeket az általuk fenntartott két idősotthonnakára.

Válaszukból kiderül: a fővárosi önkormányzat három intézményt tart fenn, amelyben az ellátottak száma meghaladja a kétszáz főt. „Ebből két intézményben nincsen lélegezgetőgép, a lélegeztetést elvégezni képes szakszemélyzet egyik intézményben sem áll rendelkezésre. Így van ezzel az idősotthonok szinte mindegyike, hiszen az idősotthon – mint az közismert – nem kórház” – reagált Karácsony Gergely sajtóreferense, hozzátéve, hogy a noninvazív lélegeztetőgépek működtetéséhez intenzív terápiás szakápolói végzettség szükséges.

„Ám mivel az idősotthonokban intenzív terápiás szakellátást nem végeznek – azt a kórházakban teszik –, ezért szociális gondozói-ápolói végzettségű személyzet látja el a szociális gondozói-ápolói feladatokat, az intézményi orvosok pedig elsősorban belgyógyászok, illetve pszichiáterek. A lélegezgetőgép tehát önmagában, az azt kezelni képes szakszemélyzet nélkül, vajmi keveset ér. A koronavírussal fertőzött, kritikus állapotú, vagyis lélegeztetésre szoruló betegeknek megfelelő mentő-, illetve kórházi intenzív ellátásra van szükségük, az ilyen ellátás tárgyi és személyi feltételei a kórházakban biztosíthatók, az idősotthonokban nem állnak rendelkezésre” – indokolta döntését a fővárosi önkormányzat. Hozzátették: a főpolgármester október 19-én kelt levelében tájékoztatta Kásler Miklóst a fővárosi fenntartású intézményekben fennálló tárgyi és személyi feltételekről, és egyben intézkedését kérte, hogy a gépi lélegeztetéshez szükséges szakszemélyzet intézményeinkben rendelkezésre álljon. Erre a levélre azonban még nem érkezett válasz.

Az állami és fővárosi fenntartású intézményeken kívül egy nonprofit intézmény, a győri Szent Anna Otthon nem igényelte a lélegeztetőgépet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.