Nyomozati iratokkal is üzleteltek a szlovák főrendőrök

Egy pozsonyi bűnszervezettel is összejátszottak a szlovák rendőrség letartóztatott főtisztjei.

Végh Attila
Forrás: parameter.sk2020. 11. 06. 10:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szlovák Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) november 5-én a kora reggeli órákban több helyszínre is kiszállt annak az akciónak a részeként, amely többek között Tibor Gašpar korábbi országos rendőrfőkapitányt és Peter Hraškót, a NAKA egykori vezetőjét is érinti – írta a Denník N információi alapján a Paraméter. Az elfogott főtiszteket letartóztatták, a gyanú szerint egy rendőrkollégájuk megölésében is főszerepet játszhattak.

Jana Tökölyová, a pozsonyi főügyészség szóvivője ma délben hivatalosan is megerősítette, hogy a november 5-i akció során volt rendőri csúcsvezetőket is őrizetbe vettek, több súlyos, szervezett bűnözéssel és korrupcióval kapcsolatos bűncselekményekben indított nyomozásokkal összefüggésben. A letartóztatottak közt van Tibor Gašpar, aki két éve még a szlovák rendőrség országos főkapitányi tisztét töltötte be, valamint Peter Hraško, a NAKA egykori vezetője. Rendőri őrizetbe került Robert Krajmer, a NAKA korrupcióellenes egységének egykori irányítója is, valamint Bernard Slobodník, a NAKA gazdasági bűncselekményekkel foglalkozó egységének tavaly nyugdíjba ment parancsnoka és Marián Zetocha, az országos rendőr-főkapitányság volt szervezési igazgatója.

A Magyar Nemzet információi szerint az akció összefügg az Isten malmai elnevezésű rendőri akcióval, melynek során október 22-én Dušan Kováčik szervezett bűnözés elleni ügyekben eljáró ügyészt, valamint Ľudovít Makót, a pénzügyőrség bűnüldözési hivatalának korábbi igazgatóját vették őrizetbe. A nyomozó hatóság szerint a magas beosztásban levő rendvédelmi vezetők pénzért segítséget nyújtottak a Takáč-banda néven ismert pozsonyi bűnszervezetnek a bűnözői csoport tagjait érintő nyomozásokban.

Gašpar előző nap maga ment el a pozsonyi ügyészségre, hogy feljelentést tegyen rágalmazás és becsületsértés miatt a korábban elfogott vezetőkkel szemben, mert megtudta, azok kihallgatásuk során terhelő vallomást tettek ellene. A nyomozó hatóság szerint ezzel a lépéssel próbálta elkerülni, hogy őrizetbe vegyék, ez azonban nem sikerült, a vallomások mellett is elegendő bizonyítékkal rendelkeznek a nyomozók a volt főkapitány elleni vádak megalapozásához. A szlovák rendőrség egykori első embere bizonyíthatóan kapcsolatban állt a Takáč-bandával, s bűnrészes zsarolásban és személyi szabadság korlátozásában is.

Nemcsak a szlovák, de az egész kelet-európai régió rendőrségeinek berkeiben ez az ügy lehet az eddigi legnagyobb korrupciós, hatalommal való visszaéléssel tarkított botrány. A vezetők tudhattak egymás tevékenységéről. Vállalkozókat zsaroltak, akiknek százezer eurós nagyságrendben kellett fizetniük azért, hogy a hatóságok ne vonják őket felelősségre az elkövetett szabálytalanságok, gazdasági bűncselekmények miatt.

Fotó: Felvidék.ma

A Paraméter.sk szlovák hírportál értesülései szerint a nyomozás során felmerült annak a gyanúja is, hogy egy NAKA-nyomozó meggyilkolásának előkészítését is segíthették fedezni a gyanúsítottak, akadályozták a nyomozást, és dokumentumokat adtak át annak állásáról a nyomozó meggyilkolásával gyanúsított három bűnöző ügyvédjeinek. Kollégájuk ellen azért szerveztethették meg a merényletnek álcázott gyilkosságot, mert az leleplezte korrupciós ügyeiket, s mivel ezekben nem akart részt venni, ezért így akadályozták meg, hogy a bizonyítékokkal felkeresse az államügyészt.

A szlovák rendőrség megítélése szempontjából nagy érvágás, hogy a volt főkapitány mellett az elit rendőri egység, a NAKA vezetői is érintettek a botrányban. A NAKA több tucat, határokon átívelő bűnügy nyomozásában működik együtt a magyar rendőrséggel és más európai ország rendvédelmi szerveivel is. A magyar rendőrséget nem érinti a Szlovákiában elrendelt büntetőeljárás, a jelenleg is folyamatban levő közös nyomozásokban nem vettek részt az ügy gyanúsítottjai. A szlovák főügyészség tájékoztatása szerint pont a NAKA erejét, öntisztulását, tisztességét jelzi, hogy a szervezet nemcsak az érintett volt vezetők elfogásában, hanem a korrupciós ügyek felderítésében is részt vett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.