Az őszinte emberi szó a legjobb gyógyír a gyászra

Sokan azt gondolják, hogy a gyász egy-két hónap alatt lezajlik, és a külvilág is ezt várja el a gyászolótól, holott a teljes folyamat ritkán zárul le egy éven belül – közölte Hegedűs Katalin. A Semmelweis Egyetem Magatartás-tudományi Intézetének docense, aki csaknem három évtizede foglalkozik gyászolókkal, úgy véli, a közeli hozzátartozójukat elvesztők gyakran elszigetelődnek, és magukra maradnak, ezért néhány emberi szóval tudjuk a fájdalmukat leginkább enyhíteni.

Veres László István
2020. 11. 02. 6:15
Members of the public react as they pay their respects outside of Britain's Houses of Parliament on the first anniversary of the Westminster Bridge attack in London
Gyakran egy baráti ölelés mindennél többet ér (képünk illusztráció) Fotó: REUTERS/Toby Melville
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A társadalom ma azt várja el a szerettét elvesztőtől, hogy minél előbb fejezze be a gyászolást. Általában az első egy-két hónapban, illetve a temetésig viselkedünk együttérzőn, addig vagyunk megértők, pedig a gyász lefolyása sokkal hosszabb időt vesz igénybe – mondta a Magyar Nemzetnek Hegedűs Katalin.

Hozzátette, a haláleset utáni hat hónapban kell a legtürelmesebbnek lennünk a gyászolóval, aki ilyenkor még hullámzó lelkiállapotban van: egyik nap jól érzi magát, másnap viszont összeomlik. Mindez azt jelenti, hogy még nincs túl a szeretett személy elvesztésén, ugyanis a teljes gyászfolyamat ritkán zárul le egy éven belül. Az érzéseket pedig az olyan személyes alkalmak, mint a házassági évforduló vagy a születésnap újra és újra felerősíthetik, és az is természetes, ha az elhalálozás egyéves évfordulója ismét érzelmeket vált ki.

– A folyamatban sokat segíthet a gyásznapló, melyben lehet írni a mindennapokról, különös tekintettel az elhunyttal kapcsolatos érzésekre – tanácsolja Hegedűs Katalin, aki a legutóbb megjelent könyvében ilyen anonimizált gyásznaplókat elemzett.

A docens úgy véli, felgyorsult világunkban az általánosan jellemző szétszórtság mutatkozik meg a veszteségfeldolgozásban is. – Nem tudunk igazán koncentrálni a gyászolóra sem, inkább egy-két közhellyel lerázzuk. A legjellemzőbb ilyen üres frázis a „szólj, mit segíthetek”, amivel nyilvánvalóan csak magunkat védjük, hiszen tudjuk, hogy akit veszteség ért, az úgysem fog szólni, mi azonban megnyugtathatjuk magunkat, hogy felajánlottuk a segítséget – közölte a szakember. Hasonló példaként említette, amikor a személyes kommunikáció vagy csupán egy baráti ölelés helyett SMS írásával, illetve a Facebookon sírós arcocska küldésével fejezzük ki együttérzésünket a szerettét elvesztő ismerősünknek.

– Pedig ilyenkor azzal segítünk a legtöbbet, ha akár személyesen, akár telefonon szólunk hozzá néhány emberi szót. Ennek azonban sajnos nincs meg a kultúrája, és csak kevesen vértezik fel magukat annyira, hogy felkeressék a gyászolót.

Sokan azt gondolják, hogy szívesebben lenne egyedül a fájdalmával, és csak zavarnák vagy kellemetlen lenne neki egy beszélgetés egy kávé mellett. Ez természetesen nem igaz – hangsúlyozta Hegedűs Katalin, kitérve rá, hogy konkrét, gyakorlati segítséget is nyújthatunk a veszteséget átélőnek, ha például főzünk neki egy levest, vagy készítünk neki egy finom süteményt és ezzel látogatjuk meg.

– A lényeg tehát, hogy a gyászoló ilyenkor elszigetelődik és magára marad, ezért jóval több emberi kapcsolatra vágyik, mint amennyit ebben a helyzetben általában kap.

Persze fontos megtalálni az egyensúlyt, hogy a közeledésünk ne váljék tolakodóvá az érintett számára, de ne is legyen túlságosan távolságtartó – emelte ki a gyásztanácsadó.

Gyakran egy baráti ölelés mindennél többet ér (képünk illusztráció) Fotó: Reuters/Toby Melville

Hegedűs Katalin rossznak tartja azt a mostanában egyre elterjedtebb gyakorlatot, amikor a hozzátartozó hazaviszi az elhunyt hamvait tartalmazó urnát, és azt a lakásában őrzi. – Az a tapasztalat, hogy ilyenkor nem zajlik le a gyász, nincs meg az a rítus, hogy véglegesen elbúcsúztunk az elhunyttól, és végigcsináltuk a temetéssel vagy a hamvak szórásával járó búcsúfolyamatot.

A hamvak hazavitelének gyakran anyagi oka van, mert ma egy urnás temetés is drága, de fontos lenne megtalálni a módját, hogy egy, az elhunyt számára kedves, és a jogszabály által megengedett helyen szétszórjuk a hamvakat.

Ugyanígy nem javasolt az a manapság divatos szokás, hogy ékszert készíttessünk a hamvakból, mert túl azon, hogy ízléstelen, szintén nem segíti a gyászfeldolgozást, ha az elhunyt egy részét magunknál tartjuk – jelentette ki az egyetemi oktató, hozzáfűzve: az emlékeinkben kell őt megtartanunk, nem fizikai valójában.

A docens arra is felhívta a figyelmet, hogy egy hozzánk közel álló személy elvesztése után a nyugtató, altató, szorongásoldó készítmények szedése éppen azt akadályozza meg, hogy normálisan végigéljük a gyászt, hiszen ezek a szerek eltompítanak, így még hosszabb lesz a folyamat. – Persze vannak olyan helyzetek, például, ha valaki a gyermekét veszíti el, hogy szükség lehet medicinára vagy pszichoterápiára, de ez sem törvényszerű. Legtöbbször ilyenkor sem a gyógyszer a megoldás, elég, ha van valaki, aki a gyászoló mellett áll és figyelmesen meghallgatja az illetőt – húzta alá Hegedűs Katalin.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.