Növekvő esetszám mellett csökkenő halálozás a rákbetegeknél

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere videóüzenetével kezdődött az Európai rákellenes terv című panelbeszélgetés, a The Economist évente megrendezett onkológiai kerekasztal-beszélgetésén. A tárcavezető előadásában megosztotta a résztvevőkkel a Magyar rákellenes program főbb eredményeit, majd a hazai onkológiai hálózat fejlesztésének bemutatása után a kelet-közép-európai országok jövőbeni együttműködésének kiemelt szerepéről is beszélt.

Veres László István
Forrás: emmi2020. 11. 10. 14:10
KÁSLER Miklós
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszter az előadás elején rámutatott: a rák előfordulási aránya Európában világviszonylatban a legmagasabbak között van, előrejelzések szerint 2040-re ez a szám meghaladja majd az évi ötmillió esetet. – Az Európai Unió a rák okozta teher kezelésére indította útjára a Rákellenes Európai Tervet és az Onkológiai Missziót – mondta Kásler Miklós, hozzátéve: mindkét programban kiemelt szerep jut a kelet-közép-európai régiónak.

Hazánk onkológiai mutatóira kitérve a tárcavezető elmondta, hogy Magyarországon évente körülbelül 84 ezer új megbetegedést regisztrálnak, ami 2030-ra várhatóan eléri majd a százezret. – A magyarországi tendencia azonban az, hogy a halálozások száma az elmúlt években a növekvő esetszám ellenére stagnál, sőt, némi csökkenés is megfigyelhető. Ez azt mutatja, hogy a kezelések hatékonysága dinamikusan javul – hangsúlyozta Kásler Miklós. Ezt követően bemutatta a Nemzeti rákellenes programot, amely 1993-ban kezdődött, és a Nemzetközi Rákellenes Unió (UICC), illetve az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is elfogadta. A miniszter emlékeztetett: a 2018-ban újonnan elfogadott nemzeti program fő célkitűzése a rák halálozási rátájának tízszázalékos csökkentése 2030-ig.

A jól szervezett megelőzési programokon kívül kiemelkedően fontosnak nevezte az onkológiai hálózat fejlesztését is, ami elősegíti a rákos betegek kezelésének összehangolását, javítja az onkológiai ellátás hatékonyságát és egyenlő esélyeket kínál valamennyi rákbeteg számára, hogy színvonalas kezelésben részesüljön. Végezetül Kásler Miklós bemutatta a Közép- és Kelet-európai Onkológiai Akadémiát, amelyet az ő kezdeményezésére a magyar kormány 2019-ben Budapesten alapított az összefogás, valamint a rák jelentette teher regionális szintű kezelésére. A miniszter kiemelte, az akadémia jelentős szerepet fog betölteni az onkológiai misszió és az EU rákellenes terve célkitűzéseinek a megvalósításában.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.