időjárás 27°C Vencel 2023. szeptember 28.
logo

Jó döntés volt az M3 metrókocsik felújítása

Magyar Nemzet
2020.11.26. 11:04
Jó döntés volt az M3 metrókocsik felújítása

Budapest legnagyobb forgalmú metróvonala az M3. 2010 előtt ez volt a legrosszabb állapotban lévő metró. Az infrastruktúra felújítása most zajlik, korábban, még Tarlós István városvezetése alatt, a szerelvényeket is felújították. Karácsony Gergely főpolgármester kétségbe vonta a kocsik felújításának indokoltságát, ám a független szakértői vizsgálat szerint jó döntés volt.

Mindenki emlékszik arra, hogy milyen sok gondot okoztak az utasoknak korábban a kényelmetlen, klíma nélküli, egyre romló műszaki állapotú szerelvények az M3 vonalán, amely nem mellékesen Budapest legforgalmasabb metrója. Budapest jelenlegi főpolgármestere, Karácsony Gergely vagy nem jár metróval vagy már elfeledkezett ezekről a kellemetlenségekről, ugyanis szerinte nem lett volna indokolt a szerelvények felújítása.

2015 előtt ilyen állapotban voltak az M3 szerelvényei Fotó: archív/MTI

Tarlós István főpolgármestersége alatt a főváros a kormányhoz fordult, az együttműködésnek köszönhetően megindult a metrókocsik műszaki állapotának felmérése, majd 2014-re kész tervek születtek a felújítással kapcsolatban, ezeket a kormány támogatta. A közbeszerzési eljárás eredményeképpen a Metrowagonmash Nyilvánosan Működő Részvénytársaság (MWM) lett a BKV Zrt. szerződéses partnere. A cég 222 darab metrókocsi felújítását, szállítását vállalta, ezeket a megadott határidőre el is végezte.

Karácsony Gergely választási ígérete volt, hogy a közbeszerzési eljárás hátterét átvilágíttatja, és sok más ígéretével ellentétben erről nem feledkezett meg: a BKV Felügyelőbizottságától és Igazgatóságától kérte a vizsgálat megindítását. Ez zajlott le idén nyáron. A vizsgálatot a BME VIKING Zrt. szakértői végezték el, akik műszaki, pénzügyi és jogi szempontból tekintették át a 2015-ben lezajlott eljárás menetét.

 

Az augusztus közepén elkészült jelentés egyértelműen alátámasztja, hogy a metrószerelvények megújítása elkerülhetetlen, az eljárás jogszerű, és a szerelvények felújítása racionális döntés volt.

 

A BKV Felügyelőbizottsága néhány nap múlva, november 30-án ülésezik, és tárgyal majd a jelentésről. Érdemes megemlíteni, hogy erre az ülésre a felügyelőbizottság elnöke, Katona Tamás benyújtott egy előterjesztést. Katonát éppenséggel nem lehet kormánypártisággal vádolni, hiszen többek között a Medgyessy-, majd a Bajnai-kormányban a Pénzügyminisztérium államtitkára, a KSH és a Magyar Államkincstár elnöke és az MSZP pártigazgatója is volt. Előterjesztése

 

kiemeli, hogy – alapos előkészítő munka eredményeként – műszakilag kiforrott konstrukció alapján hozhatta meg a kormány a felújítás támogatására vonatkozó döntést 2014 nyarán.

 

A jelentés megerősíti, hogy a felújítással mintegy 21 milliárd forinttal, vagyis 22 százalékkal kedvezőbb ár volt elérhető az új járművek beszerzésénél, amihez hozzá jön az új járművekhez nélkülözhetetlen új biztosítóberendezés költségének megspórolása is.

A kérdés az, hogy nem lett volna-e célszerűbb új metrókocsikat beszerezni? A jelentés szerint a felújítás időben kedvezőbb átfutást ígért az új beszerzésnél, ami az utazóközönség számára néhány évvel korábbi megújult környezettel kecsegtetett. Környezetterhelés szempontjából pedig nincs érdemi különbség a felújítás és az új jármű között.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.