Újra napirenden a börtönbiznisz

A kormány hamarosan törvényjavaslatot nyújt be a „börtönzsúfoltság miatti kártalanítási eljárás újraszabályozásával összefüggő törvények módosításáról” – derül ki a HírTV Informátor című pénteki műsorából. Az egykor börtönkártalanításokkal foglalkozó Magyar György szerint már senki sem kap semmit, a baloldal pedig a szokásosnál is agresszívebben reagált az Informátor témában feltett kérdéseire.

Magyar Nemzet
2020. 10. 31. 14:16
null
Miskolc, 2013. augusztus 1. Fogvatartottak a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet udvarán Miskolcon 2013. július 30-án. Északkelet-Magyarország négy büntetés-végrehajtási (bv) intézetében az országos átlagot meghaladó, 200 százalékos a telítettség, közölte Tóth László, a Belügyminisztérium gazdasági és informatikai helyettes államtitkára 2013. július 10-én a debreceni bv-intézetben, ahol átadta az új bástyafalat és őrtornyot. Mivel az utóbbi két évben nőtt a fogvatartottak száma, a következő három évben bővítik az északkelet-magyarországi bv-intézeteket, és zöldmezős beruházás keretében új, ezerszemélyes börtönt is építenek. MTI Fotó: Vajda János Fotó: Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Millió forintokat vesznek el a magyar államtól, az adófizető polgároktól, ami elfogadhatatlan – jelentette ki a miniszterelnök az évindító Kormányinfón. Orbán Viktor akkor azt hangsúlyozta, hogy a magyar kormány nem fizet bűnözőknek. A parlament honlapjára felkerült őszi törvényalkotási programból kiderül, hogy hamarosan törvényjavaslatot nyújt be a kormány a „börtönzsúfoltság miatti kártalanítási eljárás újraszabályozásával összefüggő törvények módosításáról” – hívták fel a figyelmet a HírTV Informátor című műsorában.

Az ügy előzménye, hogy

a Soros-hálózathoz köthető ügyvédek közel 12 ezer kártalanítási pert indítottak a magyar állam ellen, melynek következtében az állam közel kilencmilliárd forintnyi kártalanítást volt kénytelen kifizetni

rendkívül súlyos bűncselekményeket elkövető, jogerős szabadságvesztésre ítélt bűnözőknek. Többek között olyan indokokra hivatkozva, hogy „nem süt be eléggé a nap a zárka ablakán”.

A hasonló esetek elkerülésérére a kormány a börtönök fejlesztésébe kezdett. Az Országgyűlés az év végéig felfüggesztette a kártérítések kifizetését a fogvatartottaknak, és egy törvényjavaslat is a Ház elé került, hogy már lezárt ügyekben is lehetőség legyen utólagos sértetti kártérítés igénylésére. Ezzel párhuzamosan

az igazságügyi miniszter irányításával megkezdődött az áldozatvédelmi rendszer korszerűsítése.

Most, hogy újra napirendre került a téma, az Informátor a TASZ-t és a Magyar Helsinki Bizottságot is felkereste. Előbbitől azt a választ kapták, hogy a Társaság a Szabadságjogokért nem foglalkozik börtönzsúfoltság miatti kártérítési ügyekkel, a Magyar Helsinki Bizottság azonban levélben válaszolt. Ebben részletesen kifejtették a témával kapcsolatos álláspontjukat, többek között arról írnak, hogy a fogvatartottaknak a társadalomba való visszailleszkedése szempontjából kulcsfontosságú, hogy az elítéltekkel emberként kell bánni a börtönévek alatt. Levelükben kitértek arra is, hogy a strasbourgi bíróság iránymutató ítélete szerint a magyar állam évtizedeken keresztül sértette meg a fogvatartottak körülményeiről szóló jogszabályokat, és azt írták,

„ahogy a börtönbe kerülő elítéltek megkapják a büntetésüket a bűnökért, úgy az állam jogsértésének is kell, hogy legyen következménye. Ez a börtönkártalanítás.”

Magyar György ügyvéd az Informátornak azt hangoztatta, hogy évek óta nem vállalnak az elítéltek elhelyezésével kapcsolatos ügyeket. Mint mondta, az ilyen jellegű perek nem a nyerészkedésről szólnak, az ügyvédnek csupán sikerdíja lehet.

Szerinte már a „börtönbiznisz” kifejezésnek is politikai felhangja van.

Mivel a balliberális pártok az év elején többször is szót emeltek a témában, az Informátor az MSZP álláspontjára is kíváncsi volt, ám Harangozó Tamás kikerülte a témát.

Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője szerint a kormány intézkedései sikeresek voltak, hiszen mostantól kezdve a bíróság által megítélt kártérítési összeget nem az ügyvédi letéti számlára kell utalnia az államnak, hanem a büntetés-végrehajtási intézet számlájára. Kiemelte: az, hogy a baloldalhoz köthető gátlástalan ügyvédek és Sorosék börtönviselt bűnözőket képviselve milliárdokat pereltek ki a magyar államtól, az a joggal való gátlástalan és üzletszerű visszaélés, amelynek ideje volt véget vetni.

A teljes adás a linkre kattintva érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.