Gödön és Dunakeszin is a DK nyomult

Lukácsi Bálint, a DK volt tagja Gödön és Dunakeszin is bevételekre tett szert, amíg Balogh Csaba momentumos polgármester ki nem tette Gödről a szűrét. Lukácsi térnyerését megvizsgálja, láthatóvá válik, hogy Gyurcsány pártja miként foglalta el a térség jól fizető pozícióit.

2020. 11. 24. 15:21
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem csitul az ellenzéki belháború Gödön a Momentumos polgármester és a felbomlott koalíció kilépett tagjai között. Oknyomozásunk Dunakeszire vezetett, ott is a Demokratikus Koalícióhoz, pontosabban volt DK-sokhoz.

Balogh Csaba polgármester 2020. április 30-án azonnali hatállyal megszüntette Lukácsi Bálint alpolgármesteri referens munkaviszonyát, aki Lőrincz László (ex-DK-s) alpolgármester mellett töltötte be rövid ideig ezt a tisztséget. Kinevezésére az önkormányzati választásokat követően 2019. november 18-án került sor. A felmondás indoklásában a polgármester megállapította:

„a munkaviszonyának a létesítése jogszabályba ütközik, amely jogszabályba ütközés a szerződés érvénytelenségét vonja maga után.”

Az indoklásból az tűnik ki, hogy Balogh szerint Lukácsi Bálint nem rendelkezik a megbízásához megfelelő iskolai végzettséggel. Felmerül a kérdés, Balogh Csaba 2019 novemberében, amikor 350 ezer forintos havi díjért Lukácsi Bálintot kinevezte, ezt nem tudta? A munkaviszonyt megszüntető határozat utolsó mondatai között azt írta a polgármester: az önkormányzat irattárában több, eltérő keltezésű munkaszerződése is fellelhető Lukácsinak, de amely alapján valóban alkalmazták, azon nem a polgármestertől származik az aláírás. Balogh közösségi oldaláról tudjuk, ezért feljelentést tett.

Lukácsi Bálint, Dunakeszin képviselő és tanácsnok
Fotó: Dunakeszi Önkormányzata

Lukácsi Bálint Dunakeszin önkormányzati képviselő, 2019-ben a DK színeiben indult a választáson. Igaz 2016-ban még a

Párbeszéd tagjaként írta alá Karácsony Gergellyel együtt a zéró korrupció nyilatkozatot, de 2019-ben már a Gyurcsány-párt tagja, és képviselővé választása után az ellenzéki koalíció frakcióvezetője lett. Aztán mintegy négy hónappal a választások után, 2020 februárjában kilépett a DK-ból, és az ellenzéki frakcióból, – egyben lemondott annak vezetéséről is – ezzel három részre szakítva a dunakeszi ellenzéket. Jelenleg ifjúságvédelmi és drogprevenciós tanácsnoki tisztséget tölt be Dunakeszin, havi negyedmillió forintért.

Kérdés, hogy ehhez a speciális szakterületet felölelő tanácsnoki megbízáshoz elegendő-e az iskolai végzettsége.

(Közérdekű adatigényléssel fordulunk a Dunakeszi Város Polgármesteri Hivatalához, hogy megtudjuk: mi Lukácsi Bálint iskolai, szakmai végzettsége, illetve, hogy a tanácsnoki munkakörhöz rendelkezik-e előírt végzettséggel.)

Visszatérve Gödre, Lőrincz László alpolgármester mellett kapott feladatot Lukácsi Bálint, s vélhetően ennek volt köszönhető, hogy ismerőse, Tóth Ágnes került a Gödi Nonprofit Kft. élére. Tóthot Balogh leváltotta a pandémia első hulláma alatt, ám az egyszemélyi vezetése múltával a testület visszahelyezte a posztjára. Csakhogy mindezek előtt, még tavasszal Lőrincz László sürgősségi előterjesztése alapján egy olyan konyha berendezéseit vásárolták meg 22 millió forintért, amely még el sem készült. Továbbá attól a Kende Gastro Kft.-től vásárolták, amelynek értékesítési munkatársa Nagy Attila, Dunakeszi közétkeztetésért felelős ellenzéki tanácsnoka, Lukácsi Bálint ottani képviselőtársa. A momentumos polgármester ezért az ügyletért aztán feljelentést tett. Mindezek után a szeptember 30-i képviselő testületi ülésen mintegy 55 millió forint támogatást ítéltek meg a Nonprofit kft.-nek, vélhetően jogszabályokba ütközően.

Érdemes áttekinteni a DK-sok nyomulását a térségben. Lukácsi Bálint 2020 februárjában kilépett a DK-ból, ellehetetlenítve ezzel Dunakeszin az ellenzéki összefogást. 2020 augusztusában három Gödi DK-s – Lőrincz László alpolgármester, Szilágyi László képviselő és Tóth Ágnes – jelentette be, hogy felfüggesztette párttagságát. A trió következetesen azt kommunikálta, hogy tagságukat felfüggesztették, de a Gyurcsány-párt ezt a meghatározást nem ismeri. Lőrincz László esetében pedig ismert: ezek után kizárták a pártból. Lukácsi Bálint nyomán Lőrincz Lászlóék is felrúgták a helyi koalíciót, és Lőrincz, valamint Szilágyi László, Híves Gábor és a másik alpolgármester, Fülöp Zoltán is kiléptek az Összefogás-frakcióból önálló képviselőcsoportot alapítva a gödi testületben.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.