Fantomcéggel térítették el a szállítmányokat a csalók

Megszűnt cégek nevében vállalt szállítmányozást egy banda, az áru sosem érkezett meg a címzettekhez.

Végh Attila
Forrás: police.hu2020. 11. 22. 12:00
Esztergom elfogás
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb hatvan napra meghosszabbította az Esztergomi Járásbíróság ügyeletes bírája november 22-én azoknak a csalóknak a letartóztatását, akiket egy hónappal ezelőtt fogtak el egy kamionparkolóban. Négy férfi, kihasználva a járványveszély miatt elrendelt egész Európában elrendelt korlátozásokat, egy megszűnt szállítmányozási cég nevében vállalt nemzetközi fuvarokat, a hamis iratok alapján konténerekbe rakott árut pedig ellopták.

Még márciusban tett bejelentést ismeretlen tettes ellen egy lengyel fuvarszervező cég. A koronavírus járvány első hullámában az interneten rendeltek meg egy magát ott reklámozó magyar fuvarozóvállalkozástól áruszállítást, 42 millió forintnyi fagyasztott húst kellett volna Németországból egy gyulai húsipari vállalthoz szállítani. A járványügyi korlátozások miatt választottak magyar fuvarozót, hogy könnyebb legyen a határátlépés. A hús sosem érkezett meg a címzetthez, a kárt a szervező cégnek kellett megtérítenie, ezért lopás gyanúja miatt a magyar rendőrségtől kértek segítséget.

A netes szerződések alapján a nyomozók rájöttek, hogy az ismeretlen csalók egy olyan társaság nevében kötöttek megállapodást, ami a megrendelés idejében már megszűnt, nem vállalt megbízásokat. Esztergomba vezettek a szálak, a csalást az ott lakó 47 éves P. Roland szervezhette, akinek a neve korábban is felmerült már hasonló csalások ügyében.

Molnár Gábor biztonságtechnikai igazságügyi szakértő szerint fiktív cég nem tud nemzetközi fuvart vállalni, olyan nagy a kontroll. Az interneten szervezett nemzetközi fuvarokra történő jelentkezésre csak regisztrált, ellenőrzött szállítmányozók jelentkezhetnek. A vírusveszély okozta helyzetet használták ki a csalók, amikor egy olyan cég nevében adtak ajánlatokat a szállítmányozásokra, melyet ugyan korábban mát átvilágítottak, de a járvány idején már megszűnt. A szakértő hozzátette, ez a csalási módszer nem egyedi találmány, az egész világon ismert, több csaló figyeli a csődbe ment, átalakulóban levő fuvarozócégeket, s mivel a hivatalos eljárások átfutási ideje több napot is igénybe vehet, a már megszűnt cég még érvényes referenciáit használják fel a csalásokhoz. Egy ilyen megszűnt cég hitelességét kijátszva csak egy bűncselekményt lehet elkövetni, de a csalók figyelik a gazdasági híreket, pontosan tudják, mikor, melyik szállítmányozó nevében kövessék el a jövedelmező jogsértést.

Bár a bűnözők hamis rendszámot szereltek fel a járműre, az esztergomi rendőrök kinyomozták, hogy Németországban P. Roland kamionjába pakolhatták fel a húst, aminek nyoma veszett. A gyanúsításhoz ennél konkrétabb bizonyítékok kellettek, ezért a törvény adta titkos nyomozati eszközök jogszerű igénybe vételével kezdték el figyelni a férfi fuvarozócégét.

A nyomozás közben a rendőrök olyan információkhoz jutottak, hogy a járvány második hullámában, október 12-én egy frissen megszűnt másik magyar szállítmányozási cég nevében tett valaki ajánlatot egy Németország és Anglia közötti áruszállításra, 62 raklapnyi, hatszázmillió forintos kozmetikai terméket kellett volna célba juttatni. Október 13-án fel is pakolták egy magyar kamionra a parfümöket, de az autó nem a szigetország, hanem Magyarország felé indult el. A csalók pár napig ismeretlen helyen pihentették a rakományt, majd október 18-án egy csornai parkolóban akarták eladni az ellopott rakományt, harmadáron, kétszázmillió forintért. A csalók elfogására az Esztergomi Rendőrkapitányság munkatársai a Terrorelhárítási Központ műveleti egységeit kérték segítségül, akik az eladót és a vevőket is elfogták.

Fotó: Police.hu

A nyomozás eddig beszerzett adatai szerint legalább 16 szállítmányt tüntettek el a csalók csak 2020-ban. Általában Németországban vették fel a rakományt, csokoládé, energiaital is akadt a zsákmány között, de a bűnözők a hűtött, romlandó árukat szerették a legjobban. Ennek az az oka, hogy a rakomány romlandósága miatt a fuvarszervezők mindig kötnek biztosítást az árura, arra játszva, ha elvész a szállítmány, fizet a biztosító, a fuvarszervező viszont nem tesz feljelentést, mert az ártana a hírnevének.

Az ügynek jelenleg kilenc gyanúsítottja van, csalás és orgazdaság miatt négy férfit le is tartóztatott a bíróság, a most meghozott döntés szerint január 20-ig biztosan fogságban maradnak. A nyomozás során a rendőrség több, a csalásokból származó haszonból vásárolt értéktárgyat, műszaki cikket, luxusautót és készpénzt foglalt le. Találtak két olyan kamiont is, mely még tele volt lopott áruval, ezek tartalmát a karácsonyi ünnepi bevásárlásokkor akarták értékesíteni a bűnözők. A rendőrök szerint a jelenleginél több jogsértés is a banda számlájára írható, folyik a felderítés ezek azonosítására.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.